Cagliari Gran Rossa szemeskávé kóstoló

Nyomtatás

cagliari gran rossa kávétesztA Caffé Cagliari története kereken 100 évre nyúlik vissza. 1909-ben Ambrogio Cagliari, miután több évet töltött Braziliában megnyitotta első kávépörkölő/kóstóló üzletét Modena belvárosában. A vállalat máig a család tulajdonában van szigorúan őrizve az évszázados tapasztalatot és hagyományt. Az évtizedek során ez a hagyomány kiegészült olyan modern eszközökkel melyek lehetővé teszi a világ különböző tájairól érkező kávé minőségellenőrzését, szállítását és tárolását. Természetesen minden kávéfajtát egyedileg pörkölnek az adott típus egyedi tulajdonságainak megfelelően, hogy a végső keverék mindig a legkiválóbb minőséget tudja  kínálni. A Caffé Cagliari megfelel az ISO 9001:2000 minősítésnek, és 2005-ben csatlakozott az Espresso Italiano minősítéshez, mely garantálja, hogy termékei minden ízükben az olasz kávékultúrát reprezentálják. Jelen tesztünkben szereplő Cagliari Gran Rossa, alapkeverék a bárszektor részére 60% arabika 40% robuszta tartalommal. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cagliari kávé hivatalos forgalmazójától, az Oxygen Solutions Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cagliari Gran Rossa

Ár: 5030 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 cagliari gran rossa szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
4
6
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
7
4
6
21
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
5
7
4
7
23
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
5
2
5
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása jó átlagos, krémes, kevésbé szőkül úgy, mint az előző Cagliari. Krémje kellően vastag, kevergetésre zárul. Ízét otthoni körülmények között nehéz jól eltalálni, nagyon hőmérséklet és lefolyási idő érzékeny. Könnyű - ugyanúgy, mint az előzőnél - a tonikos keserűséget kihozni belőle, és nehéz úgy elkészíteni, hogy ez ne legyen zavaró benne. Ha véletlenül sikerül, akkor egy nagyon kellemes, harmónikus kávé, lágy étcsokoládés, gyümölcsös, mandulás, grillázsos ízeket kaptam. Sajnos többször sikerült fanyarkássá, tonikos keserűvé tenni. Főként akkor amikor az optimális 25 másodperces lefolyást vettem alapul. Érdemesebb rövidebben, rövidebbre főzni. Az örlést durvítani ehhez nem célszerű, mert érezhetően hígabb lesz az ital. Elsősorban risztrettónak, de kapucsínónak is csak úgy finom, ha rövidebbre készítjük, a keserűség nem tesz jót és a gyümölcsösség nem olyan erős, hogy ezt elnyomja.

Monyesz

Hm-hm, megint egy csapdába csaló kávé ! A babok rendben, látszanak szép számmal robuszta szemek. A crema ennek megfelelő, bár a minta kóstolgatásának vége felé - feltehetően az öregedés hatására - előjött a kiszőkülés az utolsó cseppeknél. A kávé mint valami szélkakas, hol ilyen, hol olyan volt: egyszer mézédes, nektáros, amibe szinte kár belerakni a cukrot, másszor pedig komlósan keserű, kellemetlen. Mindezt mindenféle daráló állítás, a mennyiség megváltoztatása, a hőmérséklettel való játszadozás nélkül ! Amikor sikerült elkapni a jó vonulatot, akkor azt gondoltam, hogy ennél jobb kávé nem sok lehet ! Kellően testes, az ízek hosszan tartóak voltak, az utóíz kellemes mandulás átmenettel, egy kakaós ízt adott. Kapucsínóként se a jobb, se a rosszabb változatban nem volt meggyőző számomra. Risztrettóként árnyaltabban jöttek elő az ízek, és gyengébben ugyan, de a jobbik ízvonal maradt inkább fölényben. Felteszem, hogy sok-sok kávé elfőzögetésével meg lehetne találni, mikor adja stabilan jó vagy legalább közepes formáját a kávé, de erre most nem volt lehetőség. Sajnálom !

Blaze

A kávébab szép egyenletes pörkölésű , talán egy nagyon kicsit világosabb babokkal mint az előző Cagliari blend.  Olaj nincsen a babok felületén még, kivéve pár babot – inkább kissé zsírosnak mondanám. A kávé krémje mogyoróbarna színű, vastagsága teljesen megfelelő  – a cukrot tartja, kevergetés után záródik.  A krém szép olajos lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé elsőre eszpresszóként elkészítve egy igen édes mézes-nektáros ízvilágot vonultat fel, az íz „végére” egy kis mandulás elköszönéssel.   Több örleményt adva és kissé alacsonyabb hőfokon risztrettónak elkészítve azonban teljesen más oldalát mutatja : ízében domináns a mandulás-marcipános vonal, mellette egy enyhén „parfümös” jázmin ízzel.   Jázmint nem fogyasztottam soha, illatát ismerem és valahogy azzal párosítom ezt a virágos-parfümös élményt.    A víz hőfoka ha nem megfelelő akkor a kávé hajlamos megégni, ekkor az íze átmegy egy keserű kakaós ízbe, melyet csak tejjel lehet tompítani – de inkább az előzőekben leírt ízei miatt lehet ezt a blendet szeretni. Utóíze hosszan tart : mokkás, kakaós és enyhén füstös ízeket hagy a szájban. 
Tejes italnak is jó alapja lehet,  nálam risztrettóként volt a legfinomabb.    

