Bravos Gastro 100% Arabica kávé kóstolás

Nyomtatás

Bravos Gastro 100% Arabica kávétesztA Mocca Negra Zrt. 100%-ban magyar tulajdonú cég, mely 1991 óta meghatározó szereplője a magyarországi kávépiacnak, és kizárólagos forgalmazója a mindenütt és minden kategóriában megtalálható, megújult portfoliójú, a Multifood Kft. által gyártott Bravos termékeknek. A kiskereskedelmi tevékenység mellé 1997-ben belépett a vendéglátásra specializálódott HoReCa üzletág, teljes körű szolgáltatási csomagot ajánlva a partnerei számára. Termékeink jelentős része a hiper- és szupermarket láncokban és a tradicionális magyar kereskedelmi egységekben bárhol az országban megvásárolható, de versenyképesen megállják helyüket a környező országok piacán is. A kínálatból a Bravos Gastro 100% Arabicát teszteltük.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Bravos kávé hivatalos forgalmazójától, az Mokka Negra Zrt -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bravos Gastro 100% Arabica

Ár: 4800 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 bravos gastro kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
4
2
2
10
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
2
5
2
2
11
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
2
4
2
2
10
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
3
4
2
2
11
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
2
2
1
2
7


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Világos pörkölésű arabica szemek, eddig az ilyen fajta pörkölés nem volt túl bíztató. Lássuk: a lefolyás nem túl szép, hamar kifakul, legyen bármilyen az örlés és a gép hőmérséklete. Próbára tettem egy kis ipari La San Marco főzőn 54 mm-es ipari örlővel, de ott is hasonlóan viselkedett, az ízek is minimálisan különböztek. A kávé tetején vékonyka krémréteg, a cukrot csak óvatosan szemenként hintve tartja kicsit. Keverés után zárul, fogyasztás végéig nem tart ki. A fő íz kesernyés-tonikos, gyümölcsös, savanykás. Karamella íz kíséri, utóízben csak a kesernyésség marad meg, az sem hosszan. LSM-val készítve a karamella helyett enyhén mandulás volt. Tejjel kapucsínónak jól teljesített, de nem volt túl markáns.

Monyesz

Már az első lefőzéstől felfelé szörfölve próbálkoztam. A crema egy magas arabica tartalmú keveréket sejtet, mert lefőzéskor elég szépen fedi a kávét, de a cukrot éppen hogy csak meg tudja fogni. A cukrot elkeverve a crema jó része eltűnik, összeesik. Ízlelve erőteljes arabicás fanyarság, gyümölcsösség érezhető elsősorban. Mellette a keserűmandula íze jelentkezik. Sajnos itt az íz-orgia véget is ér - a kávé elég gyenge testességet mutat ! Ennél a keveréknél a füstösség nem jelentkezik átütő jelleggel, az eszpresszó ízét nem rontja. A darálással-tömörítéssel-főzéssel ’trükközve’ sem sikerült többet kihozni ebből a blendből. Kapucsínóként nekem jobban ízlett, a tej sokat szelidített rajta, igaz a testesség hiánya itt is megmutatkozott, mert a keserűmandulás íz tudott csak a tej mellett kidomborodni.

Blaze

A kávébab világosabb pörkölésű mint az előző Bravos kávé, olaj nincsen a felületükön, néhány világosabb pörkölésű bab is található A babok illata gabonára emlékeztető jegyeket hordoz, azonban az örlemény már savanykás, a gabonás illat eltűnik daráláskor. A kávé krémje világos barna színű, nem vastag – a cukrot nem igen tartja, kevergetés után nem egyenletesen záródik, amikor záródik.  Krémje nem olajos, gyenge lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé ízében egy savanykás-csípős-fanyar ízvilág emelkedik ki, alacsonyabb hőfokon a savanyúság erősödik, már-már bántóan.  Utóíze erős, sokáig tart és  füstös-kesernyés.  Eszpresszónak, risztrettónak nekem nem vált be, tejes italoknak jobb az én izlésemnek, mert a savanyú ízt a tej tompítani tudja.  A főzési hőmérsékletre érzékeny ahogyan már jeleztem fentebb : alacsony hőmérsékletnél hajlamos igen savanyú ízeket produkálni.   Ez a kávé lehet kotyogóba, automatába való mert nagyon sokat én az eszpresszó géppel nem tudtam ebből kihozni sajnos.   Kotyogóm, automata gépem nincsen, másként próbálni nem volt lehetőségem.

