KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lucaffe Mr. Exclusive 100% arabika kávémustra

lucaffe mr. exclusive szemeskávétesztA szakmai ismeretek, az újdonságokra való nyitottság, és elsősorban a valódi "made in Italy" minőség megőrzésére fordított igyekezet, ezek a tulajdonságok teszik az olasz kávé szárazföldjén kívül fekvő szigetté a Luccafét. A kilencvenes évek közepe óta, amikor a kávé iránt igazi hatodik érzékkel rendelkező és Bresciából származó fiatal üzletember - Luca Venturelli - tulajdonában lévő vállalkozás Padenghe sul Gardában létrejött, a cég olyannyira kinőtte magát, hogy ma már a legismertebb észak-olasz kávépörkölő cégek egyike. A Lucaffe Mr. Exclusive 100% arabika dél-amerikai, ázsiai és kis részben közép-afrikai arabica kávékeverék. Valószínűleg egyetlen arab kávéfajta sem éri el a rá jellemző eredményeket. Közepes test, édes íz, sokszor frissen sült kenyérre emlékeztető, rendkívül erőteljes aroma. Frissen őrölve mámorítóan illatozik. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucaffe kávé hivatalos forgalmazójától, a Balatwin Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lucaffe Mr. Exclusive

Ár: 7000.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 lucaffe mr. exclusive szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
7
3
7
20
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
3
7
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
8
3
8
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
2
8
3
6
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
7
3
6
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Normál lefolyáshoz egy kicsit durvább őrlést igényel, mint az átlag, a csapolás közepétől kezd szőkülni, így jobb nem kivárni a 25 másodperces időt. A jól légmentesen visszazárható tárolás ellenére a tesztidőszak egy hete alatt sokat romlott, jól csomagoljuk el kisebb (8-10 dekás) adagokba vásárlás után, hogy mindig frissen bontott kávénk legyen. Krémje vékony, a cukrot csak szemenként szórva tartja. Színe mogyoróbarna, hajlamos mintázódásra. Keverés után záródik, de nem sok marad belőle, a fogyasztás végéig épp kitart. Íze a gyümölcsös vonalon mozog, az egészen enyhétől az erősebbig attól függ milyenre állítottuk az örlőt. Közepesen savas, citromos, (de nem a rossz citrompótlós ízre gondolok) grapefruitos, és citrusok héjára emlékeztető. Mellette földimogyorós és pörkölt magvas ízek érezhetők, de nem dominálnak az italban. Az őrlést ajánlatos jól beállítani, inkább a risztrettó felé menjünk és igyunk egy duplát belőle. Normál lefolyással ellaposodik és teljesen átlagos kávé. A csöpögős-lassú lefolyás kedvezett neki, ekkor az ízek jobban koncentrálódnak, az ital sziruposabbá sokkal élvezhetőbbé válik! Risztrettónak ajánlom!

Monyesz

A babok a viszonylag sötétre pörköltek, de nem fényesek, olajos kicsapódás nincs, csak matt, viaszos fényük van. Daráláskor kellemes az illatuk. Tagadhatatlanul lucaffés  ízvilágot ad, a kellemes csokoládés íz viszi a prímet. Bár első pillanatban a kakaó kesernyés íze csap meg, de ezután ez egy nagyon lágy étcsokisba megy át, és ez végig is húzódik aztán. A crema vastagsága és jellege – nem túl vastag, a cukrot csak lassítja, és keverésre elvékonyodik - magas arabica tartalomra utal. Viszont a gyümölcsösség visszafogott, semmiképp nem citrusos, leginkább csak aláfestés jelegű. A csokoládé mellett egy enyhe fűszerességet éreztem, ami arra készteti az embert, hogy ízlelgesse a kávét, próbálgassa az ízeket. Összességében nagyon kiegyensúlyozott ízvilág jellemző a blendre. Főzésnél a vízhőfokra azért érdemes figyelni, mert ha a crema színe a mogyoró világosabb árnyalatát mutatja, akkor alacsony volt a hőfok. Érdemes risztrettóként kóstolni, ekkor kicsit testesebbnek érezhetjük. Ám kapucsínóként is nagyon jól viselkedik, mert az enyhe gyümölcsösség jól ellensúlyozza a tej édességét, ugyanakkor jól ki tud emelkedni a kakaós-csokis jelleg. Így egy elég karakteres italt kapunk – ez nekem nagyon ízlett!

