il Moretto Superbar kávékóstolás

Nyomtatás

il moretto superbar kávétesztAz il Moretto kávé 1947-ben született, amikor Italo Perasso, egy olasz ex-pilóta aki szenvedélyesen szerette a kávét, úgy határozott, hogy társ lesz egy kávépörkölő üzemben. A következő évben megszületett az "il Moretto" márkanevű pörkölt kávé. Pár év múlva jól ismert cég volt. Genova számos kávézójában ezt a jó minőségű kávékeveréket árulták. A több éves tapasztalatnak és áldozatos munkának eredményeképp a siker sem maradt el. Köszönhető ez az állandó minőségnek, kiváló íznek és aromának. Az "il Moretto" kávé megjelenésében is tökéletes, olyan krémes, hogy a cukor még jó ideig a tetején fekszik. Mindez nem jöhetett volna létre a kávé szenvedélyes szeretete nélkül, csak így lehetett megalkotni egy tökéletes keveréket azok számára, akik értékelik a legjobb dolgokat az életben. Az il Moretto Superbar egy 50%-50% arányú keverék, melyet kifejezetten karos gépekhez ajánl a forgalmazó. Elmondta, hogy Genovában havi 8000 kg fogyasztanak ebböl a kávéból, ami magáért beszél. Alig vártuk, hogy vallatóra fogjuk az il Moretto keverékét.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségu (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az il Moretto kávé hivatalos forgalmazójától, Kiss Tibortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: il Moretto Superbar

Ár: 3250 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 il moretto superbar szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
4
10
25
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
8
4
9
26
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
6
3
7
21
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
5
8
5
8
26
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
7
5
8
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Tetszetős, fényes, olajos felületű babok, "pont jól" pörkölve, köztük aránylag sok a nagy szem. A lefolyása mintaszerű, látszik, hogy friss a pörkölés. Gazdagon, krémesen érkezik a csészébe, és nem igazán halványodik el a színe. A krémje az átlagosnál sötétebb színű, vaskos, kevésbé olajos, viszonylag hamar vékonyodik. Ekkor azonban még annyi bőven marad, hogy a cukrot kicsit megtartsa. Kevergetés után összezárul, de akkor már nem olyan vastag. Az íze markáns, erősen étcsokoládés és kevésbé pörkölt magvas-mogyorós ízvilág. Amit észrevettem, hogy rendkívül érzékeny a thermosztát kapcsolására, sokkal másabb ízvilágok jönnek elő, mint általában más típusú keverékeknél. Legtöbbször a fenti ízeket tapasztaltam, de volt, hogy átfordult erősen gyümölcsössé, és a mogyoró helyett mandulássá, pedig mivel mindig ugyanúgy törekedtem az elkészítésre valószínűleg nem volt a hőfokban akkora eltérés. Markánssága miatt igen finom kapucsínót készíthetünk belőle. Számomra kiváló ár-érték arányú keverék.

Monyesz

A babok között feltűnő a nagy eltérés, egész nagy és egész kis szemek is találhatók. Elsőre egy 40 másodperces lefőzést sikerült produkálni. Ennek ellenére az ital nem volt égett ízű, sőt kifejezetten kellemes marcipános-madulás jegyeket mutatott viszonylag kevés kakaósság mellett. Ez nagyon kellemessé tette az utóízt, ami nem durva, de hosszan tartó. Határozottan mutatkozik a robusztás jelleg: vastag crema, szép mogyoró és sötét mogyoró színnel. Szinte egybefüggő krémként folyik le, a cukrot szépen megtartja és fogadja be, tökéletesen zárul, ugyanakkor a crema nem kemény felvert habszerű, szépen tapad a csésze falára. Gyümölcsös jegyeket ne várjunk ettől a keveréktől ! Megpróbálkozva rövidebb, normál idejű lefőzéssel rossz irányba változik a kávé, egy fura, számomra be nem azonosítható vezéríz jelentkezik, de szerintem nem a kávé igazi arca. A darálás durvábbra vételekor jellegtelen, ízhiányos lesz a kávé, mintha felvizezték volna. Fontos tehát a megfelelő darálás-tömörítés eltalálása, mert akkor nagyszerű az eredmény ! Kapucsínóként nálam kedvenc, annak ellenére hogy nem gyümölcsös jellegű a kávé. Egy a tejtől édeskés, de ugyanakkor mandulás, kissé kakaós ízzel villant.

