
Az ír kávé 1943-ban született, Írországban, Limerick megyében, a Port of Foynes öbölben a Shannon repülőtér utasellátójában. Ronda, hideg, viharos környék volt ez, milyen is lett volna Írországban a tenger mellett. Nem egyszerű repülőtér volt ez, hidroplánok is szálltak fel-le a reptérhez tartozó öbölben.
Egy különösen viharos napon, egy, az Államokba tartó gépnek vissza kellett fordulnia. Az utason különösen átfagyva, és némi ijedtséggel érkeztek a kantinba, ahol Joe Sheridan, a konyhafőnök, látva a helyzetet, a tettek mezejére lépett, készített valamit, ami forró is, serkentő is, melegít és ellazít egyben. Whiskey-t töltött kávéba, vagy éppen fordítva, ki tudja ezt már, az biztos, hogy a kávé forrósága, a koffein, a whiskey alkoholtartalma kiváló gyógyszer volt az átfagyás és a félelem ellen. Van egy kis legenda is a történetben, állítólag az egyik utas megkérdezte, hogy a kávé brazil-e. „Nem, ez ír kávé” válaszolta Sheridan, így nevet is adva ennek az italnak.
San Fransisco-i ír bárosok állítják, hogy igazából ők találták ki ezt az italt, az írek pedig ragaszkodnak a történethez, és állítják, hogy San Fransiscoban csak 1952 óta létezik az irish coffee.
Jellemző (és jól van ez így), hogy Írországban a repülőtér már nincs meg, de a régi kantin helyén áll a Joe Sheridan bár. Ott a repülőtér helyén minden év augusztusában tarják az Ír Kávé Fesztivált, koncertekkel, programokkal és rengeteg kávés és kávé nélküli whiskey fogyasztással.
Forrás: kave.network.hu