Filicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé teszt

Nyomtatás

Filicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé tesztFilicori Zecchini Bologna híres pörkölőüzeme 1919 óta. A világ legtöbb kávégyártója különféle eredetű szemeket kever össze, majd egyszerre megpörköli az egész keveréket. A Filicori kávé más. A Filicori minden egyes kávéfajtát külön-külön pörköl meg, s csak ezután állítja össze a már megpörkölt szemekből a kávészacskókba kerülő keveréket. Így biztosítja, hogy minden kávészem a jellegének megfelelő pörkölést kapjon, s a keveréken belül is megőrizze egyedi aromáját. A Filicori Gran Crema Delicato intenzív és lágy illatot kínál szagláskor. Ízleléskor is megjelenik a lágyság, de ugyanakkor testet és egységes karaktert mutat. Az értékelők általában az édességét hangsúlyozzák, ami mellet ugyanakkor megjelenik könnyedén a kesernyésség. A savasság értéke közepes-alacsony. Az aromája különleges harmóniát mutat, melyben jól kivehető az étcsokoládé, vanília és a pörkölt gabonák íze, melyek sokáig utóízként megmaradnak. INEI által ellenőrzött keverék, 1 Kg-os szemes kiszerelésben kapható. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

AFilicori Zecchini kávé hivatalos forgalmazójától, a Dolce Via Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Filicori Zecchini Gran Crema Delicato

Ár: 7625.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
Filicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
5
3
3
14
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
7
4
3
18
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
6
3
3
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
3
3
15
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
6
4
4
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek itt is egységesek, egészen sötétre pörköltek, felszínükön olajkiválás látható. A csapolást indítsuk közepesen magas hőfokon.  A közepétől már gyorsan szőkül. Krémje átlagosan vastag, sötétbarna márványmintás. A cukrot egy picit tartja, keverés után záródik. Ízben két oldala van. A frissen bontott és a bontás utáni pár napos kiszellőzött. A frissen bontott kissé kesernyés alapon édeskés szirupos, rövid ideig tartó mandulás ízzel. Utóíze tonikosan kesernyés. Ekkor egész finom és különleges. Ahogy teltek a napok (6 napos tesztidőszakról írok), a kesernyésség egyre jobban dominál a kávé ízében és az izgalmassága is alábbszáll, a mandulát már alig érezni. Sajnos egyértelmű, hogy a kávé kicsit tovább pörkölődött, legalábbis az ízlésemhez képest. Kár érte, mert érezni rajta, hogy nincs rossz alapanyagból. Frissen eszpresszónak, később kapucsínónak vagy tejjel ajánlom, a kesernyés tónust tompítja.

Monyesz

A babok hasonlóan sötétre pörköltek, olajos fényűek, mint a másik mintánál. Már nem annyira erőteljesen illatozik a robuszta, feltehetően alacsonyabb arányban tartalmazza a másik keveréknél. A főzési hőfokra vigyázni kell, mert a kávé íze hirtelen égett irányba változik. A crema sötét árnyalata már rosszat jelent, igazából a mogyoró szín a kívánatos. A darálásra is érzékeny, illetve nagyon finomra kell darálni, és tartani a szabályos lefolyási időt. Kellemesen étcsokis íz, amit először kapunk, de ez átfordul édeskésbe, már majdnem tejcsokisba, ami rumos-vaníliás aromával keveredik. Utóízében felfedezhető egy enyhe gyümölcsösség, de hosszan inkább csak a kakaós íz érezhető. A crema szépen tartja a cukrot, aztán lassan nyeli el. A testességre nem lehet panasz, az ízek viszont csak a tökéletesen elkapott lefőzésekkor teljesednek ki, mondhatjuk kényeske ez a blend. Nagyon jó risztrettó  alapanyag, ekkor az ízek kiválóan érvényesülnek. Kapucsínóként nem telitalálat, csak a kakaós vonal domborodik ki.

Blaze

A kávébabok az előző Filicori mintánál sötétebb pörkölésűek, egyenletes pörkölésűek. Felületükön olajos fény, és enyhe zsírosság látható. A kávé krémje jó vastag, közép barna színű.  A cukrot tartja, süppedősen nyeli el. A kávé itt közepes hőfokot igényel, nem úgy mint az előző minta.  Sejthetően magasabb arabika hányaddal bír.  A kávé vezér íze egy édes, tejcsokoládés íz.  Ez dominál.  Mellette karamella és pörkölt magvakat lehet még érezni, mely az utóízben is érezhető volt.  Nekem az előző Filicori keverék jobban ízlett, valahogyan jobban harmonizáltak az ízek.  Ez a keverék nekem már kissé túl volt pörkölve.  Jó risztrettó készíthető belőle, azonban figyeljünk az őrlemény mennyiségére : kevesebb őrlemény esetén hajlamos a korai kiszőkülésre. 