Jobog

A keverék babjai arabica szemek, azt előző keverékhez képest enyhébb pörköléssel. A krém mennyisége és minősége legföljebb közepes, színe mogyoró, gyorsan igyuk ha azt akarjuk, hogy a fogyasztás végéig kitartson. A kávé olajossága szerény. Az ital fogyasztásakor az első íz, amit érzek egy határozott savanyúság. A kávé ezzel a savanyúsággal talán még nem vág arcon, de ezt az alap jegyet megkerülhetetlenül elém teszi. Túl megy ez a tulajdonság azon, hogy holmi hőmérséklet szörföléssel teljesen el tudjam tüntetni. Az italnak ezek után még mindig volna esélye, hogy feledtesse ezt a számomra nem túl kedvező kezdést, de sajna nem él az eséllyel. A korty következő ízei nem elég finomak ehhez. Fanyar mogyorós, kellemetlen pörkölt magvas ízek következnek a savanyúságra. Az utóíz ugyanez a kissé fanyar mogyorós, némileg füstös kellemetlen kombináció. Ristrettónak szóba sem jön, tej finomít rajta, mondhatni ápol, de mindent eltakarni teljesen még ő sem tud. A minta anyag végére egészen rosszkedvű élménnyé vált a kávézás. Nagyon kellett utána egy igazán finom keverék leöblíteni a teszteléssel töltött napok emlékét. Egy ízben egészen rosszul beállított darálóval főztem le a keveréket, mely túlzottan hosszú, szinte németes kávéként folyt elő. Krémje ekkor gyönyörű tigriscsíkozottságot mutatott, olyant amit eszpresszó technológiával sohasem sikerült nála elérnem. Megkóstolva egy vizes, savanyúságmentes jó mogyoróaromás italt kaptam. Meggyőződésem szerint ez a keverék nem eszpresszó italként alkalmazandó.

SiD

Őrléskor pirított magvas, komlós, savanykás illat. Krémje tipikusan arabikás, vékonyka, puhán, de azonnal elnyeli a cukrot. Hőmérsékletre nagyon érzékeny, a komlós, instant citromos teára emlékeztető émelyítően savanykástól legjobb esetben is csak éretlen sárgabarackos ízekig lehet eljutni. A magasabb vízhőmérsékletet jobban kedveli, de csodát nem lehet tenni. Az átlagosnál durvább őrleményfinomság és 5mp-es lefolyási idő adta a legjobb eredményt, ekkor a krém is egész süppedős volt és a savanykás íz is még az elviselhető, sőt mondhatni élvezhető kereteken belül maradt. Ez a kávékeverék valószínűleg a germán stílusú kávéfogyasztók kiszolgálására született, tradicionális olasz eszpresszó és eszpresszó alapú italok készítésére alkalmatlan.


bravos gastro arabica kávébabokbravos gastro kávé csapolásbravos gastro 100% arabica csapolás
bravos gastro eszpresszóbravos gastro 100% arabica krémbravos gastro kapucsínó és eszpresszó

 

Összegzés: Egészséges arabica szemek, az előzőleg tesztelt Espressohoz képest világosabb pörköléssel. A krém vékonyka, a cukrot csak rövid ideig tartaja, és kevergetés hatására könnyen eloszlik. Az átlagosnál durvább őrlésfinomságot és magasabb hőfokot kíván az optimális eredmény eléréséhez. A kávé jól érezhető fanyarsággal indít, amit még hőmérséklet szörföléssel sem lehet a háttérbe szorítani, keserűmandulás, mogyorós, pörköltmagvas ízek keverednek némi füstösséggel. Testessége, olajossága gyenge. Utóíze sajnos marad a fanyar, pörköltmagvas, füstös aromákból öszeálló kombináció, ami inkább feledhető mint kellemes élmény. A darálót durvábbra állítva, gyors lefolyással, szinte németes kávénak elkészítve savanyúságmentes, mogyoróaromás ital nyerhető, de tradícionális eszpresszónak nem ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!