Goppion Espresso Italiano CSC válogatott arabika szemekből

Nyomtatás

goppion espresso italiano csc kávétesztA Goppion család több mint 3 generáció óta megkülönböztetett figyelemmel ügyel a válogatott kávékeverékek minőségére és a folyamatos újításra. A cég magasan képzett és szakosodott személyzet segítségével, valósítja meg fő célkitűzéseit: maximális figyelmet fordítani a fogyasztóra, a kávé megfelelő elkészítésére, kiemelni a termék izét, legjobb tulajdonságait amelyet a kiváló minőség tesz  lehetővé. A termelő országokban eleve a legjobb ültetvényekről vásárolnak, kiválasztják azokat a termelőket, akik garantálni tudják a legkiválóbb minőséget, régi hagyományokban gyökerező feldolgozási eljárást alkalmaznak. Kizárólag minősített, válogatott arabica szemekből készült kávé keverék, mely Brazil és Közép-amerikai eredetű, válogatott és minőségi bizonyítvánnyal ellátott kávékból áll. Lágy, bársonyos íz hosszú lecsengésű csokoládés utóízzel rendelkezik, és leginkább ízletes, könnyű ételek után ajánlják - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goppion kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffe Grande Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goppion Espresso Italiano CSC

Ár: 8625.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 goppion espresso italiano csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
7
3
5
18
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
2
7
3
5
17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
8
4
5
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
3
7
4
5
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
3
4
16


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A kávészemek egyenletesen és szépen pörköltek, olajos felület nem látható rajta. Ez a minta már sokkal toleránsabb az előzőhöz képest, bár igen kényes még mindig a készítés körülményeire. Kedveli az egyenletes és magas hőfokot, leginkább ipari stabilitású főzőkkel lehet belőle mindig ugyanazt készíteni. Lefolyása közepesen jó, eltáncol és elég hamar szőkül, ekkor érdemes is mihamarabb megszakítani a csapolást, különben a citrompótlósan savanyú felé tolódik, amit én kevésbé szeretek kávéban. Krémje szép, mogyoróbarna mintás, arabikához képest rendben van. Cukrot csak lefékezi, nem tartja még óvatosan szórva sem, kevergetés után záródik, kellően olajos. A fogyasztás végéig azonban nem tart ki. Íze jól elkészítve gyümölcsös, ebből is citrusos, (ami nem összekeverendő a fent írt citrompótlós ízzel), grapefruitos, földimogyorós. Utóíze fanyarkás, arabika keverékekre jellemző lecsengéssel. Kicsit játszva, magasabb csapolási hőmérséklettel enyhült a gyümölcsös vonal, belépett egy édeskés nektáros jelleg mandulás kísérettel, enyhe grapefruit háttérrel, ami utóízben is megmaradt, és fokozatosan előtérbe került. Jó és ízletes risztrettókat ihatunk ebből a Goppion keverékből, nálam eszpresszónak kevésbé villantott az említett citromosság miatt. Tejjel és kapucsínónak is ízletes volt.

Monyesz

Közepes kicsivel sötétebb, egyforma pörkölésűek a szemek, kicsit viaszos fénnyel. Daráláskor pörkölt olajos magos illatot érezni. Már az első lefőzések mutatták, hogy magas arabica tartalmú a kávé, a crema vékony volt, a cukrot nem is tudta megtartani igazán, de zárult. Színe szép mogyoróbarna. Ízek tekintetében a citrusos gyümölcsös dominált. Finomra darálva, gyengén tömörítve és az átlagnál melegebb vízzel ez eltűnt ugyan, de szinte semmi nem maradt helyette, egy testetlen kávé lett az eredmény. Sok próbálkozás után a darálást közepesre visszavéve és normális tömörítéssel, az átlagosnál kicsivel melegebb vízzel lefőzve alakult legjobbra az eredmény. Sikerült a savas gyümölcsösséget visszaszorítani kellemes szintre, és előhozni egy kesernyés mandulás-virágos ízvonalat előhozni. Ezt színezte utóízében egy kis füstösség, és pár csapolásnál enyhe, pikáns fűszeresség. A testesség elég gyengus maradt, valódi arabicás jellegű. Bár az első pár csapolásnál nem tűnt fel, később már észrevettem, hogy a kávé hamar szőkült, szinte csak risztrettónyi mennyiség jött le, és le kellett állítani a főzőt. Az megállapítható, hogy ez a blend a desszertkávé kategóriába sorolható, egy sütemény után jó fogyasztani igazán. A gyenge testessége miatt a tej szinte agyonütötte az ízeket, kapucsínónak nem tűnt jónak. Risztrettónak, dupla risztrettónak érdemes fogyasztani, keresgetni a benne rejlő ízeket.

