Az il Moretto kávé 1947-ben született, amikor Italo Perasso, egy olasz ex-pilóta aki szenvedélyesen szerette a kávét, úgy határozott, hogy társ lesz egy kávépörkölő üzemben. A következő évben megszületett az "il Moretto" márkanevű pörkölt kávé. Pár év múlva jól ismert cég volt. Genova számos kávézójában ezt a jó minőségű kávékeveréket árulták. A több éves tapasztalatnak és áldozatos munkának eredményeképp a siker sem maradt el. Köszönhető ez az állandó minőségnek, kiváló íznek és aromának. Az "il Moretto" kávé megjelenésében is tökéletes, olyan krémes, hogy a cukor még jó ideig a tetején fekszik. Mindez nem jöhetett volna létre a kávé szenvedélyes szeretete nélkül, csak így lehetett megalkotni egy tökéletes keveréket azok számára, akik értékelik a legjobb dolgokat az életben. Az il Moretto Family: 20%arabica 80% robusta arányú keverék, amit főleg automata gépekhez ajánl a forgalmazó.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségu (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: il Moretto FamilyÁr: 2200 Ft/kg, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
|
4
|
6
|
3
|
8
|
21
|
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
|
4
|
7
|
4
|
9
|
24
|
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
|
5
|
7
|
4
|
10
|
26
|
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
|
5
|
8
|
5
|
10
|
28
|
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
|
4
|
7
|
5
|
10
|
27
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Sokkal nagyobb arányban apróbb babokból áll, mint az előző il Moretto Superbar. Azért előfordul pár a nagyobb szemekből is, de lényegesen kevesebb. Az őrlemény robusztás keverékekere jellemző gabonás illatú. Lefolyása gazdagon krémes, bőségesen, mintával tarkítva beborítja a csészét, de viszonylag hamar oszlásnak indul, nem elég olajos. A cukrot szépen tartja, kevergetés után vékonyodik és zárul. Kortyolgatva, a fogyasztás közepénél épp, hogy van belőle foltokban az ital tetején. Íze nem túl bonyolult, jellegzetesen kesernyés, érződik rajta a robuszta túlsúly. A kesernyésség mellett édeskés mandula-földimogyoró aroma is érezhető. Savanykásság nem érezhető. Ez a keverék egy igazi reggeli koffeinbomba, egy duplával garantált ébredést biztosít. Nálam tejjel annyira nem harmónizált, inkább eszresszónak ajánlanám. |
Monyesz |
A babok között nagy méretűek és aprók is előfordulnak, szemrevételezésre sok robuszta található a keverékben. Az átlagosnál kicsit finomabb darálás mellett a kifolyóból szinte csak crema folyik, a kávé csak szép lassan, a pohárban válik ketté. Színe szép mogyoróbarna, a cukor megtartása nem okoz problémát, de olajossága érdekes módon visszafogott, talán ennek tudható be, hogy a fényképezés ideje alatt kicsit össze is esett, és a kóstolásnál sem érződött erősen az olajosság. De a csésze falára még így is jutott bőven ! Alapjában egy kakaós ízvilágú kávé, ami mellett egy kellemesen édeskés vonulat tesz kellemessé az alapízt, a háttérben pedig kicsit meghúzódva a malátás jelleget fedeztem fel, ami a keverék valamelyik robuszta összetevőjéből származhat. Minden esetre nem egy bonyolult kávé, sem az ízeket sem a lefőzést tekintve: nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, játszani a hőmérséklettel, hogy jó kávét ihassunk. Az ízek tobzódásától tehát nem kell tartani, de ennek a keveréknek talán ez nem is volt célja. Picike tejjel is jó a kávé, kapucsínóként nekem a gyerekkori tejeskávé – ami természetesen pótkávéból készült - íze ugrott be. |
Blaze |
