Menu

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 94171

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez:

Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.

 

Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig?

A kérdés teljesen jogos, az átlagember, mikor úgy dönt, hogy kotyogós helyett valami minőségibbre vágyik, akkor elsőre maximum ennyit szán a kávéfőzőre.
Nos, egy pár dolgot tisztázni kell, hogy laikusok is értsék, erre miért nem lehet válaszolni!

Maga a kávéfőző csupán egy technikai eszköz, nem elég a presszókévá főzéshez! Pontosan olyan, mintha valaki otthon jó ételeket szeretne sütni-főzni és venne egy tűzhelyet, ennyi.
Önmagában egy tűzhellyel még senki sem fog tudni semmiféle ételt elkészíteni. Nélküle sem, tehát fontos, de ez csak egy a szükséges eszközök közül.

Ami a minőségi presszókávé készítéséhez elengedhetetlen:
Kávéfőző (az ajánlott készülékek fel vannak sorolva), eszpresszóképes daráló (pl: Hario Mini Mill , Tiamo (mindkettő kézi és mindkettő kb 10e), Ascaso i mini, Iberital, Graef (ezek belépő szintű eszpresszóképes őrlők 25-40 ezer körül elérhetőek) vagy valami használt ipari (Mazzer és társai) ) őrlő.
Daráló nélkül nem lehet kávét készíteni, ugyanis a minőségi gépek 9-15 barral nyomják a vizet, ami a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű ihatatlan löttyöt kapunk a méregdrága kávéfőzőnkből. Konkrétan ihatatlan!

Mivel minden kávé más és más őrlési finomságot kíván, az sem megoldás,hogy ledarálják a csíbóban vagy ledarálja a haverom, a Laci…
A legolcsóbb szett kb. egy használtan 20-50 közt árult gépből (Pl Gaggia Evo, Baby vagy Classic) és egy 30ezer körüli belépő szintű őrlőből áll.
Ehhez kell még egy tamper kb 5ezerért és utána kezdhetünk nézelődni kávék után, okosodni,hogy hogy is kell jó kávét készíteni.

Akinek ez nagyon sok,annak a kotyogós Bialetti Brikkát szokták ajánlani (ez nem presszókávé ízvilág, de jobb,mint a sima kotyogós). Illetve szóba jöhetnek még az E.S.E. podos kávéfőzők vagy kapszulásak, melyek ugyan megosztják az embereket, de azért arra jók,hogy reggel gyorsan készítsünk velük egy közepes kávét. Az automata kávéfőzők jó alternatívák lehetnek, de sok fórumot olvasva elég gyakori, hogy elállítódik a darálójuk és sajnos viszonylag hamar elromlanak, eléggé szervizigényesek.

bialetti brikka1. Nem akarok kávédarálót vásárolni...

Sajnos nincs jó hírünk.  Sőt, leginkább azt mondanánk, hogy a daráló fontosabb mint a kávégép. A kávékészítéssel ismerkedők ezt csak nehezen akarják elhinni, de a későbbiekben megtapasztalják, hogy kávéőrlő nélkül nem teljes az élet.

Daráló nélkül csak néhány előredarált kávé használható, ami alkalmas eszpresszónak, és akkor sem lesz soha olyan finom mintha frissen darálnánk. A kibontás után az őrlemény nagyon gyorsan öregszik, és veszít élvezeti értékéből. Előbb vagy utóbb mindenképpen érdemes beszerezni egy darálót. Ha mégsem szánjuk rá a pénzt, akkor marad a keresgélés az előredarált kávék között, ami legföljebb csak közepes minőséggel kecsegtet. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni egy Bialetti Brikka beszerzésén.

Létezik kotyogós kávéfőző, ami nem égetett, keserű végeredmény ad?
Ilyen a Bialetti Brikka (Elite). Van 2 és 4 személyes változat, a kétszemélyes finomabb és kevesebb kávét ad. Nem eszpresszót, de nem is egy sima hosszúkávét, valahol a kettő között félúton. Meglepően jó kávét lehet vele főzni, és nem kényes az őrleményre, ráadásnak még egészen megfizethetű árú is (azért azt vegyük figyelembe, hogy nem eszpresszóképes).

2. Ajánlott kávéfőzők

gaggia kávégép Ha nem kell feltétlenül új készülék, a licitálós portálokon rendszeresen ki lehet fogni igazán jó minőségű gépeket megfizethető áron, így simán kijöhet egy kávéfőző+daráló páros az új gépre szánt keretből. Meghibásodási lehetősége csekély ezeknek az eszközöknek, és ha mégis beüt a baj, általában szerény összegből javíthatóak.

Ajánlott gépekl:

- Faema Family
- Rancilio Audrey, Nancy, Rialto, Silvia
- Gaggia Evolution, Baby, Classic (2015 előtti modellig)
- Quick Mill 0650, 0625, 0800
- Turmix tx-10
- Brasilia Lady
- Isomac Venus

iberital challenge kávédaráló Érdemes figyelni a pontos típusneveket, mert vannak más gépek ugyanezen gyártóktól, amik kifejezetten kerülendők, mint például a Gaggia Pure, újabb Turmix gépek, sőt, a legújabb Gaggia Classic is.

Ajánlott darálók:
  • Hario, Kyocera, Peugeot, Zassenhaus kézi darálók (kézi: kompromisszumos végeredmény)
  • Iberital Challenge különböző típusai
  • Ascaso Mini és egyéb típusai
  • Graef kávédaráló
  • Drágább kategóriában (használt Mazzer, La San Marco vagy egyéb ipari kávéőrlő)
  • Legmagasabb árfekvésben (Mahlkönig Vario, Mazzer, Fiorenzato, Quamar, stb. ipari kávéőrlő)
A kávédarálókról, kávéőrlőkről bővebben...

