A doboz most is méretes, és nehéz volt, ami a gépet rejtette, és csakúgy, mint korábban, most sem spóroltak a kiegészítőkkel. Mivel gyakorlatilag mindent megkapunk, ami az otthoni kávézáshoz szükségeltetik: knock-box (zacctartó-kiütő), szimpla és dupla kosár, vízlágytó patron, tisztítószerek a vízkőmentesítéshez, tejhabosító és kiöntő...stb.
A gépet kicsomagolva, elsőre szembetűnő dolog, hogy a dizájn igazából mit sem változott, ami egyáltalán nem hátrány, hiszen egy jól bevált csapaton, ugye ne változtasson az ember, és a korábbi szálcsiszolt fém megjelenés sokak számára tetszetős volt.
A másik ami feltűnik, hogy eltűntek a manuális gombok, és „csak” egy 5”-os érintőképernyő uralja a gép elejét, amin keresztül vezérelhetjük a gépet. Ennek az egységnek nagyon jó az olvashatósága és a betekintési szöge, valamit tökéletesen érzékelte a kézmozdulatokat is. Bal oldalon pedig az egyetlen állítási lehetőség az őrlő tekerő gombja, amivel az őrlésfinomságot lehet szabályozni 45 fokozatban (de valójában fokozatmentesen).
A gépet bekapcsolva azonnal meg is jelennek az elérhető italok képei. Van itt minden ami kellhet: 14 előre beállított recept - Flat White, Latte, Cappuccino, Espresso, Americano , Babyccino, Forró csokoládé, Tea, Café Crema, Cold Brew, Cold Espresso, Café Shakerato, Milk Shakerato & Espresso Martini, és 20+ személyre szabható ital lehetősége. Tényleg minden.
Természetesen a gép a magyar nyelvet is támogatja, ahol a menüben mindent elérünk, a kézikönyvtől a karbantartáson át, de a legjobb funkció, hogy a kávés italok elkészítésében kevésbé járatos kávékedvelőknek részletes, és jól átgondolt, magyarázattal és animációval is megtámogatott útmutató áll a rendelkezésre, és végigvezeti a megfelelő folyamaton, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni.
A menüben mindent állíthatunk, az ital hosszúságán keresztül, a hőfokon át. Saját receptet is hozhatunk létre, illetve beállítható, hogy idő, vagy volumetrikus alapon mérje a készítést. Ez az egész menürendszer annyira jó és átgondolt, hogy úgy gondolom, ennél több szót felesleges is mondani róla, mert minden adja magát, illetve a kiválasztott kávéital elkészítése közben is folyamatosan tájékoztat. A finom apróságok, mint a csepptálca mögötti tároló, a két helyen is tölthető víztartály, a ledes megvilágítás, pedig szintúgy jöttek az előd modellekből, mint a készülék belsejébe visszahúzható vezeték. Ezeket már korábban is kedveltem.
De nézzük át gyorsan, hogy milyen műszaki tartalmat kínál a készülék:
- A beépített őrlő egy 45 fokozatban állítható Baratza őrlő, ami a teljes előkészítést megcsinálja, vagyis egyidejűleg őröl, adagol és tömörít. Mindezt valami elképesztően jól csinálja és nagyon kényelmessé teszi a munkafolyamatot.
- A főzőfej, egy úgynevezett ThermoJet rendszerű fej, ami rendkívül gyorsan éri el a kívánt hőmérsékletet speciális kialakításának köszönhetően. Az egész természetesen PID szabályzást kapott, amit menüből lehet állítani 1 Celsius fokos lépésenként.
- A gyári kar 58mm-es kosarakat fogad, amiből kettőt is kapunk, egy szimpla és egy dupla méretűt.
- Végül, de nem utolsó sorban a MilQ névre keresztelt tejhabosító egység, amely tökéletes mikrohabot képes készíteni teljesen automatikusan, illetve lehetőség van manuálisan is használni.
- Továbbá van egy pici „fúvóka” (vagy nevezzük bárminek is), ami a főzőfej mögött lapul, és két célt szolgál. A segítségével előmelegíthetjük a csészénket, vagy teához forró vizet engedhetünk a poharunkba.
A készülék nagyon átgondolt és egy rövid ismerkedés után bárki képes minőségi kávét készíteni, nyilván megfelelő minőségű szemeskávé alapanyaggal.
Készítsünk egy eszpresszót
Az eszpresszó képét kiválasztva megjelenik baloldalon az őrlő ikonja, jobb oldalon pedig a csésze. Az őrlő alatt láthatjuk a beállított őrlési finomságot, amire, ha rákattintunk bejön egy újabb kép, ami mutatja pontosan, hogy melyik tartományban járunk (durva-finom), és ha tekerjük az állító gombot, akkor szépen megy a csúszka is arrébb a képernyőn. Amúgy ez akkor is működik, ha csak simán elkezdjük tekerni az állító gombot.Amennyiben beállítottuk a kívánt őrleményfinomságot vagy megérintjük az ikont, vagy csak simán egy picit elhúzzuk a portafilter karját jobbra, és már el is indul az őrlés. Egy animáció mutatja, hogy mikor van kész, illetve halljuk is, hogy befejezte a műveletet.