A kávébab színre vegyes pörkölésű , elég sok világosabb bab is található a keverékben - olaj kicsapódás is előfordul sok bab felületén. A babok méret tekintetében is vegyes képet mutatnak : az aprótól az elefánt kávébabig mindent találni. A babok illata enyhén malátás, daráláskor azonban már friss mokkás illata van. A kávé krémje brutálisan vastag : a cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik. Krémje olajos, lenyomatot is hagy a csésze falán. A krém még akkor is igen jelentős mennyiséget alkot ha netán kicsit elfeledkezünk kávénkról : összeesés után is komoly vastagságú marad. A kávé ízében egy kakaós vonal emelkedik ki, egy kis étcsokis íz mellett. A fogyasztás végén pedig még érezhető egy halovány malátás, édeskés íz, de egyáltalán nem bántóan. Utóíze kakaós-mokkás, túlzottan nem tart sokáig. Eszpresszónak és risztrettónak finom aki kedveli a kakaós-csokis édeskés ízvilágot , tejes italoknak a domináns ízvonala miatt nálam igen kellemes élményt adott . Nem egy rafinált ízvilágú kávé, de igen kellemes tud lenni a kakaós alapíze miatt. |
Jobog |
A kávé babjai az előző Il Moretto keverék nehéz darálhatóságát hozzák. Érdemes a daráló kávétartó serlegébe tett pohárral vagy más eszközzel gépünk munkáját támogatni nehogy automatikusan kiválogassa az apróbb, könnyebben elkapható robusta szemeket, a végére meghagyva a nagyméretű arabicákat. A szemek pörkölése összességében egészséges közepes, olajkiválás nem csillan a felszínükön. A kis robuszta szemek a pörkölés közben többet kaptak a jóból, ezért a keverék magas robuszta tartalma ellenére sem koffeinbomba, az erős pörkölés a babok koffeint tartalmát kellemes közepes szintre csökkentette. A kávé rendkívül hasonló a már korábban tesztelt MoKambo Argentohoz. Sok krémmel folyik ki, a krém színe a legszebb vörhenyes barna. A forróvíz sok szárazanyagot sodor az italba, ettől annak állaga sűrű, tartalmas. Ristrettóként készítve ez odáig megy, hogy szinte szirupként iható. A kávé íze finom kakaós. Nem könnyeden csapongva szárnyaló pillangó, erős homogén ízeivel és tartalmasságával a földön jár. Utóíze erős, tartós kakaós íz, amibe később kis füst íz vegyül. Olajtartalma jó. A testességre a jó olajtartalom, egységes és erőteljes íz, erőteljes utóíz valamint sűrű állag miatt nem lehet panasz. Nálam könnyen elkészíthető hálás kávénak bizonyult. Ha egy ebéd után nem készültünk csokoládés desszerttel, ez a kávé különösen ristrettónak készítve képes pótolni a hiányt. Tejes italokba nem a legideálisabb alapanyag, inkább eszpresszóként vagy ristrettóként fogyasszuk. |
SiD |
Ezúttal kevesebb óriás kávészem van a keverékben, mint az előzőleg tesztelt Il Moretto blend-ben, de hogy ez mit is fog eredményezni a csészénkben, az hamarosan kiderül. A kávé a megszokottnál egy ricnivel finomabb őrlést igényelt, de ez nincs összefüggésben a frissességgel, inkább csak a felhasznált kávéfajtákkal és a pörköléssel. A keverék frissnek mondható, hagyományos karos géppel is mintaszerűen csapolható, sűrű olajfestékszerű folyamban csorog ki kifolyón. |
Összegzés: A kávé babjai az előző Il Moretto keverék nehéz darálhatóságát hozzák. Érdemes a daráló kávétartó serlegébe tett pohárral vagy más eszközzel gépünk munkáját támogatni. A kávé a szokottnál egy picit finomabb őrlést igényelt, frissnek mondható, hagyományos karos géppel is mintaszerűen csapolható, sűrű olajfestékszerű folyamban csorog ki kifolyón. A keverék hőmérsékletérzékeny, és az átlagosnál forróbbra hangolt gépekkel könnyen megégethető, ilyenkor a krémje hamar összeesik. A kávé krémje vörösesbarna, brutálisan vastag, a cukrot szépen tartja, és kevergetés után simán záródik Ízében főleg a kakó, mandula és vaníllia dominál, jól érezhető édességgel megspékelve. Testessége nagyon jó, sűrű, olajos italt készíthetünk belőle. Utóízében, amely tartós, marad a határozott kakaósság, és feltűnik egy mokkás jelleg is, halvány füst aromával. Elsősorban risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de bátran kipróbálhatjuk kapucsínónak is. Ez a keverék azért is kaphatott ilyen magas pontszámot, mert ebben az árkategóriában kiemelkedően jó vételnek számít, gyakorlatilag Best Buy kategória.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!