Lucaffe Piccolo & Dolce - egy finom kávé bármikor

Nyomtatás

lucaffe piccolo & dolce kávétesztA szakmai ismeretek, az újdonságokra való nyitottság, és elsősorban a valódi "made in Italy" minőség megőrzésére fordított igyekezet, ezek a tulajdonságok teszik az olasz kávé szárazföldjén kívül fekvő szigetté a Luccafét. A kilencvenes évek közepe óta, amikor a kávé iránt igazi hatodik érzékkel rendelkező és Bresciából származó fiatal üzletember - Luca Venturelli - tulajdonában lévő vállalkozás Padenghe sul Gardában létrejött, a cég olyannyira kinőtte magát, hogy ma már a legismertebb észak-olasz kávépörkölő cégek egyike. A Lucaffe Piccolo & Dolce 80% arabika és 20% robuszta arányú keverék. Ízanyagokban rendkívül gazdag, sav nélküli bukéjú, lágyabb, avokádó és málna ízű kávé. E kávéval bátran zárható minden sikeres munkanap. A jól végzett munka eredménye – jó kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucaffe kávé hivatalos forgalmazójától, a Balatwin Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lucaffe Piccolo & Dolce

Ár: 6500.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 lucaffe piccolo & dolce csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
8
24
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
3
7
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
9
3
8
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
4
9
4
8
25
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
9
3
8
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása szép krémes, kis odafigyeléssel könnyű vele jókat csapolni. A krémje közepesen vastag, rendszerint látványosan mintás. A cukrot kicsit tartja, kevergetés után záródik, és jól tapad a csésze oldalára. Egyre nem árt odafigyelni: a készítési hőmérsékletre. Alacsony hőfokon kevésbé testes, híg és vékonyabb krémű kávét kapunk belőle. Nálam nagyon érdemes volt a termosztát lekapcsolásakor kezdeni a csapolást, amikor már jól fortyog a fejből kilépő víz. Íze ekkor sűrű kakaós és picit gyümölcsös is volt, erősen érezhető marcipán aromával. Az ízek jól harmonizáltak egymással, szerintem jól eltalált keverék. Én ajánlom kipróbálásra.

Monyesz

A babok a közepesnél sötét pörkölésűek, matt, enyhén viaszos jelleggel. Illatuk kissé füstös, enyhén étcsokis illatot éreztem rajta. Minden esetre egy érdekes keverék ! Bár sejtésem szerint magas arabica tartalom jellemzi, mégis nagyon kellemes, harmonikus egybesimuló kávét ad. A főzésnél a vízhőfokot érdemes magasan tartani, mert a crema minősége erősen függ ettől, ami jó esetben szép mogyoróbarna színű lesz. Ekkor sem vastag, de a cukrot lassítva, szép komótosan nyeli el. Az ízek talán kevésbé igénylik a magas vízhőfokot, mert közepes hőfoktól kezdve kellemes ízeket produkál. Először egy mogyorós íz villan be, aztán diós-grillázsos, amibe kellemesen lágy gyümölcsös íz vegyül. Ez egyáltalán nem bántó, citrusos jellegű, inkább a barackra jellemzően gyümölcsös. A kávé kevés cukorral is nagyon jó, sőt érdemes is így kóstolni, hogy élvezhessük a finom csokis utóízt. Összességében egy jól eltalált kávé ez, amit nem is nehéz jól lefőzni, az ízei pedig a gourmandokat is kielégíti.

Blaze

A kávébabok közepesen sötét, egyenletes pörkölésűek. Felületükön pici fény, enyhe zsírosság látható. A babok illata daráláskor nagyon finom, intenzív sült kenyér illatú : olyan mintha az ember egy pékségbe lépne be. A kávé krémje megfelelően vastag, könnyedén csapolható márványos, tigris csíkos mintásra.  A cukrot tartja, süppedősen nyeli el. A kávé magas hőfokot kedvel, igen magas arabika hányadot sejtek. Alap íze csokoládés, mellette egy finoman édeskés mazsolás, gyümölcsös vonal is feltűnik. Nagyon harmonikus, jól komponált ízek. Testessége közepes, csakúgy mint koffein tartalma is. Tejes italokban nekem ellaposodik, véleményem szerint ezt a kávét risztrettónak, eszpresszónak kell fogyasztani. Egy étkezés utáni fénypont lehet ez a finom, desszert kávé. Reggeli „bebombázásra”, koffein bevitelre nem ajánlom, annál különlegesebb kávé ez. 

