A Molinari Gourmet pod szériáját az egyedi kávé termőterületek szerint készítették, vagyis nem különböző területetkről származó kávékeverékekről van szó, hanem egy-egy terület egyedi ízvilágát zárta tasakba a gyártó. Elsőként a Guatemala Arabica SHB-val ismerkedtünk, amely azért is érdekes, mert az SHB felirat utal a szigorú termesztési feltételekre, ahol a kávénak legalább 1500-1700 méter magasan kell teremnie, ahhoz, hogy ezt a minősítést megkaphassa. Továbbá érdemes tudni, hogy Guatemala a világ egyik legjobb kávétermesztető területe, és egyben a világ nyolcadik legnagyobb kávétermelője. Az itt termett kávék jellemzője a kiegyensúlyozottság, harmónikusság, fűszeres, gyümölcsös ízek. Ez a 100% Guatemalai Arabicát tartalmazó pod, az erre a területre jellemző tulajdonságokat próbálja a kóstoló elé tárni. Nézzük meg, hogy mekkora sikerrel!
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás ( podhoz mérten viszonyítva) :
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bovebben itt olvashat!
Kávé típusa: Molinari Guatemala Arabica SHB podÁr: 107 Ft/db, Forgalmazó adatai |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Jobog/SGL Podstar
|
4
|
9
|
4
|
9
|
26
|
MrB/Euromatik
|
4
|
7
|
4
|
7
|
22
|
Weinmaker/Grimac Dada
|
3
|
8
|
4
|
9
|
24
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Jobog |
A Molinari podok az Oro kivételével nem a szemeskávé választékot ismétlik. A termőterület szerinti csoportosítás egy érdekesség, azt gondolnánk saját helyzetét nehezíti a gyártó amikor lemond arról, hogy a világ különböző régióiból származó kávék keverésével állítson elő kiegyensúlyozott, finom keveréket. Lássuk mit tud kihozni a Molinari csapat egy-egy termőtáj terményeiből? Az előzetese ismereteim szerint sokat. A tasakon az SHB felirat jelzi, szigorúan kemény termesztési feltételek között termett az alapanyag, legalább 1500m tengerszint fölötti magasságon.A krém telt mogyorószín, arabica kávéhoz képest jó mennyiségű és minőségű. A fogyasztás végéig szépen kitart és befedi a csésze oldalát. |
MrB |
Erősen fűszeres, mellé arabicásan savanykás ízvilág. Fűszeressége már-már a csípős ízvilágig ér. Leginkább egy jófajta chillis étcsokihoz tudnám hasonlítani, de a savanykás fajta étcsokiból, nem a kesernyés, teltebb ízvilágúval. A savanykás vonal mellé számomra hiányzik még egy kis testesség belőle. Így olyan, mint egy fűszeres ragu, ami már jó, de még nem tökéletes, még forralni, sűríteni kell, hogy kerekké váljon. Cukorral enyhén savasba csap át a savanyúsága, a fűszerezettsége nem tompul. Üresen tejjel a fűszeressége enyhén tompul, de még mindig uralkodó marad, a "csípős" ízt is tartja. Savanykássága burkoltabb lesz. Cukorral tejjel is őrzi a csípős-fűszeres jelleget. Fűszeresebb ételek után méltó lezárása lehet egy étkezésnek, esetleg alkalmi italként, mint egy-egy kocka chillis étcsoki is. Inkább a reggeltől koradélutánig tudom elképzelni, de reggeli kávéként nem tudnám minden nap inni. Talán üresen a legjobb. |
Weinmaker | Tetszetős csomagolás, jó tömörségű pod. Krémje lehetne egy picit erőteljesebb, bár 100% arabica révén ez általában gyengébb szokott lenni mint a robusztát is tartalmazó keverékeknél. Komoly paprikás fűszerességel nyit és csak azután tűnik fel az étcsokis, mokkás íz. A következő kortyoknál kezd picit megszelídülni és kialakul a harmónia. Savanykásságga nem bántó, inkább gyümölcsös jellegű. Rendkívül különleges ízvilág ami van akinek bejön, és lesz akinek nem (nekem kifejezetten tetszett). Testességéből hiányzik még egy pici plussz, de azért jó, utóíze hosszú, és a csípős paprikás íz végig megmarad. Nálam ez tipikusan deszertkávé kategória, amit nagyon jó elővenni, újra és újra megkóstolni. |
Összegzés: A Molinari Guatemala kóstolásával, valóban megtapasztalhatjuk a termőterületre jellemző vonásokat. Krémje podos viszonylatban jó, de némileg gyengébb a 100% Arabica mivolta miatt. Íze fűszeres, étcsokis (nagyon találó volt MrB megjegyzése a chillis csokival), a hátérben gyümölcsösséggel. Egy kis olajosság és nagyobb testesség tovább tudná fokozni az élményt, amely így is nagyon kellemes. Utóíze hosszú, és a paprikás fűszeresség (amely kifejezetten finom) végig megmarad. Igazi day-time deszertkávé, amit egy kellemes fűszeres ebéd lezárásaként, vagy csak különlegességként elővéve kitűnő kóstolgatni. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk. A különlegességet kedvelőknek mindenképpen érdemes megkóstolni.
Mondja el véleményét fórumunkon!