Blaze

A kávébabok szép, egyenletesen közép sötét pörkölésűek. Egy kevés zsír akad a felületükön, illatuk kissé étcsokoládésnak tűnt bontáskor. A kávé krémje mogyoró barna színű, igen vékony – arabikás hatású. Nagyon szép márvány, tigris mintásra csapolható. A cukrot igen rövid ideig tartja csak, olajossága közepes. Kevergetés után záródik, a csésze falát visszafogottan festi meg. Ez a Goppion minta is intenzív mandulás alapú, azonban itt már belép egy csokoládés, kakaós íz is a gyümölcs mellé. A korty végén többször véltem még egy pici mogyoró ízt is felfedezni, az utóíze kellemes étcsokoládés. Igen finom risztrettó készíthető belőle, és kapucsinónak, tejes italoknak is teljesen jó alapja lehet. Az előzőleg tesztelt Goppion keveréknél kifinomultabb, többarcúbb véleményem szerint. Koffein tartalma közepes, bármilyen napszakban fogyasztható kávé. 

Lorien

A minta viaszos fényű, közepesen sötét, néhány szem kivételével egyenletes pörkölésű, mokkás-kakaós illatú. A kávébabok általában épek, magas arabica aránnyal. Ennek megfelelően érdemes jól befűtött, hőstabil géppel elkezdeni a csapolást. A lefolyás egyenletesen indul, középtájon egy kis bugyogás jelenik meg, amely hamar megszűnik. A krém szép mogyoróbarna, tigrismintát mutat, de arabikára jellemzően nem túl vastag, épp csak egy kevés cukrot tart meg. Keverés után záródik, az elfogyasztás végig épp, hogy kitart. Az elkészített ital kellemes mandulás-marcipános illatú. Ízvilága brutálisan étcsokoládés-kakaós dominanciát mutat, mellette mandula és – az én ízlésemnek már-már eltúlzottan – erős citrusos gyümölcsösség. A háttérben felsejlik egy kevés mogyoró és pörkölt napraforgó is. Az utóíze hosszan tartó, kakaós, kis mokkás beütéssel. A hőfokot az extrémebb tartományba emelve a citrusosság szelídül, bogyósgyümölcsösbe fordul, ám sajnos ennek ára van, a krém mennyisége és állaga is kárát látja, gyakorlatilag megég, szerencsére az ízében keveset ront. Nagyon jól jönne a PID, hogy akár tized fokra be lehessen lőni a legmegfelelőbb hőmérsékletet. A kávé erénye és gyengéje egy és ugyanaz: az erős, komplementer ízvilág mindenek felett uralkodik, szinte minden mást, még a kisebb hibákat is elnyomja, de mindennek ellenére vagy inkább éppen ezért a kedvemre való volt, képes kerek egészet alkotni. Az előbb felsoroltaknak a kvintesszenciáját megkapjuk egy hedonista dupla risztrettóba sűrítve. Tejes italok alapjául is kiváló alapanyag. 

SiD

Nehéz dolgom volt ezzel a kávéval: anélkül fogyott el a tesztelésre kapott minta, hogy különösebben összetett elemzést tudtam volna papírra vetni róla. Az első néhány csapolás után 100% arabica blendre gyanakszom, mely nem túl szépen csapolható: a kávéfolyam eltáncol, kiszőkül. Krémje az egészen vékonytól a süppedősig változik a csapolás körülményeitől függően, színe világos, sárgás tónusú. Magas hőmérsékletet kíván ez a keverék. Íze alapvetően gyümölcsös, narancsos, ezen kívül jelen van marcipán, csokoládé és enyhe fűszeres, ánizsos, köményes ízjegyek is. A vízhőfok emelésével a gyümölcsösség minimálisra szorítható, de füstös utóízt kapunk cserébe.
A nemes, arabikás ízvilág kedvelőinek ajánlhatom, ínyenckedni, kísérletezni, de ne számítsunk egy megbízható, kiszámítható keverékre. Karakterisztikájából adódóan én inkább tejes italokhoz tartom ideális alapnak.


goppion espresso italiano kávébabokgoppion espresso italianocsapolásgoppion espresso italiano eszpresszó
goppion espresso italiano pavonigoppion espresso italiano eszpresszógoppion espresso italiano csésze

Összegzés: Közepesen sötét, szép egyenletes pörkölésű kávészemek. A krém színe szép mogyoróbarna, közepes, nem túl vastag. A cukrot csak nagyon rövid ideig tartja meg, kevergetés után záródik. 100% arabika révén magasabb hőfokot igényel, tehát jól előmelegített, hőstabil géppel érdemes próbálkozni. Viszonylag kényes keverék. Ízében a citrusos (narancs, grapefruit) gyümölcsösség dominál, mandulás-marcipános, csokoládés, kakaós jegyekkel kiegészülve, háttérben némi fűszerességgel. Kellemes, harmonikus, arabikás ízvilág. A hőfokot jobban emelve csökkenthető a gyümölcsösség, cserébe viszont némi füstösség lép a képbe. Testessége közepes. Utóíze hosszan kitart, étcsokoládés, mokkás beütéssel. Elsősorban risztrettónak, vagy tejes italok alapjának ajánljuk, de eszpresszónak is kellemes. Arabika kedvelőknek mindenképpen ajánlott.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!