KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Java Robusta WIB pod

molinari java robusta wib podos kávétesztA Molinari Gourmet sorozatának, mely termőhely szerinti kávékat kínál a különgességekre vágyóknak, tagja a Java Robusta WIB. Az első Jáva szigetéről származó kávét 1712-ben Amszterdamban adták el.1877-ben azonban egy rozsdabetegség következtében az összes kávéültetvény kipusztult. Az újratelepítés ellenálló afrikai robuszta cserjékkel történt. Java ma is 90%-ban robuszta kávét termel, főleg kisméretű ültetvényeken. Az itt termett kávé finoman aromás, alacsony savtartalmú, bársonyos és kellően kiegyensúlyozott. Visszafogott ízvilágú, szirupos és csokoládéra emlékeztető, italok készíthetőek belőle, melyben némi fűszeresség is fellelhező. A manapság nagyon divatos 100% arabica keverékek mellet, kíváncsian vártuk, hogy egy jó minőségű, tisztán robuszta kávébabokból álló kávé milyen élményt kínál, és mennyire adja vissza a termőhelyre jellemző vonásokat.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától a Miramax Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Java Robusta WIB pod

Ár: 107 Ft/db, Forgalmazó adatai
 molinari java robusta wib pod csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
4
8
5
8
25
MrB/Euromatik
4
8
4
8
24
Weinmaker/Grimac Dada
4
8
5
8
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog

A kávé krémje egészen sötét mogyoró színű, nem túlzó mennyiségű, de tartós. Mennyiségre a Molinari 100% arabicák sem adtak kevesebbet.Az ital íze mandula és különleges pirított magvas kenyér íz. Nem feltétlenül a legfinomabb, némileg rusztikus, azonban különleges, ritka aroma. Magam a kifinomultabb gyümölcsös kávékat kedvelem, de bizonnyal ennek az íznek is megvannak a kedvelői. Egyes lefőzéseknél némi mokkás-robusztás kesernyésség is felbukkan anélkül, hogy bántóvá erősödne inkább csak jelzésként. Más lefőzéseknél ennek nyomait csak keresve találom. Utóíze erős, sokáig megőrződik. Napraforgó íz, ami egyre inkább pirított napraforgó érzetbe vált (ide megint csak a rusztikus jelző kívánkozik) legvégül kiédesedik. Olajossága erős. Testes ital, ám legkevésbé sem állíthatnám, hogy a Molinari igazolja az elvárásokat miszerint az arabicakávék testetlenek, a robuszták testesek. A Molinari pod kávék általában kellően testesek bármi legyen is az alapanyag,

MrB

Összességében egy "Jó munkás ember". Kesernyés ízvilág uralkodik, de mellőzve a robustákra fogott mocsár, égett gumi ízt. Leginkább a nyers kakaóporhoz tudnám hasonlítani. A crema meglepő volt, mert egy 100 % robustához képest többet vártam volna tőle. Ehhez képest jópár 100 % arabica simán felveszi a versenyt vele crema szinten. Bátor lépés volt a Molinaritól egy tisztán robusztából álló kávét piacra dobni, de sikerült vele feledtetni a robusztáról kialakult negatív képet. Cukorral hajlamos a savasodásra, de itt ez nem válik hátránnyá. Tejjel érződik, hogy jó alap tud lenni cappuccinóhoz, tejes italokhoz. Tejjel cukorral sincs mit szégyelnie. Nem nyújt semmi kiemelkedőt, egy őszinte, meglepetésektől mentes kávé. Cremaját tekintve többet vártam volna tőle, mindez mellett a csapolás végére teljesen megfogja a gépet.

Weinmaker Láthatóan sötétebb a krémje, mint az előzőleg tesztelt arabica kávéknál, a cukrot szépes süppedősen nyeli el. A fogyasztás alatt egyenletesen bevonja a csésze falát.. Tömény étcsokoládés, kakós íz folyamatos kiédesedéssel, pörköltmagvas aromákkal a háttérben, nem bántó kesernyésséggel. Gyümölcsösség, savanyúság még csak nyomokban sincs. Testessége nagyon jó. Utóízében kezdetben az étcsokis-kakaós vonallal indul, amely fokozatosan átmegy napraforgó mag ízbe, amely mindent ural, pici száraz érzetet hagyva maga után. Tökéletes alapja lehet tejes italoknak, mert határozott karakteres íze nem olvad bele a tejbe. Eszpresszónak is finom.

molinari java pod kávé csapolásmolinari java robusta kávé csapolás
molinari java podos kávé krémmolinari java robusta pod eszpresszó 

Összegzés: A Molinari Gourmet szériára jellemző csomagolás. Szép sötét mogyóró színű krém, mely kellően erőteljes, és tartós. Fő ízvilága kakaó, étcsoki, mandula, pirított magvakkal. Komoly testességgel rendelkezik, olajos, sűrű kávé, hosszú utóízzel, melyben a pirított magvas, napraforgós aromák a jellemzőek. Határozott, nem túlbonyolított ízvilág. Ajánljuk eszpresszónak, de tejes italokhoz is tökéletes alapanyag. Kellemes reggeli ébresztőkávé lehet. A Molinari ezzel a poddal sikeresen bebizonyította, hogy minőségi robusztából is lehet kitűnő kávét készíteni, nemcsak 100% arabicából. Bátran ajánljuk mindenkinek!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!