Lorien

A kávészemek kellemes étcsokoládés illatot árasztanak, többnyire épek, közepesen sötét pörkölésűek. Nagyon magas a minta arabica tartalma, de valamennyi robusztát vélek benne felfedezni. A teóriám a krém eleinte nem támasztja alá, sokáig keresgélem az ideális beállításokat, jónéhány fordulatot kellett finomítanom a darálón, míg rátalálok az optimális lefolyásra. Rendkívül érzékeny a beállításokra, a legkisebb hibát is a krém mennyiségének csökkenésével, akár majdnem teljes megvonásával jelzi. Szerencsére ennyiben meg is áll, egyáltalán nem bünteti rossz ízekkel az elkészítés során elkövetett baklövéseket, ilyenkor a legtöbb esetben csupán ízhiányossá válik. Kifejezetten igényli a közepesen magas hőfokot, valamint a hőstabil gépet. Ideális esetben nem vaskos, de megfelelő vastagságú és állagú, tigrismintás krém a jutalmunk, amely előszeretettel kúszik és tapad fel a csésze oldalára. Ilyenkor igazán finom az elkészített kávé illata, buja marcipános, fűszeres, és még egy kis virágillatot is kiérezni. Ízvilágában meghatározó a lucaffés csokoládésság, az intenzív marcipán, amelyet nagyon jól kiegészít a mogyoró, árnyalatnyi frissen sült barnakenyér, csipetnyi virágosság és fűszeresség: kömény, sáfrány, fahéj játékos egyvelege fedezhető fel. Nagyon jól eltalált a gyümölcsössége, leginkább bogyósgyümölcsös, de egy kis narancsos jegy is megjelenik. Szépen összetett, harmonikus keverék, minden alkotóeleme tökéletes összhangban van. Csak azért nem kap tíz pontot, mert ez a maximálisan kiosztható osztályzat az eszköztáramban egyelőre nem elérhető. Tejes italokban jól viselkedik, kiváló alapanyag, de igazából mégis sajnálom tejjel „elrontani”. Koffeintartalma nem nagyon magas, ezért a nap bármelyik szakában bátran fogyasztható, eszpresszónak, risztrettónak egyaránt ajánlható. Könnyen függőséget okozhat, amelyről nehéz leszokni. 

SiD

Szemrevételezés alapján átlagos pörkölésű, egyenletes, jó minőségű keverékkel van dolgunk, mely nagyrészt arabica szemekből áll. A kávé a La Pavoni karos géppel nehezen csapolható, nem folyik le központosan, a krém vékonyka egészen finom őrlemény és a kar erőteljes préselése ellenére is. Nem sok jót sejttet egészen addig, míg meg nem kóstoljuk: a kávé íze karamellás, mandulás, a nyelvünk hegyén enyhe gyümölcsösséggel, az utóíze pedig diós süteményeket idéz. Az ízösszetevőkkel lehet játszadozni a hőmérséklet és a lefolyási sebesség függvényében. Lassú lefolyás esetén a gyümölcsösség erőteljesebb, savasabb, citrusosabb lesz, átlagos lefolyási sebesség és magasabb hőmérséklet esetén az ízek pirított cukros, grillázsos irányba tolódnak. Így is nagyon finom, de kell bele az a játékos kis gyümölcsösség, ezért az ideális csapolási hőmérsékletet én valahol a felső-közép mezőben képzelem el. Érdekes, hogy a Lucaffé robusztásabb blendjeire jellemző erőteljes, csokoládés ízvilág itt nem teszi tiszteletét. A Quick Mill-el elkészítve a krémesség sokat változik, jól sikerült csapolás esetén vékony, de süppedős cremát produkál. A krém színe, az arabica blendekre jellemzően világosabb sárgásbarna. Csapoláskor szőkülésre hajlamos, figyeljünk oda, hogy ne engedjük túl hosszúra! Tejes italként is remekel ez a Lucaffé blend. Kapucsínóként a diós sütis ízjegyek dominálnak, nagyon finom.


lucaffe piccolo & dolce kávéteszt kávébaboklucaffe piccolo & dolce kávéteszt csapolás shotlucaffe piccolo & dolce kávéteszt csapolás faemalucaffe piccolo & dolce kávéteszt csapolás pavoni
lucaffe piccolo & dolce kávéteszt eszpresszólucaffe piccolo & dolce kávéteszt shotlucaffe piccolo & dolce kávéteszt tigriscsík

Összegzés: Közepesen sötét, szép egyenletes pörkölésű kávészemek, jól látható arabika túlsúllyal, felületükön enyhe zsírossággal. Krémje jó, bár nem túl vastag, de a cukrot szépen süppedősen nyeli el, és a fogyasztás végéig kitart, könnyen csapolható tigriscsíkosra. Íze kakaós, karamellás, mandulás, marcipános, finoman harmonizáló gyümölcsösségel, melyben a bogyós gyümölcsök, citrus, narancs is felfedezhető. Az ízek harmóniája tökéletesen megkomponáltak és kerek egészet alkotnak. A csapolási hőfokkal lehet játszani a különböző ízvariácók előcsalogatásával, de összességében érdemes picit magasabb hőfokon elkészíteni. Testessége jó. Utóíze hosszú, az alap ízek után itt feltűnik egy kis dió és mazsola is. Igazi desszertkávé ez a keverék, melyet egy kellemes ebéd után szívesen fogyaszt el az ember. Az ínyencek készítsék risztrettónak, de tökéletes eszpresszónak, vagy kapucsínónak is. Mindenképpen érdemes megkóstolni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!