A kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek gazdaságilag jelentős mennyiséget exportra. Ezen országok többsége fejlődő ország, és devizabevételeik jelentős részét a nyerskávéexportból nyerik.
A kávéiparban a különböző termelőországokból származó kávékat eredetükkel jelölik meg. Ezzel első megközelítésben a kávé típusát (íz, babforma, szín) jellemzik. Egy származási helyen belül további finom megkülönböztetéseket tesznek termelőterület, földrajzi magasság, minőségi osztályok, szüret szerint.
Etiópia
• A kávé őshazája
• Száraz és nedves eljárással* készített arabica kávé, részben vadon növő kávécserjéből
• Az erről a területről származó, csúcsminőségű kávé jellegzetes aromajegyekkel rendelkezik, amit csak itt lehet találni.
Kenya
• Nedves feldolgozású arabica kávé
• Telt íz jellegzetes aromával és jelentős savtartalommal
Uganda
• Zömében száraz feldolgozású robusta kávé
Elefántcsontpart
• Szinte kizárólag robusta kávé száraz feldolgozásból
Brazília
• A világ legnagyobb kávétermelő országa
• Túlnyomórészt száraz feldolgozású arabica kávé
• Lágyabb, testesebb íz, sok kávékeverék alapja; kifejezetten jó eszpresszónak
Kolumbia
• Kizárólag nedves feldolgozású arabica kávé
• A termesztés magas területeken (2000 m magasságig) folyik
• Telt, lágyabb íz, elegáns aroma
Guatemala
• Szinte kizárólag nedves feldolgozással készülő arabica kávé
• Vulkanikus hegyvidékeken
• Pikáns, telt íz, jellegzetes aroma
Costa Rica
• Kizárólag arabica kávé, túlnyomórészt nedves feldolgozás
• Kiegyensúlyozott, aromás íz
India
• Arabica és robusta, többnyire száraz feldolgozás
• Fő termőterület Dél-Indiában
• Nagyon telt, mégis lágy íz
Indonézia
• Túlnyomórészt robusta, száraz feldolgozás
Vietnam
• Szinte kizárólag száraz feldolgozású robusta kávé
El Salvador
*Két fő pólus jellemzi ezt a kávétermelő országot. A tradicionális bourbon arabika fajták, és a másik póluson a pacamara található. Ez az elefántbabnak is nevezett maragogype és egy paca nevezetű helyi caturra variáció hibridje.
* Mindkét eljárás során a friss cseresznyék megmosásával indul a folyamat. Viszont, míg a száraz eljárás esetében a mosás során szortírozott szemek a napon száradnak, addig a sokkal költség- és időigényesebb nedves eljárás során a vízzel való folyamatos kapcsolat lazítja meg a külső héjat, végül egy erjesztőmedencében, több órás áztatás után válik le teljesen a gyümölcshús.
Forrás: Tschibo