Kapucziner Kávémanufaktúra: Specialitás, 10 fajta kávéból - ínyenceknek

Nyomtatás
kapucziner kávémanufaktúra specialitás kávéteszt1993-ban az országban elsők között vásároltunk egy 12kg-os Probat kávépörkölő gépet. Hosszú évek tapasztalata és tanulmányutak felhasználásával alakítottam ki pörkölési módjainkat. Ennek keretében minden egyes kávéfajtát külön pörkölünk. Különös figyelmet fordítunk az alapanyagok beszerzésére. Arabica kávékból kizárólag kisgazdaságokból magaslati kávékat szerzünk be. A Kapucziner Specialitás 20% robuszta és 80% arabika arányú keverék, mely magában foglalja a világ jelentős termőhelyeit, Indonéziától Kenyáig, Costa Ricatól a Galapagos szigetekig. Összesen 10 fajta kávé blendje. - tudtuk meg Németh János tulajdonostól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Kávémanufaktúra Specialitás

Ár: 4800 Ft/kg (törzsvásárlóknak 10% kedvezmény), Forgalmazó adatai
 kapucziner kávémanufaktúra specialitás szemeskávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
9
4
9
26
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
3
7
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
8
5
9
27
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
4
6
3
7
20
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
9
4
9
26


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Nehéz róla írni, nem egy átlagos kávé, mint ahogy az előző minta mutatkozott. Ugyan a Palermo Aranya is nagyon ízlett, de ugyanakkor az egy nagyon kerek keverék volt. Ez a minta is van olyan finom, viszont egészen másik irány. Egy kicsit ínyenckedősnek vélem, viszont azonnal lecsap, ha nem figyelünk oda valamire. A hőfokra roppant érzékeny, erősen hőstabil és jól befűtött kávégép kell, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Tesztelés előtt 5 nappal  már csak a saját papírzacskójában hagytam szellőzni, úgy kezdtem neki. Na de nézzük a kávét. A szemek szépek, jól láthatóan külön fajtánként pörköltek, és a végén lettek összekeverve. Közepesen sötét, épp egy minimális olajkiválás látszik a felületükön. Feltűnően finom fűszeres illata van, hiába a friss kávénak nincs párja! Lefolyása szép egyenletes, minimális szőküléssel. Krémje vastag, de hamar elvékonyodik, kapucsínós csészében talán még tulságosan is. Keverés után záródik, cukrot picit tartja. Íze a harsány gyümölcsös, elsősorban citrus bogyósgyümölcs, és grapefruit érezhető benne, jó savakkal rendelkezik. Savanyúságról nem beszélhetünk. A gyümölcsök mellett intenzív és édes marcipán aroma is érezhető. A mandulás ízt a hőfok emelésével és rövidebbre csapolással egész töménnyé fokozhatjuk. Eszpresszónak, risztrettónak, és tejjel is nagyon jól teljesített, igen jó kapucsínókat ittam belőle. Szintén egy igényes és jó keverék!

Monyesz

Ez a minta is erőteljes illatú, a zacskóból frissen sült kenyér illata árad, ami keveredik a pörkölt napraforgómag illatával, mondhatni olyan a hatás, mintha egy frissen sült magos kenyér lenne benne. A pörkölés hasonló az előzőhöz, a babok szinte fénytelenek, egész világos szemek is találhatók benne. Daráláskor a pörkölt szotyi illata árad ki az adagolóból. Lefőzéskor a crema közepesen vastag, a cukrot megtartja, szépen záródik keverés után és a csésze falán is marad nyoma. Ennek ellenére ez nem egy crema bajnok kávé (nekem ennél nemigen sikerült a tigrismintát elővarázsolni), gyengébb a Palermo Aranyánál, feltehetően alacsonyabb a keverék robuszta tartalma. Ezt erősíti a kóstolásnál erőteljesebb gyümölcsös íz, ami akkor kerül tökéletes összhangba a többi ízzel, ha sikerül jól eltalálni a lefőzési hőmérsékletet. Erre eléggé érzékeny a kávé, elég sokszor sikerült ’félrecsapolni’, ilyenkor feltűnt, milyen nagy ízeltérést képes produkálni. Pedig nagyon finom mazsolás, karamellás, lágy csokis ízeket tud ez a blend ! Utóízbe a mazsolás vonal nagyon kellemesen húzódik át. Jókat csapoltam belőle risztrettónak – érdemes duplán élvezni, azaz risztrettó doppiot készíteni - és eszpresszónak is. Kapucsínónak még mindig gyenge a gyümölcsös vonal benne, elég közepes eredményt ad csak.

