KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Illy Espresso sötét pörkölésű (fekete) pod

illy espresso sötét pörkölésű pod tesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A hozzánk érkezett sötétebb csomagolású változat fémdobozos, és nem egyenként csomagolt kiszerelésű. Természetesen kapható egyedi csomagolásban is. Nézzük, hogy mennyiben másabb az illy sötét pörkölésű keveréke.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávé hivatalos forgalmazójától, az Espresso Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Illy Espresso sötét pörkölésű (fekete) pod

Ár: 85 Ft/db, Forgalmazó adatai
 illy espresso fekete pod csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
4
9
4
9
26
MrB/Euromatik
4
7
4
7
22
Weinmaker/Grimac Dada
3
8
4
9
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog A kávé fogyasztási élménye nem azonos a fekete szemes változattal, nem is hasonlítanak. A kávé krémje enyhe mogyoróbarna, megfelelő mennyiségű és minőségű, fogyasztás közben a csésze oldalát bevonja.Íze gyümölccsel fölvezetett édes karamell, cukros édességgel. Harmonikusak az ízek, ami jót tesz a testesség érzetnek is. Kellően olajos kávé. A szájüreg hátsó részeiben mintha cukor halmozódott volna fel, ami folyamatosan áramlik előre. Utóíze tartós finom gyümölcsös, édes karamellás háttérrel, mely átmegy cukorba. Nehéz elhinni, hogy nem ettem cukrot is a kávé után. Kellemes szerethető, könnyed, édes karamell vonásai miatt még behízelgőnek is nevezhető keverék bármiféle bántó íz nélkül. Sem savakkal, sem koffeinnel nem riogat, finom desszertkávé. Amennyiben háztartási mennyiségekben korrekt csomagolású változat létezik, melegen ajánlom.
MrB

Sajnos a POD-ok nincsenek egyesével csomagolva. Nagy lepedőkockákban vannak, melyekből úgy kell kitépni a POD-ot. Illy felirat itt is megjelenik a POD egyik (felső) oldalán. Illata és íze is a "tompa" jelzővel illethető leginkább. Kicsit vékonyabb crema, mely tempsurföt követően hozza a Piros Illy cremajának szintjét. Ízvilága mokkásabb, kevésbé savanykás, inkább a kávé kesernyés íze van jelen, nem égett, zavaró formában. Üresen, tejjel, cukorral, tejjel és cukorral is egy átlagos kávét ad, sehol kiemelkedő, sehol kiugró teljesítményt nem nyújt. Egy átlagos kávé, ami szerencsére nem savanykásan zavaró, inkább monoton, játékosságtól és kiugró ízcsúcsoktól mentes telt kávéíz. Kicsit hasonlít a Molinari Java POD-hoz, ez is egy "jó munkás ember", bár Ő inkább a munkanap végén.

Weinmaker Tökéletesen tömörített pod, szép egérfarkas lefolyással. A krém színe mogyoróbarna, közepes erősségű, a cukrot röviden megtartja, megkeverés után is záródik. Ízében mokkás, diós, karamellás, édes jegyek az uralkodók, arabicás gyümölcsösséggel, és némi étcsokis kesernyésség érzettel a háttérben, ami egyáltalán nem bántó. Kellemes, harmónikus ízű keverék. Útóíze hosszú, amely magával hozza a fogyasztáskor megtapasztalt aromákat. Kapucsínónak elkészítve is kellemes italt ad, eszpresszónak elkészítve pedig igazi deszertkávé.

illy espresso sötét pörkölésű pod csapolás illy fekete pod csapolás
illy fekete pod eszpresszóilly espresso sötét pörkölésű pod krém

Összegzés: Az illy sötét pörkölésű podja nem egyenkénti csomagolású tasakban, hanem fémdobozban érkezett. Ez teljesen tökéletes amennyiben viszonylag gyorsan elfogyasztjuk a 18db podot, azonban így nincs lehetőség arra, hogy raktározzunk belőle a podos készletünkbe. Persze ezt is meg lehet vásárolni egyedi csomagolással is, picit drágábban. A krém állaga és vastagsága jó közepes, a cukrot rövid ideig tartja. Fogyasztás alatt szépen felkúszik a csésze oldalára. Íze mokkás, karamelles, gyümölcsös jegyeket mutat, jól kivehető édességgel. Testessége jó, utóíze hosszan tart, és hozza a fogyasztás alatt felvonultattott ízeket. Kiegyensúlyozott, harmónikus keverék. Ajánljuk risztrettónak és eszpresszónak, de tejes italok alapjaként sem fog csalódást okozni. Érdemes megkóstolni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!