Molinari Oro kávéteszt

Nyomtatás

molinari caffé kávétesztÚjévi első kávétesztünk alanya a sokak körében népszerű Molinari kávék közül került ki, mégpedig nem más mint a Molinari Oro. A kávékeverék 90% arabica és 10% robusta arányú. Megtudtuk, hogy kapható félkilós kiszerelésben is, melynek ára pont fele a kilósnak, így otthonra ideális választás lehet. A forgalmazó weboldala szerint: tökéletes keveréke a világ legjobb kávéinak, összekeverhetetlenül testes, aromás krémes kávé, azoknak akik a legjobbhoz szoktak. Lássuk, hogy mennyire állja meg a helyét az állítás, vagy csupán egy üres marketing frázis marad?

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától a Miramax Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Oro

Ár: 5760 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 molinari oro kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
10
5
8
26
Monyesz/ Solis SL90
4
8
4
8
24
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
4
9
4
8
25
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
7
4
7
21
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
9
4
8
26


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Bontáskor érdekes és egészen friss pörkölésre utaló illat szállt ki a zacskóból. A készítésében semmi különös odafigyelést nem igényelt, és mindig egyformát nyújtott. Igen jót. Egyedül a krém menyiségét keveselltem, bár a szemeket nem válogattam ki, valószínű, hogy nagyon magas arabica tatalmú a keverék. Az ízekre nem lehet panasz. Kiegyensúlyozottak, tökéletesen egybesimulnak. Lágy, visszafogott és mégis testes. Karamellás,mandulás, keserűcsokis ízeket lehet felfedezni. Kapucsínónak is jól teljesített. Részemről bátran ajánlom, nálam biztos, hogy ez lesz a következő kávé amit meg fogok kívánni!
Monyesz

A babok szépek, némileg olajosak is. Kellően vastag crema, szép mogyoró színnel. A cukrot jól tartja, a krém olajos, szépen tapad a csésze falára. Kellemes, nem tolakodó csokoládés ízélménnyel nyit a kávé, aztán felzárkózik hozzá némi mogyorós-mandulás jelleg. Savasságnak nyoma sincs. Harmonikus, csokoládés ízvilágú kávé, visszafogott keserűséggel és kellemes mogyorós-mandulás kísérő ízzel. Igazi reggeli kávé, a savra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Hosszú utóíz jellemzi, sokáig érződik a szájban, kellemes kávés ízvilágot hagyva maga után. Kapucsínóként is jól teljesít, de más jellegű italt ad, mint egy gyümölcsösebb jellegű keverék.

Blaze

A kávébab pörkölési színe sötét, a szemek között nagyon kevés sérült van csak. (13) Kevés olaj van a felületükön, a kávébab illata enyhén édeskés. A kávé krémje megfelelően vastag , közép barna színű. A cukrot megtartja, kevergetés után szépen záródik. A kávé ízeben enyhén mogyorós, mandulás íz érezhető : nagyon jól kiegyensúlyozva, nem megy el egyik irányába sem túlzottan. Utóíze is kellemes, enyhén kakaós, de nem keserű : viszonylag sokáig érezhető.  A kávé kapucsinóban is igen kitünő, nem nyeli el a tej : íze így is harmonikus. 

Jobog

A kávészemek között kicsitől nagyig sok minden előfordul, sokféle alapanyag keveréke olyan pörköléssel, amitől a kezdődő olajkiüléstől selyemfénnyel csillognak a szemek. A kávé krémje világos, vékony és tünékeny. Az alap íz túlzásoktól mentes pörköltmogyorós, csokis, mindenféle zavaró részlet nélkül. Finom általános harmonikusan összeérett íz. A kávé olajossága erős, a lekerekedett íz az erős olajossággal kellemes magas szintű fogyasztási élménnyé áll össze. Nem egyes ízeket élvezek benne, hanem azt, ahogy telíti a szám, és bársonyosan lecsúszik a torkomon. Nekem a korábban tesztelt Lamborghini produkált ilyesféle nem az ízekből fakadó magas szintű fogyasztási élményt, ám az hűvösen elegáns hatással, míg a Molinari sokkal behízelgőbb. Lesz aki ezt, és lesz aki azt favorizálja, nekem a Lamborghini volt finomabb. Ha a kávé krém szerénysége magyarázható az arabicakávék sajátjaként, a testesség nem a szokványos, az ugyanis erős, holott az arabicák általában nem a testességükről híresek. Ez a keverék viszont ebben is jól teljesít. Az erős olajosságból és a testességből együtt hosszú, kellemes de nem markáns utóíz következik. Érdemes ristrettóként készíteni, nagyon finom. Tejjel keverni nem jó üzlet, élvezzük magában. Finom tejjel is, de kár összetejezni.

SiD Édeskés, virágmézes-kakós íz, némi marcipános tónussal. A krémje masszív, a cukrot tartja, kevergetés után is szépen megmarad.A keverék jó tulajdonsága, hogy nagy hőfoktartományban produkál jóízű eredményt. Érdemes játszadozni a vízhőfokkal. Igazi desszerkávé, eszpresszónak és kapucsínónak egyaránt alkalmas, kitűnő kísérője egy tortaszeletnek vagy süteménynek.

molinari oro kávébabokmolinari oro csapolásmolinari oro kávé csapolás
molinari oro eszpresszó kávémolinari oro espresso kávémolinari oro kapucsínó 

Összegzés: A csomagolás kellemes, szelepes zacskó, amiben sokáig megmarad a kávé frissessége. A babok szépek, kevés olajossággal a felületükön. Mogyorószínű krém, mely a cukrot tökéletesen tartja, és megkeverés után is stabilan záródik. Az ízekre nem lehet panasz, kakaós-csokis jellegű, mandulával, mogyoróval, marcipánnal. Rendkívül harmónikus, tökéletesen kiegyensúlyozott keverék. Külön plussz pontot érdemel, hogy nem "háklis" a hőfokra, és elég nagy tartományban készíthető kiváló kávé belőle. Savanyúság nem tapasztalható. Enyhe étcsokis keserűség feltűnik, de nem zavaró. Az elkészült ital testes, és hosszú útóízzel rendelkezik. Gyakorlatilag bárminek elkészítve ajánljuk, legyen az eszpresszó, risztrettó vagy kapucsínó, mindenben nagyon szépen domborított, és a tejes italokkal is sikerült tökéletes harmóniát alkotnia. Mindenkinek ajánljuk kipróbálásra.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!