Espresso: A legismertebb olasz kávévariácót hazájában egyszerűen csak kávénak hívják. Az eszpresszó minden további kávéspecialitás bázisát képezi. A "kis fekete" egy eszpresszó csésze 2/3-át teszi ki, ez kb. 30-35 ml. A jó eszpresszó arról ismerhető fel, hogy a kávé mogyoróbarna színű, márványosan krémes felső réteggel, mely mint egy koronát képez a barna folyadékra. |
|
Ristretto: Intenzív, fekete, nagyon erős - röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb (20-25 ml), a nagyon erőset kedvelőknek (nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével kell elkészíteni). Az eredmény pedig egy erőteljesebb, aromásabb íz, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó. |
|
Doppio: Caffé doppio = dupla kávé. Dupla eszpresszó, ez mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik. |
|
Cappuccino, kapucsínó: A cappuccino nagy valószínűséggel az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariácó. Napjainkban számos továbbfejlesztett változata elterjedt. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak.
Flat white: manapság igen divatos kávéital, amit sok esetben némi latte art is kísér. 1/3 rész eszpresszó (vagy dupla risztrettó), és 2/3 rész mikrohab (vagy barista hab), amely hígabb konzisztenciájú, mint a sima kapucsínóé. Lágy, bársonyos, könnyed tejhab, amely tökéletesen alkalmas, hogy a megfelelő tudással felvértezett barista mintát varázsoljon a csészébe.
Cappuccino chiaro: a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab
Cappuccino scuro: a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab |
|
Caffé macchiato: rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. Eszpressó csészékben vagy kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, mégis egészen más az ízhatás; a caffé macchiato ugyanis lényegesen erőteljesebb, koncentráltabb. Gyakran összetévesztik a Latte macchiato-val, azonban a különbség jelentős.
|
|
Latte macchiato: Elkészítésekor a pohárba előbb lágyan gőzölt habosított tejet öntenek,majd 1-2 perces várakozást követően vékony sugárba belecsurgatnak egy adageszpresszót. A jól elkészített tejhab és a jó ütemezés eredményeképpréteges ital születik, alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó,majd egy lágy tejhab. Alternatívaként kínálják ízesített sziruppal is,
ekkor a szirup kerül a pohár aljára negyedik rétegként. Élénkítő hatásakicsit később jelentkezik, de intenzívebb és hosszabban tart. Nem
összekeverendő a Caffé macchiato-val. |
|
Latte, tejeskávé: Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó |
|
Café au lait: gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban |
|
Con panna: tejszínhabbal díszítjük az eszpresszó tetejét |
|
Mélange: a szokásos adag eszpresszót forró vízzel kétszeresére higítjuk (nem tovább főzzük, mert akkor keserű lesz!), ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálaljuk |
|
Franziskaner: mint a Mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal |
|
Kapuziner: az eszpreszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot teszünk (a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó, vigyázzunk!) |
|
Wiener Mélange: tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintünk |
|
Lungo: Caffé lungo = hosszú kávé. A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni). Eszpresszó csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal, vízesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az eszpreszóé. |
|
Americano: A caffé lungo (hosszú kávé) egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel fehigítjuk. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Ennek megfelelően nagyobb csészében szervírozzák. Bár nem igazán olasz, mégis sok helyen szerepel a "kávé-lapon".
Café creme: Ezt az italt az eszpresszónál nagyobb mennyiségű kávé igénye szülte (nagyjából 180-240ml). Az eszpresszóhoz képest durvább őrleményt használnak, és egy picit tovább engedik a lefolyást, egészen 35-45 másodpercig (eszpresszó esetén 25-35 másodperc). Leginkább Franciaországban, Svájcban, a skandináv részen, és észak olaszországban terjedt el. |
|
Mocha: körülbelül 30 ml csokoládészirup (de a mennyiség ízlés szerint változhat) a csésze aljára, erre főzzük rá az eszpresszót, keverjük össze, adjunk hozzá felgőzölt tejet, esetleg kis tejhabbal, és végül felvert tejszínhabot |
|
Coretto: Caffé coretto = "javított" kávé. A "javított" szó helyett inkább a "feljavított" lenne az ideillő. Arról van ugyanis szó, hogy az eszpresszó kávéba valamilyen alkoholt öntenek. (Gyakran azonban csak az eszpresszó mellé teszik.) A "valamilyen" szó is nagy jelentőséggel bír, hisz nem akármilyen alkohol jön itt szóba. Leggyakrabban Grappa vagy Brandy. És hogy tovább fokozzuk a mondandónk lényegét, "sajnos" sokaknál az sem egészen mindegy, milyen az a Grappa vagy Brandy. Néhány név a toplistáról: Grappa di Garibaldi, Erik Banti la Grappa, Bricco Mondalino Grappa di Malvasia, Vecchia Romagna (Brandy) |
|
Shakerato: Cafféshake. Egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervíroznak. Különösen Olaszország déli részén kedvelt a caffé shakerato, azonban számos más tartományban is ismerik és kínálják. (Liguria, Toszkána)
Létezik egy olyan verziója is, mely szerint az eszpresszót hideg tejjel és cukorral rázzák össze. Kiöntve olyan mint egy cappuccino-shake. |
|
Affogato: Egy gombóc vanília fagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után - (gyomor) hűsítően frissítő. Különösen egy forró nyári délután rendelnek gyakran az olaszok kedvenc kávézójukban (bar) egy affogato-t. |
|
Bicerin: Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala, mivel a hozzávalók ára az alacsonyabb réteg számára megfizethetetlen volt. Valóban egy nemes italról van szó. Elkészítésekor a forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül lassan (a rétegezés miatt) az egészet felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő. |
|
Espresso sorbetto: Az espresso sorbetto egy frissitő és kalóriaszegény kávékülönlegesség, mely mind desszertként, mind pedig csak úgy két étkezés között fogyasztható. Elkészítése: 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák. |
|
Frappuccino: Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek. |
|
Freddoccino: Készítsünk dupla ristrettot. Öntsük össze a cukorszirupot és a hideg tejet, adjuk hozzá a jégkockákat. Keverjük össze a fentieket egy shakerben (vagy blenderben), s tálaljuk a nagyobb freddo üvegpohárban. A tetejére további hideg tejből készítsünk tejhabot (blenderben 10-15 mp). |
|
Baci: Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség: 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín |
|