Homokóra, robotkar, gömb a gömbben és némi retró sci-fi… A dizájnereknek ezek ugrottak be, amikor a kávéfőzőt újragondolták. Innováció a köbön.
A jó öreg kotyogóstól a luxuskávéfőzőkig, a kávéautomatáktól a kávéházakig számos útja-módja van annak, hogy hozzájuthassunk napi betevő koffeinadagjainkhoz. Persze a dizájnerek a kávé előállítását is a maguk sajátos szemszögéből nézik, ennek eredményeképp pedig egészen innovatív alkotások jönnek létre. A következőkben ezekből szemezgetünk.
A Designafairs tervezőcsapat többszörös dizájndíjas munkája, és a WMF cég terméke ez a stílusos egyszemélyes kávéfőző (kép 1). Egyértelmű minimál-dizájnbravúr, s egyben egy újabb érv a szingliség előnyeinek listáján. Aki most azonnal beleszerelmesedett, annak jó hír, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható, az Amazonon 100 euróért vesztegetik.
Phil Rose ausztrál dizájner műve az Espresso kávéfőző (kép 2). A retró sci-fi formaterv önmagában is vagány, ám a tárgy valódi különlegessége az, hogy valóban megáll az élén úgy, ahogy az a képen látható. Így nem csupán mint gép, hanem mint kortárs művészeti alkotás is felfogható.
Szintén sci-fi-s ihletésű, ám az előzőnél jóval kevésbé kedélyes, sokkal inkább harcias küllemű cucc Carlo Borer svájci dizájner Saeco Etienne Louis nevet viselő kávéfőzője (kép 3). A masina, ha épp nem kávét főzünk vele, akár önvédelmi fegyvernek is megteszi.
Ami felmegy az le is jön - mondta Newton. Lina Fischer pedig ezen elvet követve tervezte meg a Kahva kávéfőzőt (kép 4). A gép alsó tartályába vizet, míg a felsőbe őrölt kávét kell tölteni, majd bekapcsolni. Mikor a víz felforr, a nyomásnak köszönhetően felfolyik a kávéval teli egységbe, ahol hagyni kell főni néhány percig, majd kikapcsolni a forralást. Ahogy a kávé hűlni kezd, visszacsorog az alsó tartályba, ahonnan pedig mehet is a csészénkbe.
Némileg hasonlóan működik a német Jan König Cocoon kávéfőzője (kép 5) is. A zseniálisan átgondolt gömb a gömbben szerkezet külső tartályába kell öntenünk a vizet, a felső edénybe pedig filter és őrölt kávé kerül. Ha rácsuktuk a tetejét, az egészet ráhelyezzük a forralóra. A forróvizet a beépített szivattyúk a szűrőbe juttatják, a kész kávé pedig a belső gömbbe folyik. Az ebből kivezető csövön keresztül önthetjük ki a bögrénkbe, ami viszont odabenn marad, azt az edény kialakításánál fogva hosszú órákig melegen tartja.
Alisson Wilson Ströher brazil dizájner-hallgató IMO kávéfőzője (kép 6) ránézésre leginkább egy robotkarra emlékeztet. A gép extra könnyű műanyagból készül, és összehajtogatható testének köszönhetően egyszerűen hordozható. Kávépasztillával működik, a tartályába három csésze kávé megfőzésére elegendő víz fér. A kar magassága és pozíciója sokoldalúan variálható, így nagyon kényelmesen bele lehet találni vele a csészébe.
Az amerikai Aerobie cég Aeropress kávéfőzőjével harminc másodperc alatt készíthetünk két csésze kávét. Első lépésben vizet és őrölt kávét töltünk a tartályba, és tíz másodpercig állni hagyjuk. Ezt követően a berendezés tetejét lenyomva átszűrjük a filteren a folyadékot, és húsz másodperccel később előttünk a kész kávé.
A Hourglass kávéfőző esetében a homokóra forma nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem gyakorlati funkcióval bír. A szerkezet segítségével ugyanis érzékeny gyomrúak készíthetnek maguknak alacsony savtartalmú kávét. A fogyasztás előtti este őrölt kávét és hideg vizet kell tölteni a szűrőkosárba. A kávé az éjszaka folyamán kiázik, reggel pedig annyi a vele dolgunk, hogy a tárgyat megfordítjuk, akár a homokórát és a szűrőn keresztül kicsorgó koncentrátumhoz forró vizet vagy tejet kell öntenünk, s ezzel kész is az ital. Elektromos áramra nincs szükség.
Forrás: Borsa