Tesztelési módszerünket hosszas egyeztetés után szakmai szempontok alapján állítottuk össze. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy egységes és bárki számára érthető, áttekinthető legyen. Természetesen mint minden érzékszerven alapuló vizsgálat szubjektív, de a közös vizsgálati pontoknak és tesztelési rendszernek köszönhetően igyekeztünk ezt a lehető legkisebb mértékre szorítani. A tesztelők csak egy számozott mintát kapnak, még a kávé árát sem ismerik, csak a teszt után értékelhetik az ár/érték arányt. Reméljük, hogy értékelésünkkel segítünk a látogatóknak a széles kávéválaszték közötti eligazodásban, és hasznos tanácsot kaphatnak, hogy hova érdemes betérni, egy kellemes kávé, vagy kávéspecialitás elfogyasztására. Bízunk abban, hogy tesztjeinket a vendéglátó helyek nem kritikaként, hanem sokkal inkább visszajelzésként kezelik, megtartva a jó, és javítva az esetlegesen felmerült hiányosságokat, a vendégek legjobb kiszolgálása érdekében.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
A kávékeverékeket eszpresszó és eszpresszó alapú tejes italok szempontjából vizsgáljuk! A tesztben gyengén szereplő kávékeverékek ettől függetlenül alkalmasak lehetnek, más kávékészítési eljáráshoz (filteres kávéfőző, kotyogó, ...stb). Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne csak az összpontszámot vegye figyelembe, hanem olvassa el a szóbeli összefoglalókat, mert úgy válik teljesen kerekké az értékelés. Továbbá mindenki elmondhatja a véleményét fórumunkon kultúrált körülmények között.
Kávéteszt esetében:
1, A krém egységessége és tartóssága
mennyire tartós a crema (konkrétan: a kávé fogyasztása során mennyi ideig marad meg)?cukrozás és megkeverés után ismét összezárul egybefüggően?
milyen vastag a crema (pl. megtartja a tetejére szórt cukrot?)
tapad a csésze szélére, képződik-e crema-gyűrű a csésze belső oldalán?
milyen a crema állaga, sűrűsége (olajos, buborékos)
2, íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
mennyire tartós az íz, mennyire marad meg a kávé elfogyasztása után
mennyire harmónikus az ízhatás
3, Testesség (testes, lekerekedett, sima)
4, Ár/érték arány
Szóbeli összefoglalás:
Csomagolás, zacskóbontás utáni illat és a babok szemrevételezéses értékelése,felhasználási javaslat (espresso, ristretto, cappuccino).
Egyéb egyéni vélemények
Tesztelési módszerünkről bővebben itt olvashat!