A Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át, egy módosított légkörű silóban, annak érdekében , hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják - tudtuk meg a forgalmazótól. A gyári weboldal pedig gazdag, krémes eszpresszót ígér, erőteljes aromával ebből a keverékből. A csomagolás láthatóan megújult, de vajon változott-e maga a blend is? Erre is megadják a választ tesztelőink.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Bristot EspressoÁr: 3200 Ft/kg, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
5
|
6
|
4
|
7
|
22
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
3
|
7
|
3
|
6
|
19
|
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
|
4
|
7
|
4
|
7
|
22
|
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
|
4
|
6
|
4
|
6
|
20
|
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
|
5
|
8
|
4
|
9
|
26
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Ezt a Bristot kávét jól ismerem régebben rendszeresen vettem belőle, ugyanis az egyik kedvencem. Az új csomagolással együtt változtathattak az összetételén is, ízben más irányt képvisel, mint amit eddig megszoktam tőle, és valószínűsíthető, hogy az arabika-robuszta tartalom is változott, az arabika előnyére. Lefolyása friss, szép krémes, panaszom nincs rá, a végére egy kicsit kiszőkül. A csészében vastag, tartós krém képződik, cukrot tartja, keverésre zárul, és tartósan megmarad. Az íze étcsokis-kakaós, gyümölcsös, mandulát is ki lehet belőle hozni a hőmérséklet emelésével. Alacsonyabb vízhőfokon készítve a kávé túl savanykássá válhat. Utóíze kesernyés, savanykás, hosszan kitart. Itt is megmutatkozik, hogy inkább arabikásba ment át a keverék. A régi keverékkel ellentétben a mostani gyümölcsösebb ízvilága miatt jobban harmonizál kapucsínóként, bár személy szerint hiányzik a korábbi keverék ütős, de tökéletesen összehangolt csokoládés ízvilága, amely egy új színt mutat az eszpresszó világában. Összességében finom kávé, ennyiért még mindig. |
Monyesz |
A babok szépen pörköltek, daráláskor kellemes az illatuk. A crema közepesen vastag, de tartós, a cukrot szépen megtartja, és tökéletesen záródik. Színe mogyoróbarna, viszont meglepetésre a főzet végére hajlamos volt kiszőkülni. |
Blaze |
A kávébab szép egyenletes pörkölésű, olaj nincsen a babok felületén. Illatuk karamellás-kakaós, daráláskor kellemes mokkás illatot árasztanak. A kávé krémje mogyoróbarna színű, vastagsága ideálisnak mondható – a cukrot szépen tartja, kevergetés után egyenletesen záródik. A krém szép lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé eszpresszóként elkészítve marcipános-kakaós-gyümölcsös ízvilágot vonultat fel, halovány fanyarkás ízzel körítve. Utóíze mokkás, kakaós és füstös ízeket hagy a szájban. Tejes italokban jól szerepelt, a fent leírt ízvilága jól kibontakozik egy kapucsinóban vagy lattéban. |
Jobog |
A kávészemek az előző Bristot keverék szép, olajkiválástól mentes, enyhén zsíros fényű közepes pörkölését mutatják. Az ital krémje sötétebb mogyoróbarna, jó mennyiségű, gyorsan összeesik, de még ezután is fedi a felszínt. Az ital ízei nem erőteljesek vagy markánsak. Általános finom kávé ízt érzek, amiből nem különülnek el egyes komponensek. A telt egységes íz a megfelelő olajtartalommal egységes fogyasztási élménybe olvad össze. A Tonino Lamborghini tesztelt kávéjával mutat hasonlatosságokat, ámbár annak aroma intenzitását, könnyedségét, eleganciáját és olajosságát nem éri el. Erősebb hőfokon megjelenik egy enyhe, számomra még tolerálható keserű vonulat. Testessége jó. Utóíze nem erős, viszonylag hamar fáradt mokkás-füstös jellegre vált, csak később mutatkoznak gyümölcsös árnyalatok. Összességében közepes tehetségű primadonna képzetét kelti, aki mindent eljátszik, amit a valódi nagyok, de semmit sem ugyanúgy. Rancilio szetten jobban teljesít, ízeiben bársonyosság, jó napraforgó mag és enyhe gyümölcs íz jelenik meg, kesernyésségnek nyoma sem jelentkezik, és utóíze is végig jó malátás-mokkás marad. Ristrettónak jól használható, kellemes, bársonyos ízeket kap így elkészítve. Tejjel jobban teljesít az előző Bristot kávénál. A tejjel jól harmonizál anélkül, hogy túlságosan beleolvadna. |
SiD |
Ez a Bristot egy tipikus "mindenes" eszpresszó keverék. Szép sűrűn, olajosan folyik le, krémje vaskos, színe mogyoróbarna, a cukrot tartja. Íze étcsokoládés, mandulás tónusokkal és bogyós gyümölcsösséggel fűszerezve, pörkölt napraforgómagos, egészen enyhén füstös utóízzel. A keverék nagyon hasonló a régebben Bar Espresso néven forgalmazott Bristot kávéhoz, de a gyümölcsös ízjegyek újdonságként hatnak. Talán változott a keverék összetétele? Az alacsony csapolási hőfokot nem kedveli, ilyenkor a gyümölcsös ízösszertevők megpróbálnak túlsúlyba kerülni, ugyanakkor ezen gyümölcsösségnek köszönhetően a keverék alkalmasabb tejes italok alapjául, mint a régebben kóstolt Bristot eszpresszó blend. Magasabb hőfokon jön elő a kellemes, mandulás ízjegy, a kávét "megégetni" nehéz. Összességében ez egy igazán hálás keverék, mely rövid, sűrű risztrettónak és hosszú tejes italnak is egyaránt alkalmas, ezért kávéházi felhasználásra ideális. |
Összegzés: A kávébabok szép egyenletes, közepes pörkölésűek. A krém szép sűrű, megfelelő mennyiségű, mogyoróbarna, a cukrot szépen megtartja. Íze étcsokis, kakaós, mandulás-marcipános, gyümölcsös jegyekkel fűszerezve.A keverék nagyon hasonló a régebben Bar Espresso néven forgalmazott Bristot kávéhoz, de abban nem voltak gyümölcsös ízjegyek, valószínűleg ebben magasabb az arabika arány. Testessége jó, utóíze mokkás, kakaós jellegű, enyhe füstösséggel. Magasabb hőfokon érdemes csapolni, mivell ekkor jön elő a kellemes, mandulás ízhatás, de elmondható, hogy nem kényes keverék. Összességében ez egy igazán hálás keverék, mely rövid, sűrű risztrettónak és hosszú tejes italnak is egyaránt alkalmas, ezért akár otthoni, akár kávéházi felhasználásra ideális.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!