Blaze

A kávébab viszonylag sötét pörkölésű , olaj előfordul elég sok bab felületén, néhány világosabb pörkölésű bab is található a keverékben.  A babok elég vegyes képet mutatnak : igen sok töpörödött robuszta is van benne, plusz igen nagy arabica szemek is. A babok illata kellemes kakaós, daráláskor azonban már inkább mokkás illata van. A kávé krémje közép barna színű, igen jó vastag – a cukrot tartja, kevergetés után egyenletesen záródik.  Krémje olajos, szép lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé ízében egy mandulás-marcipános vonal emelkedik ki, tökéletes lefőzés esetén. Azonban ha a lefőzésbe hiba csúszik akkor a kávé ízében egy mokkás, gumis és enyhén kesernény robusztás ízvilág jön elő  (köszönhetően a babok között igen nagy mennyiségben fellelhető robuszta szemeknek). Utóíze igen erős, sokáig tart és  mokkás.  Eszpresszónak, risztrettónak finom, tejes italoknak a marcipános vonal miatt is kellemes.  A főzési hőmérsékletet illetően a túl magas hőfok nem kedvez a kávénak a vélhetően magas robuszta tartalom miatt.  Lefőzésre kényes kávénak találom a fentiek miatt.

Jobog

A kávé szemei között sok a robuszta, valamint a nagyméterű arabica elefántbab. A pörkölés egyenetlen, a babok színskálája széles.A keverék nehezen őrölhető, több nekifutás kell, amíg elkészül egy adag őrlemény. A daráló mindegyre üresen fut, és felpörög, külön lenyomtatást igényel. A robuszta tartalomra tekintettel a hőmérsékletet nem igyekeztem fölfelé tornászni. Az ital sok és elég tartós krémmel ömlik a csészébe. Olajossága közepes. Mindez a fogyasztás befejeztével a csésze oldalfalán is visszaköszön. Az italban savanykásságnak nyoma sincs. A robuszta tartalom, ha gyenge alapanyagot használnak kesernyés, rossz esetben vadkeserű ízeket hozhat. Erre figyelmezve sem találtam ilyen bántó momentumokat a kávéban. Az első benyomások: édeskés karamelles csokoládés íz. A csésze elfogyasztása közben a mogyoró íz erősödik, végtére pedig túlsúlyra jut. Egyes lefőzéseknél a mogyoró helyett tiszta dió ízt éreztem. Ez a mogyoró íz egy különlegesen finom változatban van jelen (mandulás), és erős testesség érzettel jár együtt. Ez az íz a fogyasztás után is marad egy darabig, és igyekszem minden másodpercét kiélvezni, mert nem tart örökké. A testesség érzetét növeli az, hogy az ízek egymással harmonizálnak, és finom átmenetekkel váltják egymást. A robuszta tartalom az utóízben ad hírt igazán magáról. A különleges mogyorós íz egyre halványul, és a hosszú erős utóízben megjelenik majd egyeduralkodóvá válik egyfajta kesernyésség nélküli szabványos, más kávékban is ismert mokkás "robuszta íz". Nem valami kellemes íz ez, de azért hálát adok, hogy nem a gyenge minőségű  vadkeserű robuszta támadását kell megtapasztalnom. Itt az ideje a kávét leöblíteni egy kis vízzel. Ristrettónak is bevált az ital, kapucsínónak még inkább. Az Il Morettó kapucsínós csésze meglehetősen sok tejkrém befogadására alkalmas, szokás szerint színültig töltve erősen tejes, nagyon finom italt kapunk. A kávé koffein tartalma erős közepes, ébresztő kávénak alkalmassá teszi az italt.

SiD

A zacskó bontása után kávészemek illata nem túl csalogató, de ez nálam nem számít rossz előjelnek, a feltűnően jó illatú kávék nem feltétlenül szerepelnek jól a csészében. Szemrevételezéskor azonnal feltűnnek a hatalmas méretű babok, melyek egészen vegyesen vannak pörkölve: van köztük szinte még sárga, már éppen foltosodott és sötét, olajos felszínű is. A kávé átlagos őrleményfinomsággal csapolható a karos gépeken, frissnek mondható, 10mp előáztatás után sem csöpög át. Szépen, központosan folyik le, sűrű olajos hatást kelt, nem szőkül. Krémje egészen sötétbarna, megfelelő vízhőfok esetén gyönyörű párducmintát ad. A cukrot szépen tartja, kevergetés után is összezárul és tapad a csésze falára.
A keverék nagyon érzékeny a vízhőmérsékletre, a karos gépeim, melyek a "nagygépek" vízhőmérsékletével operálnak, gyakran megégették. Megégetés alatt itt azt értem, hogy a crema sötétebb lett, a párducminta ilyenkor nem jött elő és az ízek is elmentek egy kellemetlen égetett cukros, pörkölt napraforgómagos irányba. Ez a hőmérsékletérzékenység -eddigi tapasztalatim szerint- általában a 20%-nál magasabb Robuszta tartalmú kávékra jellemző.
Hat csapolásból kettő sikerült tökéletesen, ilyenkor nagyon finom volt: étcsokoládés, mandulás alap, egy érdekes utóízzel, amit leginkább camambert-nek tudok leírni. Igazi "erős", testes kávé ez az Il Moretto keverék, amolyan fejbekólintós fajta, egy kiadós ebéd után jól eshet. Kapucsínónak én nem ajánlom: egy gyengébben sikerült csapolás esetén a tej könyörtelenül kihozza a nem kívánt mellékízeket.

Kiegészítés:
Az utolsó pillanatban be tudtam üzemelni egy vízpumpás presszógépet is, így azzal is húztam egy kóstolót.
A Készülék egy Ascaso Steel Duo Professional. A csapoláshoz La Marzocco egycsészés szűrőt használtam.
A kávé sűrű, barna olajfesték módjára csorgott a csészébe, a csapolás alatt nem szőkült. A krémje lényegesen vaskosabb lett, mint a karos gépekkel elkészítve, a cukrot úgy kellett letuszkolni a crema alá. Ízek terén a mogyorós csokoládé jutott elsőre az eszembe, semmi keserűség vagy zavaró mellékíz. A kávé utóíze is ugyanilyen kellemes volt, nem hagyott hátra keserű vagy fanyar szájízt.
 


il moretto superbar kávébabokil moretto superbar szemeskávé csapolásil moretto superbar kávé csapolás
il moretto superbar eszpresszóil moretto superbar kávé krémil moretto superbar eszpresszó és kapucsínó

 

Összegzés: A kávészemek vegyes képet mutatnak mind pörkölési szintre, mind pedig méretre. A kisebb robuszta szemek mellet nagy arabica szemeket láthatunk. Elég nehezen őrölhető. A krém bőséges, krémes és tartós. A cukrot lassan nyeli el, és szépen felrakódik a csésze oldalára. A kávé elég érzékeny a készítés hőmérsékletére, és általában nem a magas hőfokon jönnek ki a legjobb ízek. Ízében étcsokoládés, karamelles, pörköltmagvas jegyek jelentkeznek jellemzően, azonban egyes csapolássokor előbukkant mandulás-marcipános ízvilág is. Testessége jó, utóíze hosszú. Utóízében mokkás, mogyorós aromák dominálnak. Magasabb robuszta tartalma miatt, a koffeintartalom is jelentősebb, így tökéletes lehet egy reggeli ébresztőnek. Elkészíthetjük risztrettónak, eszpresszónak, de tejes italokhoz is tökéletes. Markáns mivolta miatt nagyszerű kapucsínót készíthetünk belőle. Ne feldjük tehát, hogy fontos a megfelelő darálás-tömörítés eltalálása, mert akkor nagyszerű az eredmény.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!