Blaze

A babok közepes pörkölésűek, inkább a bécsihez közelít, mintsem az olaszra. Felületükön látható egy kis zsírosság, olaj kicsapódás nincsen. Ebben a keverékben ránézésre kevesebb robuszta látható, mint az előző Kapucziner mintában. Illatuk nagyon finom, friss itt is. A kávé krémje mogyoróbarna színű, jó vastag – a cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik. Olajossága jó a krémnek, a csésze falát szépen megfesti. A kávé gyümölcsös, mazsolás, enyhe csokis ízzel köszönti kóstolóját, az íz végén pedig egy mandula íz bújik még elő. Szintén igen harmonikus, jól komponált ízvilág. Utóíze nem erős, tolakodó, inkább visszafogottnak mondanám és mokkás, keserű csokis. Elkészítésnél érdemes a gépet jól felfűteni, meghálálja a magasabb (de nem fortyogós) vízhőfokot – így a legfinomabb. Nálam a legjobb ízhatás úgy volt elérhető, ha kicsit rövidebb ideig csapoltam, mint az előírt 25 másodperc. Tejes italok alapjának is jó választás, de nálam mint legtöbbször ez risztrettóként vitte a pálmát. Igen eltalált keverék ez a Kapucziner minta is, szívesen kóstolgattam, fogyasztottam. 

Lorien

A keverék illata visszafogott, kellemes, leginkább a jól megsült kenyérhéjra emlékeztet. A kávészemek különböző méretűek, épek, látható (és érezhető) robuszta tartalommal. A szemek pörkölése nem egyenletes, mattos felületükön kezdődő olajkiválások láthatóak. Szabványos paraméterekkel lefőzve szép krémet adott, ízre mégis rosszabbik arcát mutatta, amely risztrettóta hangolva jobb lett. Igazából akkor nyílt meg, amikor kissé durvább őrléssel, rövidebb ideig csapoltam, ekkor egészen megváltozott a karaktere. A krém még mindig bőséges, egészen apró buborékokat is tartalmaz, nem túl vaskos, mindezek ellenére tartós, a cukrot megtartja, keverés után záródik, az elfogyasztás végig kitart, a csészén nyomot hagy. A kávéból a kellemetlen keserű ízek eltűntek, ami megmarad belőle, már nem zavaró. Így tisztán – számomra már-már émelyítően – érezhetőek a karamellás, pörkölt gabonás-malátás ízek a kenyérhéj határozott jelenléte mellett. A háttérben gyümölcsös ízek is megjelentek, amelyek a hőfokot emelve kissé erősödnek, ilyenkor az enyhe kesernyésség is tovább enyhül. Ahogy előre sejtettem, a kávé kapucsínóként volt leginkább elemében, igazán kedvemre való volt, ahogy a tejjel komplementer ízvilága tökéletes harmóniát alkotott. Összességében ismét egy jó kávét próbálhattam ki, mely ugyan az én ízlésemnek már kissé eltúlzott, de mégis szerethető, érdemes megpróbálni. A karakteres tejes italok kedvelőinek feltétlenül ajánlott kategória. 

