SCAE wonderful coffee Köln - visszatekintés

Nyomtatás
SCAE wonderful coffee KölnIdén júniusban Coffeena néven került megrendezésre a minden évben megtartandó kávés rendezvény Németországban, Köln városában. A négy napos rendezvénynek a Koelnmesse rendezvény és kiállításközpont adott otthont. Ez idő alatt kiállítások, nemzetközi versenyek, konferenciák és műhelyfoglalkozások kerültek megrendezésre.

kávépörkölőA rangos eseményre a világ szinte miden tájáról érkeztek kiállítók. Különböző kávétermelő országok képviseletei: Brazília, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, India, Mexikó, Panama, Uganda. Több kiállítónál lehetőség volt megkóstolni, összehasonlítani az országok különböző termőterületeiről származó un. Single kávékat, mások promóciós anyagokkal bemutatták a zöld kávé feldolgozását hazájukban.

 Több kávépörkölők gyártásával foglalkozó cég is jelen volt, némelyik környékén gyakran szállt a frissen pörkölt kávé finom illata, mivel a gyártók a közönség előtt demonstrálták a termékeik kiváló működését. Széles skálán, az egészen kicsi, de professzionális pörkölőkön át az ipari méretűig mindent megtalálhatott az arra vágyó. A kávégépeket, kávéfőzőket, őrlőket, kiegészítőket és alkatrészeket gyártó cégek is jelen voltak, többek között a fő támogató Dalla Corte és a Mahlkönig, a BFC, Faema, La Cimbali, Nuova Simonelli, Ceado, Nuova Ricambi, Bunn, Pullycaff, stb. A kiállítók listáját itt http://ausstellerdaten.koelnmesse.info/20090700EN.php nézheti meg. A kávépörkölők közül leginkább hazai és szomszédos országokból érkező gyártók képviseltették magukat, melyeknél lehetőség volt megkóstolni a különböző keverékeiket. Jelen voltak még kis számban különböző csokoládéval, teával, süteményekkel, stb. foglalkozó vállalkozások is.

csészebemutatóKözben a kiállítás ideje alatt párhuzamosan előadások, műhelyfoglalkozások, voltak, melyeket neves kávés szaktekintélyek tartottak, ezzel színesítették a programot. Szó volt a zöldkávé feldolgozásától a pörkölésen át egészen a latte art-ig szinte minden témában.

Helyet kapott továbbá a SCAE (európai speciális kávészövetség) éves közgyűlése is.

Várt esemény volt az SCAE szervezésében megrendezésre került különböző kávés világbajnokságok sorozata. A versenyek a kiállítás közvetlen szomszédságában zajlottak. Pénteken délelőtt a Latte art (a kávé és tej kapcsolata), szombaton délelőtt a Coffee in good spirits (kávé és alkohol), majd délután a Cezve/Ibrik (török kávé), vasárnap délelőtt a Cup Tasters (kávékóstolás) elnevezésű versenyek kezdődtek. Az ibrikverseny egy másik – közvetlenebb - helyszínen lett megrendezve a kiállítás központjában.

latte art versenyA Latte art világbajnokság kis csúszással fél tizenegy után kezdődött. A versenyzőknek nyolc percük volt az előkészületekre, azaz a munkaállomás berendezésére, nyolc perc a versenyprogram bemutatására, majd további nyolc perc állt rendelkezésre az elpakolásra és a munkaállomás tiszta átadására. A bírák elsősorban az italok díszítését pontozták, melyeknek egyezniük is kellett az ezekről előre prezentált fényképekkel. Az adható pontszámok arányai kétharmad vizuális szempont alapján és egyharmad az íz és technikai kivitelezésre estek. A versenyzőknek időre kellett készíteni két eszpresszó macchiato-t, két caffé latte vagy kapucsínót, és egy úgynevezett aláírás italt. Az első két italnál kizárólag szabadöntési technikát lehetett alkalmazni, az aláírás italt bármilyen segédeszközzel és díszítőeszközzel lehetett elkészíteni, a kikötés annyi volt, hogy a díszítés ehető és az ital felszínén kell, hogy legyen. Újdonság volt az eddig megszokotthoz képest, hogy a macchiato és a kapucsínó csészéjét a szervezők biztosították, ezekben volt kötelező felszolgálni a két-két italt. Az elődöntőben a színpadon négy munkaállomás állt, melyeken azonos időpontban két versenyző dolgozott párhuzamosan. A hatos döntőbe jutottak már egyesével adták elő számukat. Rendelkezésükre állt egy mikrofon, melyen keresztül szólhattak a bírákhoz és a közönséghez is. Továbbá saját zenére végezhették munkájukat. A verseny a szoros döntővel kora estére ért véget.

