A tengerszint feletti 1410-1550 méteren elhúzódó területet keresztülszeli a tisztavizű „Isten áldása” forrás, mely a feldolgozás során és a frissen telepített cserjék gondozásánál óriási segítségünkre van. A termelők körében nagyon ritka a saját tulajdonú feldolgozó állomás, azonban a Bányai finca ezen kevesek közé tartozik, így mi magunk dolgozzuk fel termésünket. Ez azért is fontos számunkra és nyilván vevőink számára is, mert így a folyamatot az első pillanattól az utolsóig magunk felügyeljük, kizárva minden gondatlanságot. A Marsellesa fajta egy komplex genetikájú, különleges hibrid kávé. Jó ellenállóképességű és hozamú és kifejezetten jó csészeminőséget ad azon a tengerszintfeletti magasságon, ahol a Bányai ültetvények találhatóak. Kellemesen édes, áfonyalé, narancslekvár, rózsa és őszibarack ízkarakterek jellemzik - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Bányai Marsellesa kávékóstoló
Pörkölés ideje: 2024.10.07 Lejárat ideje: Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 4.320.-Ft/250g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Aktuális tesztalanyunk szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy farmszelektált Costa Ricai kávéval lesz dolgom, amihez természetes eljárással fermentálták a kávét. A zacskóból áradó illatok elég izgatóak voltak (erdei gyümölcsös, csokis), a pörkölési szint viszonylag egységes, nagyjából közepes. A babok mérete is enyhén változatos, töredezett, égett szemekkel nem találkoztam, olajkiválást sem észleltem. Őrléskor az illatjegyek tovább erősödtek, nem kis örömömre. Az elkészült eszpresszó félig-meddig újhullámos ízvilágot mutatott, de a pörkölés miatt ez nem tudott “teljes értékű” lenni, a háttérben mindig volt egy kis klasszikus csokis kakaósság (amivel amúgy nincs semmi probléma).
A fővonal savas (közepes) vonalon indul, eleinte főleg citrusok (narancs, lime), amit érezhető édesség kísér, aztán enyhe mogyorósság, csoki és kakaó. Ahogy öregedett az anyag, egyre inkább erdei gyümölcsös vonalon mozogtak a fő ízjegyei (főleg málna, szamóca). Soha rosszabb “öregedést”! Utóíze mogyorós, enyhén kakaós, elég hosszan tartó volt. Az anyag elég friss volt, így számottevően nem tudott veszíteni varázsából. Nem mondom, hogy nem ittam már rengeteg hasonló ízjegyekkel bíró kávét, de ettől még teljesen rendben volt. Az ital krémje arabikához mérten közepesnél vastagabb volt, kellő olajossággal bírt, mintázódott is. A testessége jó volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. 19 g-os vagy magasabb dózissal (dupla esetén), közepes vagy magasabb csapolási hőmérsékleten, 28-30 másodperces lefolyási idővel, risztrettónyi kimenettel már stabilan jó eredmények születtek, de alapvetően bátran kísérletezhetünk a paraméterekkel. A tej is jó közeg volt a kávénak, cappuccinoban is érezhetőek a karakterjegyei. Ajánlom a kávét a haladó (értsd savasságot nem elítélő) home baristáknak és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24
SicTransit:
Legutóbb 2020-ban teszteltünk Bányai kávét, akkor az azóta nagy honi karriert befutó Csokis Kuglófot kóstoltuk, most talán a farm egyik legizgalmasabb variánsát kaptuk: a Marsellesa-t. Nagyon sok minden megváltozott azóta: sajnos Bányai Laci bácsi már nincs közöttünk, a farm teljes egészében Tóth Sanyi irányítása alatt él - virágzik - növekszik, megjelent az Unicummal közös Barista ital, a brand immár Banyai Coffe Concept, megújult a logo, a csomagolás. A zacskón minden, a kávéval kapcsolatos információ fellelhető: eredete, termőterülete, termesztő, variáns, a termőterület tengerszint feletti magasság, feldolgozás. A műanyag, szelepes zacskóban szinte tökéletesen homogén, közepes méretű babokat találunk, a közepesnél picit sötétebbre pörkölve (11-12/16) néhány nagyon világos szem akad azért közöttük, ez a fermentált kávéknál valamiért jellemző. A csomagolás bontása után nagyon kellemes, édes - gyümölcsös, engem a zselés szaloncukorra emlékeztető illat fogad. Érzékszervi bírálat (cupping) alapján nagyon kellemes, élénk savas, narancsos, barackos ízjegyek jutottak eszembe. Az őrlőt a szemek méretéhez képesti joker állásra állítottam, így kaptam normál lefolyású eszpresszó kávét. A csapolás gyönyörű, rozsdás-barna színekkel indult meg, mely a végére sem világosodott jelentősen. A crema szép, sűrű volt, apró buborékokkal, csapolás után még gyönyörű mintázattal. Ízében szépen mutatta a megismert sárgagyümölcsös ízjegyeket, természetesen a presszóban megjelenő csokis ízvilággal kiegészülve. Nekem filterkávénak jobban ízlett, illetve presszónak is hosszabban elkészítve mutatta legszebb arcát.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24,5
Szabiakos:
