

Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis a világ fő kávétermelő területei között tartják számon. Manapság több mint 100 kávécserje jut minden lakosra, az ország területén közel 400 millió kávéfa található. A 3,5 millió fős lakosság közel 12%-a a kávéiparban dolgozik. Igazi nagy kávé-nemzetként, Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, amely tudományos újításokat és mezőgazdasági technológiákat alkalmazott, amelyek kiváló színvonalra emelték a kávétermesztést és feldolgozást.

Az ország kávéiparát a Costa Ricai Kávé Intézet (Institutio del Cafe de Costa Rica) szabályozza. A legjobb kávékat termelő területek bekerülhetnek az ország Különleges Kávé Szövetségébe (Speciality Coffee Association of Costa Rica), akik szüretről szüretre megrendezik a "Cosecha de Oro" nevezetű versenyt, ahol díjazzák a legjobb kávékat. A kiválasztott nyertes kávék végül internetes aukciókon kelnek el. Costa Ricában rendezik meg az ún. kávék hetét is (Sintercafé), ami az egyik legrangosabb kávés esemény.
A legjobb costa ricai-kávé jelölése SHB (Strictly Hard Bean). Az elnevezés arra utal, hogy a magas termőterületeken – az éjszakai lehűlés miatt – lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így keményebbek és beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek.

A híres "La Minita" kávéfarm a McAlpin nevezetű család tulajdonában van, az innen származó kávé csak korlátozott számban érhető el. A család büszke arra, hogy minden munkafolyamatot kézzel végeznek, nem használnak mesterséges permetezőszereket, és hogy csakis az első osztályú magokat válogatják ki. A La Minita kávé elérhető a speciális üzletekben Costa Rica La Minita, La Minita Tarrazu stb. jelzésekkel.
Forrás: Kávéházak.hu