A döntő eredményei:


latte art győztes1. Peter Hernou – Belgium (372,5) 25 pont
2. Periklis Karavas – Görögország (362) 25 pont
3. Erin Sampson – Ausztrália (357) 24pont
4. Kenji Kushihama – Japán (354) 24 pont
5. Andrea Antonelli – Olaszország (340) 23 pont
6. John Gordon - Egyesült Királyság (305) 19 pont

Szombaton két verseny is terítéken volt, előbb a Coffe in good spirits, majd kora délután a Cezve/Ibrik is indult párhuzamosan a másik helyszínen.

good spirit versenyA Coffee In Good Spirits elődöntője az előző naphoz hasonlóan csúszással indult. Az indulóknak csakúgy mint a Latte artnál 8-8 percük volt az előkészületekre, a versenyszám bemutatására, majd a rendrakásra. A versenyzőknek el kellett készíteniük két ír kávét, és két szabadon választott kreatív italt. Nagy hangsúly volt az ír kávé tökéletes kinézetén, és az ital íz harmóniáján. Az ír kávék poharát a szervezők biztosították. A kreatív italhoz bármilyen alapanyagból lehetett dolgozni, a kikötés szerint alkoholt tartalmazzon és dominálni kellett a kávé ízének benne. Ez utóbbi igen lényeges szempont volt az elbírálásban. Az öttagú zsűriből ketten vizuális a másik két fő ízlelő szerepet látott el a főbíró vezetésével. Három pontszámból adódott össze az eredmény, melyből kettőt az ízlelők adtak, egyet a vizuális bírák. Az elődöntőben, mint a latte artnál párhuzamosan ketten dolgoztak, a döntőben mikrofonnal és saját zenei aláfestéssel, egyesével. Magyarországot Hajdú Péter képviselte, aki egy viszonylag új technológiával készített látványos kreatív italával nagy sikert aratott a sajtó fotósai és a közönség körében. Az ital molekuláris eljárással készült, baracklikőrös alapba Bailey’s és kávés gömböket prezentált. Késő délutánra megszületett a végeredmény.

good spirit versenyA döntő eredményei:


1. Marta Piigli – Észtország (342) 26 pont
2. Edmund Buston - Egyesült Királyság (340) 26 pont
3. Francesco Corona – Olaszország (301) 24 pont
4. Morten Vestenaa – Dánia (303) 23 pont
5. Sandra Daniela Stucki – Svájc (291) 22 pont
6. Arno Schmeil – Németország (285) 21,5 pont

ibrik versenyKözben párhuzamosan kora délután indult a török kávék versenye. Ez egy viszonylag új műfaj a SCAE által szervezett megmérettetések körében. Szabadabb, kötetlenebb formában zajlott, a versenyzők mellett lehettek segítők, akik miközben a versenyző az italokat készítette külön showt előadva színesítették a programot. Az indulóknak 10 perc alatt kell 3*2 italt prezentálni. Az első összetevői csak kávé, a második különböző adalékanyagok felhasználásával, a harmadik pár italnál egyébb ízesítőket is alkalmazhatnak, mint: alkohol, stb. A technikai zsűri figyeli a tiszta és pontos italkészítést, az érzékszervi bírák az italok ízét és megfelelő hőmérsékletét értékelik. Erre a versenyre sajnos Magyarországról nem érkezett nevezés, azonban mindenképpen megemlítendő, hogy két bíró, Sóti Róbert és Hajcsunk Tibor is részt vett az értékelésben.

ibrik versenyA verseny első hat helyezettje:


1. Christina Koumpouni – Görögország 28 pont
2. Reinhard Grebien – Ausztria 26 pont
3. Aysin Aydogdu – Egyesült Királyság 25 pont
4. Violeta Leci – Belgium 20 pont
5. Neslihan Ozsenler – Törökország 19 pont
6. Vadim Kollomets – Észtország 16,5 pont

cup tasting versenyVasárnapra is maradt verseny, a Cup Tasting. Ez a megmérettetés a kávék ízlelése az elsődleges, három csészéből kettőben azonos, az egyik csészében pedig másféle kávé van. Ezt a zsákbamacskát kell a versenyzőnek kiválasztania. Az asztalon nyolc csoport van, csoportonkén egy, azaz összesen 8 perc áll a rendelkezésre. A színpadon egyszerre négyen versenyeznek. A verseny három részből áll, egy selejtezőből, egy elődöntőből és egy döntőből. Elsősorban a találati arány a fontos a továbbjutásban, azonos találatnál pedig az idő. Az elődöntőbe a nyolc legpontosabban kóstoló jut be, a döntőbe közülük négy.

A csészékben kizárólag egy-egy termőterületről származó kávéból készült főzet van. A különböző szintek egyre nehezebbek, egyre inkább hasonló jellegű alapanyagból készülnek a csoportok, tehát szükség van a kifinomult ízlelőbimbókra. A kávékat filteres főzővel készítik el közvetlenül a fordulók előtt. Mindegyik típust azonos pörkölési fokon, a verseny előtt 5 nappal pörkölik. Hazánkat Cseresnyés Márk képviselte, akinek ezúton is gratulálunk!

cup tasting versenyA verseny helyezettjei:


1. Valentina Kazachkova – Oroszország (8 találat 7:37)
2. Bart Van Sanden – Belgium (7 találat 3:08)
3. Eijiro Goto – Japán (7 találat 5:25)
4. Ben Kaminsky – USA (7 találat 6:33)

A Cup tasting versennyel még nem ért véget a nap, hiszen a legjobb kávésnemzetnek járó díjat csak az összes SCAE által szervezett versenyek eredményei összesítésével lehet kihirdetni. Itt az országok versenyenkénti szerepléseit mérik össze, ehhez fontos, hogy minden számban nevezzen jelölt.

A SCAE által szervezett legjobb kávésnemzet címet idén Anglia nyerte, második Dél Korea, majd Belgium, Görögország, Ausztrália, és Törökország.

kávénemzet győztese