Soron lévő mintánk a Bányai farmról érkezett egyenesen Costa Ricából. A babok pörkölése közepestől valamivel világosabbnak mondható. A hőfokot célszerű közepesen magas tartományba állítani, a darálót pedig a joker állástól valamivel finomabbra tekerni. A szűrőbe nem kellett sokat tenni a jó eredmény elérése végett és az 1:2 kávé ital arányt tartva kaptam jó eredményt. A kávé szinte teljes egészében krémben folyt le, és a csészében is szépen megmaradt, ami nem egyértelmű egy relatív világosan pörkölt arabika fajtánál. Az ital testességét közepesnek mondanám. Ízek tekintetében megjelennek a citrusok és a bogyósgyümölcsök. Leginkább a lime, narancs és áfonya, ami kiemelhető belőle, háttérben némi tejcsokoládéval és teás ízekkel. Az ital savassága közepesnek mondható. Tejes italként készítve is nagyon finom. Főleg rövidebb cortado esetleg kapucsínóként ajánlom. A kávé összességében finom, balanszos, harmóniában vannak az édes-keserű-savas ízek, egyik sem ugrik ki igazán.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23
Lorien:
A Bányai Marselessa a tőlük megszokott minimalista, de nagyon elegáns dizájnú csomagolásában érkezett, a zacskó szelepes, simítózáras. Bontáskor intenzív gyümölcsös illat fogad, a szemek épek, nagyjából közepes pörkölésűek. A dupla szűrőben 21 gramm körüli dózissal valahol a joker körüli őrléssel tankönyvi értékeket lehetett produkálni, hőfok tekintetében pedig a normál arabika tartomány volt megfelelő, habár e tekintetben lehet és érdemes is kísérletezni vele. Lefolyása egyenletes, a legvégén lehetett némi szőkülést tapasztalni, de ekkor már el is lehetett zárni. Krémje homogén, mogyoróbarnás árnyalatú, mennyisége arabikás viszonylatban jó, állaga és olajossága szintén, a csésze falát megfesti. Izgalmas, gyümölcsös ízvilágot kínál, érett őszibarack, bogyósgyümölcsök dominálnak, narancs is felsejlik, amelyet kakaós, csokoládés, virágos jegyek kísérnek. Természetes édessége nagyon jól kiérezhető. Összességében ez egy nagyon szép tétel, a próba kedvéért ugyan “összetejeztem” – és nem is okozott csalódást –, de azt hiszem, ki kell jelentenem, el a tejjel, ezt önmagában kell fogyasztani.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25
Weinmaker:
A mostani tesztalanyunk a Bányai Marsellesa kávé, amely roppant elegáns, simítózáras, és szeleppel ellátott csomagolásban érkezett, amin minden fontos információt megtalálhatunk. Bontáskor nagyon finom illat fogadott. Egyenletes, egészséges, közepes pörkölésű kávébabok fogadtak. Sérült vagy töredezett szem egyáltalán nem volt. Az átlagos arabika tartomány tökéletesen megfelelt, mind őrlés, mind pedig hőfok tekintetében. Bár simán lehet kísérletezni is vele, mert szinte nem lehet rosszul elkészíteni. A lefolyása nagyon szép. A krém mennyisége nagyon jó arabikához mérten. Állagára és olajosságára sem lehet egy rossz szó sem, kitartott a fogyasztás végéig, szépen megfestve a csésze oldalfalát. Kóstolva gyümölcsös dominancia fogadott, melyben narancs és őszibarack, illetve bogyós gyümölcsös jegyeket lehet felfedezni, amit finom, elegáns csokoládé egészít ki, virágos aromákkal a háttérben, nagyon jó természetes édességgel. Nagyon szerethető ízvilágot kapunk, jó testességgel és szép, hosszú lecsengésű utóízzel. Tejes italban is szépen megmaradt a karaktere, de nekem eszpresszóként ízlett a legjobban.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3,5 | 8,5 | 4 | 8 | 24 |
SicTransit | 4,5 | 8,5 | 4 | 7,5 | 24,5 |
Szabiakos | 4,5 | 8,5 | 3,5 | 7,5 | 23 |
Lorien | 4 | 9 | 4 | 8 | 25 |
Weinmaker | 4,5 | 9 | 4 | 8 | 25,5 |
Összegzés:
Nagyon elegáns, dizájnos, simítózárral és szeleppel is ellátott csomagolásban érkezett legújabb tesztalanyunk a Bányai kávétól, ami Marsellesa fantázia nevet kapott a pörkölőtől. A kávébabok nagyjából egységes méretűek és egyenletes közepes pörkölésűek. Sérült, töredezett szemeket nem találtunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi 25 másodperc környéki lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az arabika tartományon belül bátran lehet kísérletezni, de átlagos hőfokon teljesen jó eredményt hozott. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, állaga és olajossága is teljesen rendben van, kitart a fogyasztás végéig és megfesti a csésze oldalfalát. Ízében a gyümölcsösség dominál: őszibarack, narancs, bogyós gyümölcsök formájában, amit tejcsokoládé és virágos jegyek tesznek kerekké. Az ízvilág nagyon szerethető és kerek. Testessége szintén jó. Utóíze kellemes és hosszú lecsengésű. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de mondhatni tökéletes alapja a tejes italoknak is, mivel szépen megmarad a kávé karaktere. Mindenkinek ajánljuk, aki egy igazán finom, gyümölcsös kávét szeretne megkóstolni.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.