Jobog

A kávé krémje rendkívül vastag, sötétbarna. Mondhatni mindenben az előző Cagliari kávé ellentéte. Íze markáns, csokis, érezhetően robusztás, de nem a gyenge fajtából. Erősebb hőfokon diszkréten, az ízeket gazdagító és nem rontó módon kesernyés étcsokoládés. Hozza a jó alapanyagból készített erősen robusztás kávék alap ízét a maga egyedi jegyeivel, amitől más hasonló keverékekkel nem lesz összetéveszthető. Nekem az alacsony hőfokon, kissé gyorsabb kifolyással, a szokottnál világosabb krémmel készítve ízlett leginkább, ekkor telt, harmonikus gyümölcsös kávét kaptam. Utóíze is így a legjobb, legerősebb és legtartósabb. Ízei többféle készítési mód mellett is egyszerűek, markánsak és sohasem durvák vagy kellemetlen mellékízekkel terheltek. Testes ital jó olajossággal. Hálás kávé. Markáns íze ellenére nem különösebben erős vagy hosszú az utóíze, amiért a testességét sem értékelem maximális pontszámmal. Ugyanakkor értékeltem, hogy az utóízbe a minta öregedésével sem vegyültek fáradt ízek, vagy a közepesnél erősebb pörköléstől várható füstös aromák. Jól érezhető koffeintartalma révén jó ébresztő lehet. Tejjel finom, nekem kivált a vilgágos krémű, gyümölcsös alapot alkalmazva ízlett. Az előző Cagliari keverék után azt kell mondjam a gyártó bölcsen nem ragaszkodik valamiféle dogmához, (pl. csak arabica) hanem keverékeivel inkább a legszélesebb fogyasztói kör igényeinek kielégítését célozza. Ez a kávé a jó robusztás keverékek kedvelőinek itala lehet, vagy bárkinek álmos reggelekre ébresztőként.

SiD

Sötét pörkölésű, olajos felszínű babokból áll a keverék, mely jelentősebb robuszta tartalommal bírhat. Gyönyörű, esztétikailag mintaszerű csapolással nyitott nálam ez a kávé, de többet ígért, mint amit később teljesíteni tudott.
Krémje közvetlen csapolás után még kellően vastag, sötét árnyalatú, tigriscsíkos mintázatú, de hamar szétoszlik. Ez a tulajdonság jellemző az erősen pörkölt keverékekre. A kávé íze kakós, erőteljesen pörkölt napraforgómagos, kesernyésnek, egysíkúnak mondható, utóíze savas hatású, füstös és fogyasztás után kesernyés-savanykás szájízt hagy maga után. A csapolt eszpresszók sűrűségével nem vagyok megelégedve, az ital híg érzetet kelt, hiányzik a sűrűség, olajosság ebből a dél-olasz stílusú, erőteljes pörkölésű Cagliari keverékből.


cagliari gran rossa kávébabokcagliari gran rossa kávé csapolás pavonivalcagliari gran rossa kávé csapoláscagliari gran rossa eszpresszó és kapucsínó
cagliari gran rossa eszpresszócagliari gran rossa kávé krémcagliari gran rossa kávé risztrettó

 

Összegzés: Szép egyenletes, sötét pörkölésű kávébabok. A krém kellően vastag, a cukrot szépen megtartaja, és megkeverés után zárul. A kávé viselkedése hasonlóan szeszélyes, mint az előzőleg kóstolt Cagliari Gran Arabica blend. Jól elkapva egy kiváló keverék, azonban bármilyen hibát azonnal kellemetlen ízekkel büntet. A kellemes vonala egy édes, mézes-nektáros, virágos, étcsokoládás, kakaós, mandulás vonal, a másik kevésbé jó arca pedig egy, kakaós, kesernyés, komlós, tonikos jellegű ízvilág, némi füstösséggel. Készítésénél inkább a viszonylag durvább őrlést és az előírt 25 másodperc helyetti, picit gyorsabb lefolyást javasoljuk. Testessége jó, utóíze mokkás, kakaós némi füstösséggel a háttérben. Tejjel, kapucsínónak elkészítve kellemes, de inkább risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!