Speciális szűrők

A Gaggia ( és sajnos egy-két más modell is ) olyan egy adagos szűrőt ad alapból a kávéfőzőikhez, ami gyakorlatilag használhatatlan és nem lehet vele értékelhető minőségű eszpresszót készíteni. Ezért javasolt egy más kialakítású, jobb minőségű szűrő vétele, amivel már kiváló kávéital készíthető. Bár ehhez még be kell szerezni egy kisebb, 41 mm-es tampert és speciális tölcsért, vagy tampersegédet'. De sajnos a jó eszpresszóért áldozatokat kell hozni. Ami majd meg is térül.

egyes tölcsér és 41mm-es tamperA szimpla szűrőben csak középre, a perem alá, illetve egy síkba vele tömörítsd a kávét. Ahogy a képeken látszik. Ehhez szükséged lesz a fentebb említett 41mm-es tamperre és egy tölcsérre, vagy egy tampersegédre. Ezeket több forrásból is beszerezheted, de egy jó esztergályos is el tudja készíteni. Ha nincs esztergályos a tarsolyodban, akkor a Prohardver fórumon is kaphatsz segítséget ( fragola.0635) , vagy pedig Kávékalmárral vedd fel a kapcsolatot és vegyél tőlük egy tölcsért, vagy tampersegédet, ami segít a kávé középre rendezésében és a tömörítésében.

Itt vannak a szűrők linkjei:
Több helyen is lehet kapni, de talán a legolcsóbb az Expolygon Kft-nél és a Danetti Kft-nél.

Itt az 1 csészés szűrő ( Lm klón, olcsóbb kategóriás )

Ha megengedheted magadnak a jobb minőségű szűrőt és nem sajnálod rá, ezek minőségibb, IMS szűrők.

Ha már rendelsz, akkor érdemes egy 2 csészés szűrőt is rendelni, mert a gyárinál az is jobb.
Abból több féle ( peremes és perem nélküli ) és márka létezik.
A minőségi darabok az
- IMS szűrő
- VST / La Marzocco
- Reneka

automata kávéfőző

3. Automata gépek:

Ez az a kategória amit régebben legkevésbé sem ajánlottunk magas ára és viszonylagosan magas meghibásodási lehetősége miatt. Javításuk igen költséges mulatság, ami rendszerint a garancia lejártával jön elő. Minőségük is alatta marad a hagyományos gép+daráló kombinációnak, viszont van egy nagy előnyük: a kényelem. Akik nem szeretnének elmerülni a kávékészítés rejtelmeibe, azoknak jó választás lehet. Az újabb Saeco típusok, mint pl. az Odea, már elég kedvező árú ahhoz, hogy érdemes legyen rá odafigyelni. Ezek a készülékek már kerámia késesek, halkak, és egészen jó minőségű kávét produkálnak (megfelelően beállítva). Ilyen készülék a boltban 80-100 ezer Ft magasságában mozog, de használtan, már a feléért is hozzá lehet jutni 3-6 hónap garanciával.

Az automata kávégépekről bővebben...

4. Kapszulás vagy podos gépek:

kapszulás kávégépekpodos kávégépMásik kényelmes alternatívának szoktuk ajánlani az E.S.E pod-os (kávépárnás) gépeket vagy kapszulás rendszerű gépeket. Ezeknek az előnye az egyszerű konstrukció, a kevés hibalehetőség. Emellett mindig azonos és állandó minőségben készíthetjük a kávét. Nincs zacc, pepecselés, semmi.

Egyszerűen behelyezzük a podot vagy a kapszulát, megnyomjuk a gombot és kész a kávé. Ezután egy hanyag mozdulattal eltávolítjuk a gépből a használt podot. Tiszta, gyors, egyszerű megoldás. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a kényelemnek ára van. Ha valaki kiszámolja, hogy mennyibe jön ki kilója a podos vagy kapszulás kávénak, akkor lehet, hogy meg fog lepődni.

Amire nagyon kell figyelni, hogy vagy E.S.E. podos rendszerű gépet válasszunk (ez adja a legnagyobb szabadságot, mert ehhez szinte az összes kávémárkából vásárolhatunk kávépárnákat), vagy ha más rendszert választunk (Gaggia, Nespresso, Illy...stb), akkor előtte mindenképpen kóstoljuk meg a hozzá kapható kapszulából készített kávékat, mert ezek csak saját kapszulájukkal működtethetők. Persze lehet trükközni, barkácsolni és újratölteni a kapszulát, de akkor pont az egész egyszerűsége, kényelme, előnye vész el.

aeropress kávékészítő5. Hosszú kávét vagy alternatív kávékészítéshez alkalmas eszközök:

kávészifon szifonos kávékészítőUtoljára hagytuk az alternatív kávékészítési technikákat, mint amilyen a French Press, Hario dripper, Karlsbadi kanna, AeroPress, Szifon (lombik), Dzsezva (török kávé készítő) amelyekkel szintén nagyon finom, aromás kávé készíthető, de nem eszpresszó jellegű. Előnyük, hogy nagyon jól kihozzák a kávé valódi aromáit, és egyszerű velük a kávékészítés. Azt ugye mondanom sem kell, hogy a daráló itt is alapkövetelmény.

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe