Óvatosan az alkohollal!
Ez a jótékony hatás hasonló mértékű volt mind a nőknél, mind a férfiaknál. Az egyelőre még nem világos a kutatók előtt, hogy maga a koffein vagy a kávé valamely másik alkotóeleme biztosítja-e a zsugorodás elleni védelmet. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egyszerűbb és hatékonyabb útja az alkohol okozta májzsugorodás elleni küzdelemnek: igazság szerint nem kávéból kell többet inni, hanem kevesebb alkoholt kell fogyasztani!
Tudni kell, hogy nem minden alkoholistánál alakul ki májzsugorodás, ez a vissza nem fordítható folyamat, aminek következtében a máj olyan károsodást szenved, hogy képtelen a vérből kiszűrni a mérgeket. Az új fölfedezés talán magyarázat lehet arra, hogy néhány alkoholistának a mája miért éli túl a mértéktelen alkoholdózist.
A tea nem segít
A hepatitis C és néhány örökölt betegség is okozhat májzsugorodást, de a vizsgálat eredményeiből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy más esetekben nem nyújt védelmet a kávé. Ebben a felmérésben az is kiderült, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók sokkal egészségesebb eredményeket produkáltak a vérteszteken, amikor a májfunkciót ellenőrizték.
Sokkal szembetűnőbbek voltak az eredmények az alkoholistáknál, úgy tűnik, esetükben jobban érvényesül a kávé hatása, ahogy csökkenti a máj enzimjeit a vérben. Amerikai adatok szerint a májzsugorodás miatt évente 27 ezer amerikai hal meg, 400 ezer kerül kórházba. A vizsgálat elején rögzítették a kutatók a kávéfogyasztási szokásokat, majd 14 éven követték a résztvevők életét. Az adatokból kiderült az is, hogy a teafogyasztás nincs hatással a májzsugorodás kockázatára.
Forrás: Freespirit