Ki tud többet Tadesse Meskeláról?

Nyomtatás
tadesse meskelaTadesse Meskela a ma élő Etiópok közül az egyik leghíresebb. A törekvéseit nyomon követő filmet, a Black Gold-ot 2006-ban, a Sundance fesztiválon mutatták be, azóta 60 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt.

Meskela Etiópiának, a kávé hazájának Oromia nevű részéről származik. Az Oromia terület, amely magában foglalja a Kaffa tájegységet is, amiről a ma világszerte egyaránt szeretettel – és függőséggel - fogyasztott ital kapta a nevét, az ország kávétermelésének 60%-át adja. Etiópia teljes termelésének 50%-át, nem meglepő módon, a kávé adja.

Oromia története viszontagságos. Faji alapú üldözés, vallási harcok, a történelemkönyvből kihagyott részek, a főváros önkényes áthelyezése. A terület legnagyobb részének egyetlen terméke a kávé, melynek felvásárlási árától, annak ingadozásaitól függ többszázezer, számunkra szinte elképzelhetetlenül szegény család élete.

Tadesse Meskela a nagykövete az Oromia Coffee Farmers Cooperative Union-nak, amely ma 129 kávétermelő kisközösség úniója foglal magába, mintegy 800 000 etióp család (ültetvényen dolgozó kétkezi munkások, kávéfeldolgozásban segédkezők, beszállítók) életkörülményeinek javítására, közös érdekeik védelmére jött létre.

Céljuk az egyenesági export. Engedélyt kaptak arra, hogy a kávétőzsdét kikerülve közvetlenül keressék meg vevőiket, kihagyva 8-10 lépést az áru, az úgynevezett „fekete arany”szokásos kálváriájából, amíg a fogyasztóhoz elér.

Ez a mind a mai napig egyedülálló törekvés sikerre vihető a példa szerint. A kávé a világ második legértékesebb kereskedelmi cikke az olaj után, és nem kevesebb, mint globális árucikk. Termesztőinek kiszolgáltatottságán egy kivételes egyéniség, Tadesse Meskela személyes karizmája, az ő és társai által kifejlesztett rendszer igyekszik enyhíteni, és az ehhez megalkotott kiváló PR kampány, mozifilm, és ügyesen, „összkomfortosan” elkészített honlap is sokat nyom a latban.

Az Oromia Coffee Farmers Cooperative Union bio (organic) és igazságos kereskedelmi (fair trade) címkével ellátott kávéfajtákat árul. A vevők által fizetett ár 70%-a a működési szabályzat szerint a 129 kávétermelő kisközösség kezébe kerül az Úniótól. Ennek 70%-át osztalékként kapják a dolgozók, 30%-át pedig a termelés jobb feltételeinek megteremtésére, befektetésekre és szociális fejlesztésre költik, valamint tartalékolják.

A fent leírt rendszer hiányában a kávétőzsde mesterségesen határozza meg a kávé árát, az olyan nagyvállalatok, mint a Nestlé, a Kraft és a Starbucks általunk nem is sejtett mértékű befolyással bírnak a kereslet és kínálat, ezáltal az ár ingadozásaira. Mi ebből nyilván nem sokat észlelünk, kevesen figyelik nap mint nap hogy mennyibe kerül egy hordó Jamaica Blue Mountain New Yorkban vagy Bécsben; a termesztő közösség számára viszont egy-egy árcsökkenés végzetes lehet.

Nézzük meg a százalékokat Meskela nélkül: az én ma reggeli kávém árának (360 Ft) 90%-a oszlik meg kedvenc kávézóm tulajdonosának bankszámlája, a pörkölést vállaló cég, a kiskereskedő, az importőr cég között, 7%-a megy a nemzetközi szállítócégnek, a kivitelt intéző társaságnak és a termelő ország kereskedőinek. A maradék, mindössze 1-3% teszi ki a munkások összes jövedelmét – hát ezt túl szomorú is kiszámolni.

Térjünk vissza az oromiai törekvésekhez. Lássuk, hogy a Black Gold című, példaértékű film, amelyet már egyre több kávés szervezetnél, iskolában kötelező tananyagként kezelnek, a támogatására elindított médiakampánnyal milyen sikereket könyvelhet el.

A film bemutatása óta az Oromo kávék ára fontonként 1.45 dollárról fontonként 2.3 dollárra tornászta fel magát. Legalább 130 000 munkás kap jelenleg háromszoros munkabért a film előtti idő(és fizetés-!)számításhoz képest. Az Únió 25000 dollár adományt gyűjthetett össze a jótékony szervezetektől. A kampány eredménye az is, hogy a Sara Lee, Nestlé és Starbucks cégek intenzívebb vallatólámpa alá kerültek a média segítségével, és képviselőiknek nem egy sajtótájékoztatón kellett egyenes válaszokkal szolgálniuk az árpolitikájukat érintő egyenes kérdésekre. Tadesse Meskelát Tony Blair egykori kormányfő is fogadta a Downing Street 10-ben.


Ha felkeltette érdeklődésedet az etikus kereskedelem fogalma, vagy többet szeretnél tudni a Black Gold c. filmről, nyomozz tovább az interneten: http://www.oromiacoffeeunion.org/index.html
http://www.blackgoldmovie.com/

Olvasd el és véleményezd cikkünket a jövő héten is!

Illés Gyula
barista tréner - Koffein Akadémia