A kávé segíthet a bőrrák megelőzésében

Nyomtatás
a kávé a bőrrák ellen is védNapi egy kávé segíthet a bőrrák megelőzésében. Egy friss kutatás szerint a koffein segít azon sejtek elleni harcban, amelyek az ultraviola fény miatt károsodtak, a legtöbb bőrráktípust pedig éppen ezek okozzák.
A kutatók szerint a jövőben kávéból vagy más koffeines alapanyagból készülő krémek vagy balzsamok is segíthetnek leküzdeni a bőrrákot, azaz visszafordítani azokat a káros folyamatokat, amelyeket az UV-sugárzás indított el a bőr sejtjeiben.

A nem melanóma típusú daganatok a leggyakoribb ráktípus a világon,csak az Egyesült Államokban évente 1 millióan betegednek meg benne.

A kutatók arra is rámutattak, hogy az ultraviola fény az egyik fő oka a nem melanóma típusú bőrdaganat kialakulásáért.

A különböző vizsgálatokkal sikerült kimutatni, hogy ennek hatására károsodnak a bőrsejtek DNS-ei, amelyek a sejtek mutációjához vezet, ennek következtében alakulnak át ráksejtekké.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a rendszeres kávé- vagy teaivók körében ritkább a bőrrák.

Egy nemrég, 90 ezer kaukázusi nő részvételéven végzett felmérés szerint pedig minden egyes adag kávé bevitele 5 százalékkal csökkenti a daganat kialakulását. Arra azonban mindeddig nem jöttek rá a kutatók, hogy a megelőző hatás minek tudható be.

Forrás: Inforádió