Manuel Solaroma - a kezesbárány

Nyomtatás

manuel solaroma kávé kávétesztA ManueL Caffé története egy elkötelezett, vállalkozó szellemű és jó megérzésekkel rendelkező család története. Egyetlen szenvedély vezérli tagjait: "a kávé szeretete". Minden az 50-es években kezdődik, amikor a még nagyon fiatal Giuseppe De Giusti, az alapító, egy coneglianoi üzemben kávépörkölőként kezd dolgozni. Néhány év múltán úgy érzi, elérkezett a választás ideje, és felesége, Bruna asszony segítségével megnyitja saját kávéfeldolgozó üzemét "ManueL Caffé" néven. A De Giusti család második generációját Emanuela, Mauro és Cristina alkotják, akik az üzem leggyorsabban terjeszkedő szektoraira specializálódnak, az üzem céljainak megfelelő tanulmányokat folytatnak, az üzem szolgálatába állítják képességeiket és friss energiáikat. Így különleges egyensúly valósulhat meg az újítás és tradíció között, szem előtt tartva a vállalat történelmi küldetését, amely nem más, mint a "kellemes szájíz kialakítása" a kávé segítségével. A Manuel Solaroma egy olyan testes keverék, amely arabica és erős típusú kávéfajták gondos összeválogatásából született, és a tipikus olasz presszókávé ízét dicsőíti. 60%-on felüli arabika típusú kávétartalommal. Vákuumcsomagolásban, ellenőrzött nyomáson csomagolva: egy újfajta technológia alkalmazásának köszönhetően egészen 18 hónapig képes változatlanul megőrizni érzékszerveinkkel meghatározható jellemzőit - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Manuel kávé hivatalos forgalmazójától, az M. Kávé Import Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Manuel Solaroma

Ár: 5720 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 manuel solaroma kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
4
6
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
8
4
7
23
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
8
4
7
23
Jobog/Rancilio Lucy
4
7
4
6
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
8
4
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Az előzőleg tesztelt Manuelhez képest egészen más jellegű. Lefolyása egyenletes, krémes, a csészébe szép mintásan rajzolódik ki. Krémje még az átlagnál szélesebb Manuel csészében is vastag, a cukrot tartja, kevergetés után  összezár. A csapolási hőfokot nálam egy kicsit lentebbről kellett elkapni, különben egy kicsit agresszív lett. Azonban ha minden rendben, az íze keserűcsokoládéra emlékeztető, intenzív mandulás, pörkölt magvas, enyhén gyümölcsös. Utóíze kesernyés, enyhén füstös. Érezhető a keverékben a robuszta tartalom, mely igen kényes a vízhőfokra. Jól eltalálva önmagában is és tejjel is egyaránt jól fogyasztható.

Monyesz

A babok éppen fényesek, a pörkölés változatos, felismerhetők a robuszta szemek. Ez a kávé megtestesíti számomra az ideális vendéglátós keveréket ! Kellően vastag, és látványos cremát produkál, ugyanakkor ízek tekintetében kellő változatosságot mutat. Jól kiegyensúlyozott, van benne egy kis gyümölcsösség, de nagyon diszkréten csak. Egy kis keserűség, de ez abszolút tolerálható, picike nektáros édesség, és ami dominál az a csokoládés íz, ami mellett érzek egy kis mogyorót. De nagyon jó az összhang, a csokoládés íz nem nyomja el a többit. Minden téren megállja a helyét, jó tejes italok alapjának is. A jó lefőzéshez nem kell esőtáncot lejteni, a kávé megbízhatóan hozza formáját (a túl meleg vízre erősődő keserűséggel figyelmeztet, ami egyben elnyomja a többi ízjegyet), és a több mint egy hét alatt a darálóhoz nem is kellett nyúlni. Soha rosszabb kávét !