Ekkor át kell tenni a portafiltert a főzőfejre, és a csészét megérintve már készül is az eszpresszó. A folyamat bármikor megállítható, a csésze újbóli megérintésével. Az egész annyira kézenfekvő és egyszerű, hogy sokkal tovább tartott leírni és elmagyarázni, mint az a valóságban történik.
Amennyiben megfelel a kapott ital, már fogyaszthatjuk is, ha pedig valami hiba történt, vagyis túl gyorsan, vagy túl lassan folyt le, akkor finomíthatunk a beállításokon.
Egyéb ital
Más italt választva a gép egyből jelzi, hogy szerinte hová állítsuk az őrlőt, mert durvább, vagy finomabb őrlésre van szükség. Ez is rendkívül jól működik, vagyis simán ugrálhatunk egy café cremáról, egy eszpresszóra, vagy amire éppen szeretnénk.Tejes italt választva a folyamat teljesen hasonló, annyi különbséggel, hogy a képernyőn jobb oldalon megjeleni a tejhabosító képe is. Itt, mint korábban említettem két lehetőségünk van. Vagy megyünk a gyári beállításokkal, amit még ízlésünk szerint finomíthatunk, de automata üzemmódban, vagy teljesen manuálisan is dolgozhatunk.
Ha az automata módot választjuk, nincs más dolgunk, mint alátenni a gőzkarnak a megfelelő tejmennyiséggel feltöltött habosító edényt, és a gép a beállítások alapján elkészíti a kért tejhabot. Szabályozható a tejhab hőfoka és keménysége is.
Azt kell mondjam, hogy egészen jól végzi a dolgát, de persze a végén azért érdemes kikocogtatni a buborékokat, és egy kicsit átmozgatni a tejet az edényben. Akár latte arthoz is alkalmas minőségű tejhabot is képes készíteni automata üzemmódban. Onnantól már csak saját ügyességünk szab határt.

Kézi üzemmód esetén nyilván nem kell visszahajtani a gőzkart, és az ikon megérintésével indul és áll meg a folyamat. Kézzel tökéletesen profi tejhabot lehet vele készíteni, jobbat, mint az automata mód ad. Ha valaki latte artos babérokra pályázik, akkor érdemes lehet a gyári tejhabosító mellé beszerezni egy másik hegyesebb csőrű kiöntőt és mintaöntés előtt finoman átönteni abba, hogy könnyebb dolga legyen. Tejhab készítés után töröljük le a gőzkart nedves ruhával, majd visszahajtva a gép automatikus átöblíti, így mindig higiénikus marad.
Néhány apróság, a jobb eredmény érdekében
- Én biztosan nem elégednék meg a gép alap bemelegedésével, és szerintem érdemes egy-két csésze vizet átfolyatni a szűrőtartó karon, hogy egy picit átmelegedjen, és ne vonja el a hőt a hideg kar. Ezt egyszerűen a csésze képére kattintva el tudjuk indítani, és megállítani. Hardcore esetben még magát a kart is megmeríteném egy edény forró vízbe, amit akár vízforralóval is meg lehet tenni. Egyszerűen nem lehet a fizikát semmissé tenni, és a kar alap esetben nem tud átmelegedni normálisan, és elvonja a hőt a kávé készítésekor, amit így könnyen ki lehet küszöbölni. Így is sokkal gyorsabb a folyamat, sok gép esetében a 20-30 perces bemelegedési idő. Szerintem megéri ezt a pár percet.
- A csésze ikonra duplán kattintva pedig fejöblítést végez a gép, ez is igen hasznos lehet.
- Ugyanígy az őrlőre duplán kattintva, kiőről (eldob) némi kávét, hogy csak friss kerüljön utána a filterkosárba. Ez olyankor lehet érdekes, ha sokat állt a gép, és nem használtuk egy ideig.
- Amennyiben az egycsészés szűrőkosarat használjuk, szinte biztos, hogy 3-4 fokozattal (esetleggel többel is) állítani kell az őrlőn a durvább irányba. A single szűrőnél durván 12 grammal dolgozik a gép, így a lefolyási arányt ehhez mérten érdemes belőni.
- Talán a legfontosabb, hogy minőségi eredmény eléréshez, friss pörkölésű, minőségi kávéra van szükség. Döglött, gyenge minőségű kávéból soha nem lesz megfelelő végeredmény. Ezt mindenki tartsa szem előtt!