Blaze

A kávébabok az előző Lucaffé  mintához hasonlóan közepesen sötét, egyenletes pörkölésűek. A szemek épek, ránézésre 100% arabikára tippelem a babok alapján. Felületükön pici fény, enyhe zsírosság látható. A babok illata finom étcsokoládés, daráláskor azonban már isteni sült kenyér illat érezhető. A kávé krémje közepesen vastag, karamella színű.  A cukrot tartja, süppedősen nyeli el.  A kávé igen magas hőfokot igényel, ezzel is erősítve a tippem, hogy 100% arabikával van dolgunk. A kávé vezér íze édeskés, tejcsokoládés, kicsiny karamella, marcipán ízekkel ölelve. Nagyon enyhén egy (bogyós) gyümölcsös vonal is feltűnik.  Testessége közepes, koffein tartalma igen alacsonynak érződik. Tejes italok alapjának is kitűnő választás lehet, szerintem ez azonban inkább egy finom, exkluzív desszert kávé.

Lorien

A kávészemek többnyire épek, közepesen sötét pörkölésűek, selymes fényűek, illatuk meglehetősen visszafogott. Szemrevételezéssel nehezen lőhető be biztosra az arabica-robuszta arány, a csapolások leginkább 100% arabicát sejtetnek. Ez a minta is a felső-közép hőmérsékleti tartományban adja a legjobb eredményt. Krémje megehetősen vékony, a fogyasztás végéig csak hibátlan elkészítések után tart ki. Olajossága jó, állaga feszes, színre a mogyoró világosabb árnyalatát mutatja, gyengén formálódó tigrismintával. Ízvilága kiegyensúlyozott, selymesen lágy, karamellás, kakaós-étcsokoládés, mellette mandulás, mogyorós, enyhe malátás, pirított napraforgós jegyek fedezhetők fel. Mindezt jól eltalált gyümölcsösség ellenpontozza. Utóíze a kakaós-csokoládésból szolidan mokkásba vált. Nagyon harmonikus, sokoldalúan felhasználható kávé, legyen szó akár eszpresszó, risztrettó vagy tejes italok készítéséről, nem fogunk csalódni. 

SiD

Ismét egy szép egyenletes pörkölésű keverék a Lucaffé-tól. Szépen csapolható és a sejthetően magas arabica tartalom ellenére a krémje is igen tisztességes: nem túl vaskos, de a cukrot süppedősen nyeli, színe alapvetően világos, vöröses cirmos mintákkal. Az első kortynál a nyelvünk hegyétől kiindulva szétárad a kellemesen fanyar bogyós gyümölcsösség, némi rozskenyeres és keleti fűszeres ízekkel koronázva. Tehát alapvetően ez egy gyümölcsös blend, mely a korábban kóstolt Piccolo & Dolce keverék gyümölcsös arculatának a továbbgondolása. Ahogy írtam korábban, a kávé gyümölcsössége üde, pezsdítő, egyáltalán nem savanyú, viszont az utóízzel már nem voltam ennyire megelédve: az utóíz fanyar, grapefruitosan kesernyés, mely hosszan megmarad. Sajnos ezen a karos gép édesebb ízprofilja sem változtat. Az arabica blendek erőssége általában a kellemes utóíz, de ebben az esetben inkább leöblítettem egy kísérő itallal. Ezt a Lucaffé keveréket leginkább kapucsínó vagy tejes ital alapnak ajánlanám vagy esetleg egy könnyed esti risztrettónak.


lucaffe mr. exclusive szemeskávé kávébaboklucaffe mr. exclusive szemeskávé csapoláslucaffe mr. exclusive szemeskávé shot
lucaffe mr. exclusive szemeskávé eszpresszólucaffe mr. exclusive szemeskávé krémlucaffe mr. exclusive szemeskávé kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, szép egyenletes pörkölésű kévébabok, sült kenyérre emlékeztető illattal daráláskor. A krém közepese, nem túl vastag, a 100% arabikákra jellemző tendenciát mutat. A cukrot rövid ideig tartja, majd zárul. Ennek megfelelően a készítési tarttományt érdemes a magasabb hőmérséklet irányába eltolni. Ízében a csokoládés, karamellás, marcipános aromák a meghatározók, némi pörköltmagvas, mogyorós jegyekkel a háttérben, amit jól ellenpontoz a jól eltalált gyümölcsösség és enyhe fűszeresség. Az egész blend kiegyensúlyozott, jól megkomponált ízvilággal rendelkezik. Testessége közepes. Elsősorban risztrettónak, vagy tejes italokhoz ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!