SiD

Többnyire arabika kávészemek alkotják ezt a keveréket, pörkölésük talán egy picit sötétebb az előzőleg tesztelt Kapucziner keveréktől vagy csak a babok fajtájának köszönhető, de látható minimális olajkicsapódás a kávészemek felszínén. Az illat ismét a friss kenyérre és karamellára emlékeztet. Ez a blend is igényli az egy hetes pihentetést, az első csapolások ezért elég negatívan indultak: eleinte fanyar, nem túl részletes grapefruit és mustár íz dominált.
Kiszellőzés után viszont azt kell mondanom, hogy az eredmény ég és föld. Alacsonyabb hőfokon csapolva vibrálóan citrusos, a grapefruit ízeit vélem felfedezni meglehetősen tiszta formában, élénkítően. Figyelem! Ezen blend esetén a citrusosság nem hajlik citrompótlós savanyúságba, valódi, frissítő gyümölcsösséget tessék elképzelni! A kávénk krémje meglepően dús az általam sejtett magas arabica tartalomhoz képest, a színe sárgásbarna, magasabb hőfokon gyakran tigrismintás. A csapolási hőfok emelkedésével az egyébként is jelen lévő karamellás, mandulás és köményes ízjegyek erősödnek és ami nagyon érdekes: egészen magas hőmérsékleten (legalább fél óráig előmelegített gépet és odafigyelést igényel) az egyébként nagyon határozott gyümölcsösség szinte teljesen eltűnik, ilyenkor a mandula marcipánosba fordul és pirított cukros utóíz jelenik meg. A kávé ideális arca valahol középen helyezkedik el, de nekem nagyon ízlett a magas hőfokon nyert ízvilág is. Nem volt ritka, hogy két risztrettót is lehúztam egymás után pusztán az ízek élménye miatt. Tejes italoknak inkább az alsó-közép vízhőmérsékletet ajánlom, tehát a gyümölcsös szakaszt, ilyenkor nagyon finom, karamellás ízvilágú tejes kávékat kapunk. Az ilyen változatos ízvilágú blendek miatt látom létjogosultságát a PID vezérelt presszógépeknek: érdekes és izgalmas élmény különböző vízhőfokokkal kísérletezni. Az egyszerűbb otthoni presszógépek mellé is érdemes lehet vásárolni egy jeladóval rendelkező digitális hőmérőt és kitapasztalni gépünk hőháztartását!


kapucziner kávémanufaktúra specialitás kávébabokkapucziner kávémanufaktúra specialitás kávébabok közelikapucziner kávémanufaktúra specialitás csapolás
kapucziner kávémanufaktúra specialitás kávéshotkapucziner kávémanufaktúra specialitás eszpresszókapucziner kávémanufaktúra specialitás kapucsínó

Összegzés: A kávébabok közepes pörkölésűek, és felületükön kevés olajkicsapódás tapasztalható. Ez a blend kimondottan igényli a szakszerű elkészítést, amennyiben a maximumot szeretnénk kihozni belőle, mert egyébként azonnal büntet. A babok illata a frissen sült kennyérhez hasonlítható. Krémje dús, ahogy az a frissen pörkölt kávéknál tapasztalható, a cukrot megtartja, és megfelelően tartós is, mivel a fogyasztás végéig kitart, megfestve a csésze oldalfalát. Lefolyása egyenletes. A Kapucziner Specialitás íze gyümölcsös - citrus, grapefruit, bogyós gyümölcsök aromái keverednek az édes marcipános ízzel. Semmi savanyúság vagy kellemetlen íz nem tapasztalható amikor a citrust említjük, jelen esetben ez valódi üde gyümölcsösséget jelent. Ez a keverék igazán meghálálja a jól befűtöt gépet, ilyenkor a krémje szép tigriscsíkos, és így hozhatjuk ki belőle a maximumot. A hőfok emelésével a mandulás - marcipános hatás kerül előtérbe, karamell és pirított cukros aromákkal. Utóíze közepesen hosszú, a gyümölcsös vonal mellet, mokkás, keserűcsokis. Nagyon érdekes és változatos blend. Tejes italok alapjának a gyümölcsös vonalat ajánljuk, míg nagyszerű risztrettókat és eszpresszókat csapolhatunk némileg magasabb hőfokon. Ismét egy kipróbálásra érdemes blendet sikerült megismernük a Kapucziner kínálatából.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!