Barbera Esperia - amit meg kell kóstolni

Nyomtatás

barbera esperia kávé tesztA Szicíliából származó Barbera kávécsalád, gyártója egy 5 generációs családi vállalkozás, mely 1870-től készíti nagy szenvedéllyel és hozzáértéssel kávét. A kávébabokat lassan és elkülönítve pörkölik, hogy az igazi olasz eszpresszó kiegyensúlyozott ízvilágát érjék el. Ezután - víz helyett - hirtelen száraz levegővel hűtik le. Ez az eljárás biztosítja, hogy az értékes kávébabok megőrizzék zamatukat. Karakteres eszpresszó kávé,  mégis harmonikus, kellemes, hosszan tartó mokka utóízű különleges kávékeverék. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Barbera kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Barbera Esperia

Ár: 6660 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 barbera esperia kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
10
5
8
28
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
10
4
7
26
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
9
4
8
26
Jobog/Rancilio Lucy
5
8
5
7
25
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
9
4
7
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a Barbera keverék nagyon hasonlít az előzőleg tesztelt mintához. Kevésbé érzékeny a készítési paraméterekre, az őrlésfinomságra, vízhőfokra, stb.. Lefolyása mintaszerű, nem, vagy csak minimálisan szőkül ki. Krémje vastag, sötét mogyorószínű, mindig sötétebb minta rajolódik ki. Kevergetés után záródik, a cukrot tartja. Az ízére nincs panaszom, tökéletesen kiegyensúlyozott. Sűrű, kakaós, mint írtam hasonlít az előző Barbera keverékre. Ez a minta azonban sokkal finomabb, testesebb, stabilabb. Kevés gyümölcsösséget és keserűmandulát is hordoz. Utóíze hosszú, finom, magas arabikás keverékekre jellemző, gyengén fanyarkás, kicsit füstös. Kapucsínónak markáns, de a harmónikus ízek inkább az eszpresszóban érvényesülnek, inkább ennek készítsük. Ajánlom kipróbálásra!

Monyesz

A babokon a kezdődő olajkicsapódás nyomai látszanak, hamvas jellegű, a pörkölés a közepesnél kicsit erősebbnek mondható. Ránézésre jól elkülöníthetően tartalmaz robusztát, olyan 20-30%-ban, így igazi bár jellegű keveréknek mondható. Ezt igazolta is a lefőzések alkalmával, mert a crema erőteljes, jól tartja a cukrot, nem hajlamos keverés után sem veszteni a vastagságából, és fogyasztás után a csésze falán is megmarad. A színe jól jelzi a lefőzés sikerességét, szép mogyoró vagy annál kicsit sötétebb szín a kívánatos. Kiszőkülésre nem hajlamos, a teszt ideje alatt a darálón nem kellett utána állítani, nem mutatott számottevő öregedést. Tehát a külső jegyek jó anyagot sejtetnek -  és szerencsére nem kell csalódni ! Az első korty egy meghökkentő élmény, a testesség kicsattanó, az ízek egybeolvadva, hihetetlen harmóniát alkotva bontakoznak ki. Az ember nem is keresi az ízeket, azok jönnek maguktól, de nem önállóan, nem elkülönült ízjegyenként. Tökéletes kompozíció ! Ha nagyon odafigyelünk, akkor apró finomságok, ízek tűnnek elő: mogyoró, kókusz, némi vanília, karamell, pörkölt dió, nektáros-mézes édesség, mindez egy csokis alapból, aminek lecsengése egy lágy kakaós íz, amely hosszan megmarad. A keveréket a magasabb vízhőfoktól érdemes megóvni, mert ízvesztéssel jár, ugyanakkor könnyű jó lefőzést produkálni. Risztrettónak lefőzve csak megrövidítjük magunkat egy-két plusz korty élvezetétől, ne tegyük… Kapucsínóként nagyon kellemes, a kávé testessége és a tej lágysága együtt kellemes végeredményt ad. Szerintem ezzel a keverékkel mindenkinek meg kell ismerkednie, aki szereti az olasz eszpresszót !

Blaze

A kávébab közép sötét, egyenletes pörkölésű. Nem annyira olajos azonban a felületük, ellentétben az előző Barbera mintával.  A babok illata daráláskor karamellás, mokkás. A kávé krémje nagyon jó vastag, mogyoró barnánál egy picit sötétebb.  A cukrot kiválóan tartja, kevergetés után záródik és szépen megfesti a csésze falát. A kávé egy kiválóan harmonikus ízzel nyit, mely a korty végéig kitart.  Ez az a kávé amire az ember azt mondja, hogy finom, lecsiszolt ízvilága van : az igazi olasz selymes, lágy eszpresszó élmény.  Ha aromákra, ízekre akarjuk cincálni ezt a kiváló élményt akkor azt mondanám, hogy egy kakaós-mandulás páros van finoman körbevéve egy kis vanília és karamell burokkal.  Ami igazán kiváló, hogy egyik íz sem ugrik ki – egybesimulnak, tökéletes harmóniát teremtve.  Utóíze közepesen hosszú és mokkás, karamellás. Tejes italok  alapja is lehet, de a legnagyobb élményt magában fogyasztva adja. (risztrettó, eszpresszó)   Kitűnő ez a Barbera keverék, erre tényleg túlzás nélkül mondhatná a gyártó, hogy harmonikus ízvilágot alkotott.

