KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az ír kávé története

ír kávéA híres, jó és régről eredő dolgoknak általában homályos az eredete, frappáns, esetleg hősies legendákat adunk tovább egymásnak generációkon át, amik az első komolyabb megpiszkálásra kipukkannak. Az ír kávé kivétel. Viszonylag pontosan dokumentált az eredete, ennek megfelelően kiábrándítóan egyszerű is.

Az ír kávé 1943-ban született, Írországban, Limerick megyében, a Port of Foynes öbölben a Shannon repülőtér utasellátójában. Ronda, hideg, viharos környék volt ez, milyen is lett volna Írországban a tenger mellett. Nem egyszerű repülőtér volt ez, hidroplánok is szálltak fel-le a reptérhez tartozó öbölben.

Egy különösen viharos napon, egy, az Államokba tartó gépnek vissza kellett fordulnia. Az utason különösen átfagyva, és némi ijedtséggel érkeztek a kantinba, ahol Joe Sheridan, a konyhafőnök, látva a helyzetet, a tettek mezejére lépett, készített valamit, ami forró is, serkentő is, melegít és ellazít egyben. Whiskey-t töltött kávéba, vagy éppen fordítva, ki tudja ezt már, az biztos, hogy a kávé forrósága, a koffein, a whiskey alkoholtartalma kiváló gyógyszer volt az átfagyás és a félelem ellen. Van egy kis legenda is a történetben, állítólag az egyik utas megkérdezte, hogy a kávé brazil-e. „Nem, ez ír kávé” válaszolta Sheridan, így nevet is adva ennek az italnak.

San Fransisco-i ír bárosok állítják, hogy igazából ők találták ki ezt az italt, az írek pedig ragaszkodnak a történethez, és állítják, hogy San Fransiscoban csak 1952 óta létezik az irish coffee.

Jellemző (és jól van ez így), hogy Írországban a repülőtér már nincs meg, de a régi kantin helyén áll a Joe Sheridan bár. Ott a repülőtér helyén minden év augusztusában tarják az Ír Kávé Fesztivált, koncertekkel, programokkal és rengeteg kávés és kávé nélküli whiskey fogyasztással.

Forrás: kave.network.hu