Kávézókban zajlik a jövő irodai munkája

Nyomtatás
iroda helyett kávézóNapjainkban az irodai munka jelentős részét az adminisztrációs feladatok teszik ki, éppen ezért sokszor érezzük monotonnak a hétköznapjainkat. A Canon futurológiai jelentése azonban bíztató változásokra hívja fel a figyelmet.

A jövő irodájában a mesterséges intelligenciának köszönhetően az adminisztratív feladatok jelentős része automatizáltan zajlik majd. Ennek következtében kisebb hangsúlyt kap a papírmunka, így az alkalmazottaknak több idejük marad az emberi interakciókhoz köthető feladatok elvégzésére. Mindezek ellenére az adminisztráció területén nem küszöbölhető ki teljesen az emberi beavatkozás, és a papír is hasonlóan fontos szerepet fog betölteni, mint manapság.

Ian Pearson futurológus tanulmánya szerint az irodai munka a jövőben egyre kevésbé az íróasztalnál folyik majd: a személyes találkozások szerepének növekedésével a közösségi terek – kávézók és tárgyalók – válnak fontossá. A hagyományos irodákat az otthoni munka, illetve helyi telemunka-központok váltják fel, amelyek közös irodai környezetet biztosítanak különböző vállalatok alkalmazottainak. A telemunka-központok speciális biztonsági és azonosítási megoldásokat igényelnek, mivel különféle cégek munkatársai egyszerre használják a berendezéseket.

Ezekben a központokban az intelligens irodai multifunkciós nyomtatók mellett a távoli csoportok közötti megbeszéléseket segítő, 3D-s megjelenítők egyaránt megtalálhatóak lesznek. A számítógépes kijelzőket részben felváltják a videoszemüvegek, illetve az aktív, nagyfelbontású 3D-s megjelenítésre alkalmas kontaktlencsék, így a virtuális környezetben mesterséges szociális interakciók jönnek létre. A fennmaradó kijelzők napjaink elektronikus tábláiból kifejlődve virtuális ablakokként vagy akár művészeti alkotásokként funkcionálnak.

Az otthon és a munkahely határainak elmosódása jelenleg is érezhető tendencia, mivel az alkalmazottak az irodában is olvassák magánleveleiket, és a munkahelyi e-mailjeikre akár otthonról, munkaidőn kívül is válaszolnak. Pearson szerint a jövőben rengeteg időt, üzemanyag és egyéb költséget takaríthatunk meg mind az otthon végzett munkával, mind a helyi telemunka-központok használatával. Így mindennapi irodai feladataink hatékony teljesítése mellett több időnk marad családunkra, barátainkra és kedvenc időtöltéseinkre.

Forrás: HVG