Jobog

A kávé krémjére nem lehet panasz, dús és tartós. Ennél jobbat csak kevés kávé produkál, és csak kivételesen frissen, a pörkölés után nem sokkal elkészítve. Ez a kávé a dús krémért rajongó fogyasztók egyik kedvence lehet. A kávé erős étcsokoládés ízű, mokkás, karamelles beütésekkel. Nagyon jó olajtartamú ital. Testessége jó, ebben a vonatkozásban az alapanyag nem tüntet, csak bármiféle hiányérzet nélkül teszi a dolgát. Az étcsokoládéhoz a lefolyástól függően hosszabbra készítve finom gyümölcsösség, a risztrettó felé közelítve nagyon kevés mokkás kesernyésség csatlakozik, ami ilyen diszkréten adagolva pikánssá, még érdekesebbé teszi az ízkompozíciót. Az utóíz nem a kávé erőssége, az egyértelműen finom ízek mellett egyre inkább eluralkodik benne a füstös-mokkás íz. Ez fogyasztás közben kis mennyiségben még élvezetesen pikáns, egy bizonyos határon túl azonban előbb fáradttá, később kevéssé kellemes kesernyéssé válik. A csésze kávé mellé felszolgált kis pohár víz tehát ebben az esetben nem puszta dekorációs elem, hanem valódi funkcióval bíró kísérő. Ristrettóként a kávé minden korábbi kávénál jobban felidézett bennem egy tábla étcsokoládét. Sűrű, olajos édességként fogyasztható így a kávé, bár utóíze így sem a legfinomabb, enyhe kesernyés, egy korty vízzel kísérjük tehát. A tejjel nagyszerűen együttműködött, kapucsínóként is kiváló. Van annyira markáns, hogy kellemesen játsszon a tej édességével, de nem hoz be kellemetlenül kiütköző ízeket. Az alapanyag kiváló adottságait jelzi, hogy még elrontott csapolással is megfelelően fogyasztható finom italt kapunk.

SiD

Enyhén olajos, fényes kávészemekből áll a keverék, nagyobb arányban arabica, de látható a robuszta jelenlét is. Nagyon toleráns, széles hőmérsékleti tartományban jól csapolható kávé, mely nem hajlamos a korai szőkülésre.
A crema első osztályú, vaskos, akár két mokkáskanál cukrot is megtart, színe vöröses mogyoróbarna, tigrismintás textúrájú. A szánkban forgatva kellőképpen selymes és olajos hatású az ital.
Édeskés kávé ez a Barbera blend, ízeiben domináns a csokoládé, karamell és marcipán és egészen enyhén savas utóízzel zár. Kapucsínónak is jól szerepelt, a karamellás íz uralkodik ilyenkor.
Azt hiszem, kimondhatom, hogy ez a Barbera kávé nekem nagyon ízlett és sajnálom, hogy a tesztre kapott adag szinte észrevétlenül elfogyott.


barbera esperia kávé kávébabokbarbera esperia kávé csapolásbarbera esperia kávé kifolyás
barbera esperia kávé eszpresszóbarbera esperia kávé shotos csapolásbarbera esperia kávé pavoni

Összegzés: A kávébabok közepesen sötét és szép egyenletes pörkölésűek, kis olajossággal a szemeken. Krémje kissé sötétebb mint az átlagos mogyoróbarna, vastag, erős, egy szóval jellemezve kiváló. Fogyasztás közben sem veszít teltségéből, és szépen megfesti a csésze falát. A Barbera Esperia másik nagy előnye, hogy úgymond "bolondbiztos" keverék. Rendkívül toleráns az elkészítés módjával kapcsolatosan, és elég nehéz elrontani. Íze egy csokoládés alapokon nyugvó kompozíció, melyben megtalálhatóak a pörkölt magvas aromák, mandula, mogyoró, amit megbolondít a karamell, vanília és a mézes-nektáros édesség. Az egész blend rendkívül meggyőző, és tökéletes harmóniát alkot. A szájban selymes, lágy olajos hatású. Testessége kifogástalan. Utóíze hosszú kakaós, mokkás, karamellás lecsengésű. Jól szerepelt kapucsínónak, és eszpresszónak elkészítve is. Összességében egy rendkívül harmonikus, tökéletesen megkomponált keverék, amit mindenkinek javaslunk kipróbálni, aki kedveli az igazi olasz eszpresszót. Minket teljesen meggyőzött, és egyöntetűen megálapítottuk, hogy régen járt már ennyire finom kávé tesztlaborunkban. Kérünk még!!!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!