A világ legnagyobb cappuccinóját készítették el

Nyomtatás
a világ legnagyobb kapucsínójaA világ legnagyobb cappuccinóját készítették el a közelmúltban Prágában. A Guinness világrekordot felállító nyolcvan európai barista (kávét és kávékülönlegességeket készítő szakember) közös munkájában részt vett két szekszárdi férfi is. Járfás Miklós és Tóth Sándor képviselték Magyarországot.

A cseh barista bajnokság záróakkordja volt a rekord megdöntése. Az eddigi csúcs egy ezerötszáz literes csésze cappuccino volt.
– Egy kétezer literes, a standard előírásoknak megfelelő, 60 és 70 Celsius fok közötti hőmérsékletű italt készítettünk – mesélte Járfás Miklós. – Ehhez a 80 barista 3 óra 40 perc alatt húsz gépen 10400 adag 3,5-4 centiliteres eszpresszót készített, illetve ezer liter tejet is felhabosított.

Tóth Sándor aláhúzta, a rekordkísérlet tehát nem arról szólt, hogy összeborítottak egy vagon kávét ezer liter tejjel, hanem minden paramétert be kellett tartaniuk, amit a hivatalos ellenőrök folyamatosan figyelemmel is kísértek. Hozzátette, nagy elismerés és megtiszteltetés számukra, hogy hazánkból épp őket hívták meg Prágába.
 

kapucsínó két köbméteres csészében

Két köbméteres volt a csésze, amelybe a világrekordnyi ital került

Roberto Trevisan invitálására utaztak ki, ő a Nemzetközi Barista Szövetség cseh tagozatának egyik vezetője, aki a tavalyi magyar barista bajnokságon zsűritag volt. A két szekszárdi férfi lelkesen mesélte, hogy a hangulat fantasztikus volt, a nyolcvan ember szíve együtt dobogott. Rengeteg élménnyel gazdagodtak, baráti kapcsolatokat építettek ki szlovákokkal, szerbekkel, csehekkel, olaszokkal.

Úgy gondolják, a munkájuk iránti alázatnak köszönhető, hogy meghívták őket, Ettore Diana, a rekordkísérlet szervezője az egyik nemzetközi hírügynökségnek azt nyilatkozta: jövőre egy 2500 literes capuccinót készítenek. Járfás Miklós és Tóth Sándor remélik, annak is részesei lehetnek.

Forrás: Teol