KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Illy Espresso közepes pörkölésű (piros) pod

illy espresso podos kávétesztAz illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről  származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra.  A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt  és gondosan tisztított  zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más  okból nem tökéletes szemeket.  A válogatást követően a kávét pörkölik, majd  levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint  túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően  a kémiailag rendkívül instabil  aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem  a felhasználáskor  megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. Elsőként a piros jelölésű közepes pörkölésű podos kávékeverékét vettük górcső alá.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávé hivatalos forgalmazójától, az Espresso Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bovebben itt olvashat!


Kávé típusa: Illy Espresso közepes pörkölésű (piros) pod

Ár: 95 Ft/db, Forgalmazó adatai
 illy espresso közepes pörkölésű pod egyenkénti csomagolású

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Jobog/SGL Podstar
4
7
3
7
21
MrB/Euromatik
4
7
4
7
22
Weinmaker/Grimac Dada
3
7
3
7
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Jobog

A podokat a szemes változattal párhuzamosan fogyasztottam. A két anyag nem ugyanazokat a jellemzőket mutatta, a podos változat finomabb. A dobozba és podba hiába ugyanaz az alapanyag kerül, a két anyag kezelése az eltérő gyártási technológia miatt nyilván nem lehet egyforma. Koncepció ide vagy oda, én a magam tapasztalatairól számolok be. Az ízléses csomagolás kellemetlen meglepetése, hogy kézzel nem bontható. A tasak egyik sarkában ugyan nyilacska mutat valamit, de itt próbálkozva a kézzel való feltépéssel ugyanakkora esélyünk van (nincs) mint bárhol máshol. A krém mogyorószínű, közepes mennyiségű jó minőségű, kitart a fogyasztás végéig. Finom gyümölcs-méz ízzel nyit a kávé. Később az ízekben némi karamellás mokka keveréke is vegyül. Jó-közepes testesség, szerény olajosság. Nem rossz utóíz csokis, karamellás, mokkás. Tartós de nem túl intenzív, a fogyasztás élményénél kissé gyengébb minthogy nincsenek meg benne a kezdeti gyümölcsös összetevők, csak egészen későn jelentkeznek. Kellemetlen, savanykás vagy kesernyés ízeket nem hordoz. Harmonikus kávékeverék. Nem túl markáns, avagy izgalmas, inkább bárki számára zavaró momentum nélkül kellemesen fogyasztható kávé. Egészséges, kellemes középút a túlzottan markáns, és a jellegtelenségbe olvadó között, és elég finom ahhoz, hogy megragadjon emlékezetemben.

MrB

Csomagolása letisztult, hivalkodásoktól mentes. Kibontva finom frissen őrölt kávéillat, tökéletes nyitány. A POD maga is viseli az Illy feliratot egyik oldalán, designos a fül rész kialakítása is. Megjelenése szép, harmónikus, letisztult. Lefőzve a lefolyási idő korrekt, nem gyors, mogyoróbarna, mármár mézsárgába hajló crema koronázza az italt. Cukor után szépen zárul. Ízre, nos igen. Ízre savanykás. Cukorral savas. Tejjel savanykás. Tejjel és cukorral savas. Temp surfölve is megmarad a savanykássága, bár háttérbe húzódik, cserébe a kesernyés oldala lép előtérbe, bár ez sem égetten, zavaróan, csak kesernyésen van jelen. Felsejlik valami kis dohányos ízvilág is beköszönés jelleggel, majd hosszú utóízében a napraforgómag lesz a vendég. Azt gondolom, ezt a kávét nem azért isszák, mert finom amég issza az ember. Lévén ott savanykás-keserű, mintha, de mégsem jellegű valami. A viszonylag hosszan lecsengő utóíze viszont mint egy jól megírt regény, szép lassan végigvonuló ízek, hosszan, kigondoltan alkotnak egy egész, kerek, szerethető történetet. Kis szépséghibája, hogy a kávé az illattól, első kortytól kezdve szól valamiről.

Weinmaker Letisztult, igényes csomagolás. Tökéletes tömörítésű és lefolyású pod. Elfogadható, bár nem túl vastag krém jellemzi, ami azért kitart a fogyasztás végéig bevonva a csésze falát. Gyümölcsös ízzel köszön be, majd feltűnik egy mokkás, étcsokis jelleg. Nem egy túlbonyolított ízvilág, de szerethető, és kellemes. Az illy sikere talán abban rejlik, hogy egy tipikusan közízlésnek készült keveréket sikerült megalkotnia. Testességben lehetne jobb. Utóíze tartós, harmónikus, nem tolakodó és inkább a mokkás hatás érvényesül. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlom, mert túlságosan belesímul a tejbe.

 illy közepes pörkölésű pod csapolásilly espresso piros pod csapolás
illy espresso közepes pörkölésű pod krémilly espresso piros pod eszpresszó

Összegzés: Az illy podos csomagolása a cégtől megszokott igényességről árulkodik. Azonnal felismerhető dizájn. A krém mogyoróbarna, közepes erősségű, megkeverés után záródik. Íze gyümölcsös, mézes, karamellás, egy kis mokkás beütéssel. Nem túl markáns, vagy nagy izgalmakat keltő keverék, hanem inkább egy bárki számára kellemesen fogyasztható kávé. Figyeljünk a gép kellő bemelegedésére, mert ellenkező esetben könnyen savanyú eredményt kaphatunk. Testessége közepes, utóíze tartós, közepes intenzitású, melyben inkább a karamellás, étcsokis, mokkás jegyek a felfedezhetőek, halvány gyümölcsösséggel a háttérben. Kellemes, harmónikus keverék, kilengések nélkül. Riszterttónak vagy eszpresszónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
Mondja el véleményét fórumunkon!