Lorien

Nem könnyű feladat írni erről a kávéról, főleg nem elfogulatlanul. Rövid kapcsolatunk során ugyanis a pártatlanság és a harmónia egyáltalán nem volt jellemző, inkább az indulatok kerültek előtérbe. Hiába szerettem volna ebből a mintából kihozni a maximumot, úgy érzem, nem jártam teljes sikerrel. Legalábbis mindvégig hiányérzetem volt, bár az is lehet, hogy csak távol áll tőlem ez a világ. Már szemrevételezéskor megéreztem valamit, gyanúsan balsejtelmű volt a nagyon sötét pörkölésű, olajos szemek látványa. És akkor elkezdődött a küzdelem: szinte átmenet nélkül vagy nagyon rövidre sikerül a csapolás, vagy hamar átzúgott, vagy a krém bánta kárát, de tökéletes egyszer sem lett. A szokottnál valamelyest több őrlemény felhasználásával sikerült stabilizálnom a lefolyással kapcsolatos problémáim, de a megfelelő hőfok eltalálása szintén kezdett szélmalomharc-jelleget ölteni. Valahol az alsóbb hőmérsékleti tartományokban kell keresgélni, nagyon szűk ablakon. Olyan volt, mint a vár lőrésébe kívülről pontosan betalálni, miközben a védők folyamatosan nyilaznak ránk. Végezetül – az előző Filicori mintához hasonlóan – választanom kellett, alacsonyabb hőfokkal elkészítve ismét az ideálisnál valamivel világosabb krém mellett döntöttem. Ekkor határozottan jobban ízlett, sikerült egy kicsit megszelídíteni az erős pörkölésből adódó vadságot. A krém még ilyenkor is jónak mondható, vastagsága megfelelő, a cukrot süppedősen tartja, keverésre záródik. (Utóbb persze kiderült, hogy a cukor nem feltétlenül barátja.) A kávé ízvilágát alapvetően meghatározza a sötét pörkölés, az erősen megpirított karamell, illetve annak tonikosba hajló kesernyéssége uralkodik. Nekem már émelygős ez így, és a próbálkozások során hozzáadott cukor csak tovább rontott rajta. A karamelles dominanciát azonban jól kiegészíti, sőt egyensúlyba teszi az étcsokoládé (alacsonyabb hőfokon tejcsokoládé is), a pirított mogyoró, valamint egy csipetnyi kesudió és mandula. Karakteres, hosszan tartó édeskés-kesernyés utóíze volt, ez tetszett benne a legkevésbé. Habosított tej hozzáadásával számomra nem hozott meggyőző eredményt, túlzottan is emlékeztetett az iskolai karamellás tejre, meglehet, valakinek pont emiatt fog tetszeni. Nekem legjobban risztrettóként ízlett. 

SiD

A kávészemek majdnem feketére vannak pörkölve, az olajkicsapódás jelentős, a babok fényesen csillognak, az őrlemény is majdnem fekete színű. Az őrlemény és az adag beállítása nem egyszerű: kevés őrlemény (9g!) esetén hamar szőkül, finomabb szemcseméret esetén fullasztja a kávégépet. A legjobb eredményt a dózis emelésével (12g) tudtam elérni. A keverék hőmérséklet igénye közepes, a crema jó esetben sötét sárgásbarna, enyhe mintázattal, kellő olajossággal, cukrot tartja, fogyasztás után is vastagon borítja a csésze falát. A kávé íze grillázsos, marcipános, némi földimogyoróval színezve, az utóíz enyhén savas és az erős pörkölés eredményeképpen kesernyés. Három kávégépből egy volt, amivel igazán ki tudtam hozni a kávé jó oldalát, sajnos az erős pörkölés némiképp kényesebbé teszi a beállításokat. Azoknak ajánlom, akik kimondottan az erősen pörkölt karaktert keresik.


Filicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé kávébabokFilicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé csapolásFilicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé csapolás 2
Filicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé eszpresszóFilicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé krémFilicori Zecchini Gran Crema Delicato szemeskávé kapucsínó

Összegzés: A kávébabok sötétre pörköltek, felületükön olajkicsapódás látható. A Filicori Zecchini ezen blendje rendkívül kényesnek mutatkozott, mind az őrlemény mennyiségére, mind pedig a hőfokra. Bármely tényező nem tökéletes megválasztása esetén komolyan büntet. A krém vastagsága jó, a cukrot tartja, majd megkeverés után záródik. Íze karamelles, csokoládés, háttérben marcipános, mogyorós erőteljes édességérzettel kiegészülve. Hosszan tartó utóízében az édeskés, tonikos jellegű kesernyésség a meghatározó. Valószínűleg a túl erőteljes pörkölés a hátulütője a blendnek, mely csak tökéletes beállításokkal ad kellemes végeredményt. Elsősorban risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!