Ascaso Steel Bar kávéfőző teszt

Nyomtatás
ascaso steel bar tesztA Steel Bar széria az Ascaso belépőszintű megoldása professzionális vendéglátóipari felhasználásra. A Steel Bar széria rendelhető egy- illetve kétkaros kiszerelésben, belső víztartályos, illetve vízhálózatra köthető kivitelben egyaránt. A készülékben egyesülnek a hagyományos vendéglátóipari kávégépek és a korszerű háztartási kávégépek technikai megoldásai.
A kávékészítéshez szükséges forró vizet egy thermosztát által vezértelt 3 dl-es sárgaréz kazán állítja elő, mely közvetlenül a főzőfejre van csavarozva, így a kazán melegedésével együtt a fej is hamar átmelegszik és a készülék gyorsan, 10 percen belül munkára is fogható.
A kétkaros modell esetében mindkét főzőfej saját 3 dl-es kazánnal rendelkezik, melyek függetlenek egymástól, nem befolyásolják egymás munkáját.
ascaso steel bar kávéfőző főzőfejascaso steel bar kávéfőző főzőfejascaso steel bar kávéfőző főzőfej
 
A gőzfejlesztéshez és a forró víz vételezéshez egy 4 literes, TIG-hegesztett rozsdamentes acél kazán áll a rendelkezésünkre, mely 20 perc alatt fűt fel üzemi hőmérsékletre.
A felfűtés állapotát nyomon követhetjük a manométer segítségével! 1-1.4 bar körüli értéken kell a műszernek megállapodnia, ekkor használhatjuk a gőz és forró víz funkciókat is.

A kávékészítéshez és a gőzfejlesztéshez használatos kazánok működése egymástól független, ami stabilabb hőháztartást eredményez (a forró víz vételezéskor történő hőelvonás nem befolyásolja a kávékészítést).
A 4 literes gőzkazánnak köszönhetően a forró víz vételezés nem ingatja meg a gőzteljesítményt, ami az egykaros kávégépeknél elég gyakori jelenség.

A készülék cseppfogó tálcája lefolyóval rendelkezik, mely a mellékelt gégecső segítségével lefolyóba köthető. A vízhálózatra köthető modellhez javasolt vízlágyító és vízszűrő berendezést használni a magasabb élettartam és a jobb kávéminőség érdekében.

Bekapcsoláskor a készülék ellenőrzi a gőzkazán vízszintjét és ha szükséges automatikusan feltölti, ez az első bekapcsoláskor eltarthat pár percig. A gőzkazán feltöltése után beindul az első felfűtési ciklus.
Ahogy korábban már írtam, a kávéfőző kazánok pár perc alatt felfűtenek és az előlapon található kék fények egyike jelzi, hogy a készülék kávé készítésre alkalmas.

ascaso steel bar kávéfőző készenléti fény
 
Gyakorlatban akkor van munkára kész állapotban a gépünk, ha a főzőfejek és a szűrőtartó karok olyan forrók, hogy szabad kézzel szinte érinthetetlenek.
Ennek érdekében engedjünk ki legalább 1-2 kapucsínós csészényi vizet mindkét főzőfejen úgy, hogy a karok legyenek a helyükön, a főzőfejekre felhelyezve!

Egyre nagyobb az igény a koffeinmentes kávéra.
Az Ascaso Steel Bar készülékekhez rendelhető E.S.E .pod adapter, így a kétkaros modell egyik feje könnyedén E.S.E. pod rendszerre alakítható. Így akár a normál eszpresszó kávé mellett felszolgálhatunk koffeinmentes podos kávét (vagy akár többféle kávékeveréket) is anélkül, hogy külön kávéőrlőt tartanánk a koffeinmentes változathoz.

Az Ascaso Steel Bar készülékekhez a stabil kávéminőség érdekében adagolóval ellátott kávéőrlő használata ajánlott.

A fotósorozaton 7,5g-os adagból elkészített Covim Prestige kávé látható.
Ideális őrleménybeállítás mellett a kávé szépen, egyenletesen jön le, állaga sűrű, olajos, a lefolyás mintaszerűen, kb. az 5. másodpercnél indul meg. A kávé krémje vaskos, a ráhintett cukor lassan süpped el benne.

ascaso steel bar kávéfőző csapolásascaso steel bar kávéfőző kávékészítésascaso steel bar kávéfőző kávécsapolásascaso steel bar kávéfőző kifolyás
ascaso steel bar kávéfőző kávékészítésascaso steel bar kávéfőző krémascaso steel bar kávéfőző kávé cremaascaso steel bar kávéfőző eszpresszó

Kiegészítés:

A készülék gőzteljesítménye túltervezett. A gyári 1.4 bar körüli értéket érdemes visszaszabályozni 1 bar körüli értékre, főleg ha fél liternél kisebb tejgőzölő edénnyel dolgozunk!

A készülék fő paraméterei:

A készüléket az Expolygon Kft. forgalmazza.