Blaze

A kávébab szép egyenletes, közepesen pörköltnek mondható. Olaj nincsen a babok felületén még kicsapódva, egy kis zsírosság látható csak. Daráláskor nagyon finom az az igazi klasszikus kávé illat járja be a helyiséget. A kávé krémje közép barna színű, szép tigrismintát produkál jó beállításnál.  Példásan vastag – a cukrot tartja, kevergetés után záródik. Az előző Manuel mintához viszonyítva látható, érezhető az erősebb robuszta jelenlét. A kávé vezéríze egy igen kellemes csokoládés vonal, mellette egy kis mogyorós íz csillan fel.  Ezen felül egy nagyon halovány édeskés gyümölcs íz is van, de nem tolakódóan – elegánsan megbújva. Nem igényli a túl felfütött gépet, ilyen esetben célszerű hűtő csapolást végezni.  Ellenkező esetben egy keserű ízzel büntet a kávé.  Utóíze közepesen hosszú : csokoládés-mokkás.  Tejes italnak kellemes kávé, risztrettóként lefőzve kitűnő, jól megkomponált blend. Nincsenek benne kiugró ízek, amit hoz azt azonban igencsak jól hozza, igen finom kávé. 

Jobog

Az ital krémje erős barna, tigrismintás. Sötét színe alapján akár túlexponáltnak is gondolhatnánk, más kávéknál ennél a színnél már túlságosan forró gépen történt elkészítést állapítunk meg. Ennél a kávénál azonban a krém vastagsága és az ízek gazdagsága egyaránt azt jelzi, a krémnek ilyen színűnek kell lennie. Így a krém kellően vastag és jó állagú. A kávé alapvetően finom, barátságos kakaós ízű. Fogyasztás közben gyümölcsös, grillázsos aroma is érezhető. Némi citusosság is bujkálhat benne az észlelhetőség határán. Sűrű és testes ital jó olajtartalommal. Fogyasztás közben a szájüregben jó krémesség érzetet kelt, nagyban erősítve a kellemes-barátságos karaktert. Utóíze jó, kellően intenzív és tartós, finom kakaós, karamelles és marcipános ízekkel kísérve, később enyhén gyümölcsös. A minta elfogyasztása közben nem tapasztaltam, hogy hátrányára változott volna, ezt előnyös tulajdonságként értékeltem. A kávé kapucsínóként nagyon jól teljesített, a kávé harmonikusan olvad össze a tejjel. Ez volt számomra a legjobb felhasználási módja a teszt mintának. (Ezúttal ez természetesen nem azt jelenti, tej nélkül rosszul fogyasztható lenne.)

SiD

A legutóbb tesztelt nehezen kezelhető Manuel keverék után íme egy igazi kezesbárány. A lefolyási időn kívül nem túl érzékeny a csapolási paraméterekre. Ami a lefolyási időt illeti, nem szabad gyors lefolyást adni neki, elég finomra kell őrölni hozzá, hogy csöpögve, sűrűn induljon meg és így garantáltan jó lesz a végeredmény. Krémje kellően olajos, selymes, a cukrot süppedősen fogadja magába. A kávé íze valahol a tejcsokoládé és az étcsokoládé között van félúton, ehhez csatlakozik egy enyhe pörkölt magvas és mandulás ízösszetevő. Magasabb dózis esetén (14-16g) étcsokoládés és rozskenyeres ízeket mutat. Nem túl bonyolult ízvilágú kávé, de amit kínál, azt kifogástalanul teszi. Tejes italok alapjául is megfelelő, de én leginkább risztrettóként fogyasztottam.


manuel solaroma kávé kávébabokmanuel solaroma kávé csapolásmanuel solaroma kávé kifolyás
manuel solaroma kávé krémmanuel solaroma kávé risztrettómanuel solaroma kávé kapucsínó és eszpresszó

Összegzés: Szép, egyenletes, közepes pörkölésű kávébabok, melyek kellemes illatot árasztanak daráláskor. Krémje vastag, a cukrot jól tartja, és csak lassan süppedősen merül alá, köszönhetően a 40% körüli robuszta tartalomnak. Ez a keverék egyáltalán nem "háklis". Könnyen elkészíthető, nem túl érzékeny a csapolási paraméterekre. A meghatározó íz csokoládés, melyben feltűnik egy kis pörkölt magvas, mandulás összetevő is. Háttérben halványan felfedezhető némi gyümölcsös íz is, cseppnyi nektáros édességgel. Kellemes, határozott karakterű, barátságos keverék. Testessége jó. Utóíze közepesen hosszú, a fogyasztáskor érzékelt csokoládés ízvonalat viszi tovább mokkás jegyekkel kiegészítve. Igazi Jolly Joker a Solaroma, mivel risztrettónak, eszpresszónak vagy kapucsínónak elkészítve is nagyon kellemes fogyasztási élményt kínál.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!