A Cellini Caffè Meraviglia 80% Specialty Arabica és 20% Fine Robusta keveréke a legtisztább kávé szerelmeseinek, akik a maximumot keresik. A Meraviglia olaszul a Csodát jelenti, kóstolja meg Ön is ezt a csodás specialty kávét! Az Arabica El Salvadorból, a fine, azaz finom, csúcsminőségű Robusta Indiából származik. A Meraviglia a Cellini Specialty Superior Blends kávécsaládjának tagja, melyet kis, 200 grammos kiszerelésével háztartási bean-to cup szemes kávés gépekhez, karos gépekhez ajánlunk, de kotyogóba is kiváló - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Cellini Meraviglia
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 3900 -Ft/200g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Soron következő tesztalanyunk is szelep és simítózár nélküli csomagolásban érkezett (ugyanattól a pörkölőtől, mint az előző minta). A feliratok szerint egy közepes pörkölésű, robusztás keverékkel lesz dolgom (El Salvador és India a termőterület), amihez mosott eljárással fermentálták a kávét. Kibontva a zacskót azonban úgy tűnt, hogy a pörkölési szint viszonylag egységes, de a közepesnél sötétebb. A babok mérete elég változatos, akadnak töredezettek és égettek is köztük, de olajkiválást nem észleltem. Őrléskor tipikusan mokkás illatokat tapasztaltam, némi sült kenyérhéjas kísérettel. Az elkészült eszpresszó is a klasszikus olasz vonalat követő ízvilágot mutatott, leszámítva egy oda nem illő savasságot, ami inkább zavaró volt, mint hasznos az ízjegyek szempontjából. A fővonal a mokkás, kakaós, amit pirított magvas jegyek kísérnek, enyhe mogyoróssággal, ritkán felsejlik egy kis mandula is, majd az említett savasság. A korty vége mokkás, fanyar és kesernyés. Utóíze viszonylag hosszan tart. Sajnos látszik, hogy az anyag nem friss (a csomagolás teljesen “horpadt” volt), hiányzik az olajosság az italból, a csapolások alatt gyorsan szőkült, vizesedett, ezt magasabb, 19 g feletti dózissal némileg sikerült kiküszöbölni. A kávé krémje közepesnél jobb volt, nem mintázódott. A testessége jó volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. 19 g-os dózissal (dupla esetén), közepes csapolási hőmérsékleten, 25-30 másodperces lefolyási idővel, eszpresszónyi kimenettel már általában értékelhető eredmények születtek. Tejben jobban viselkedett, de azért érdemesebb a kisebb mennyiségek felé menni. Ajánlom a kávét (frissebb pörköléssel) a klasszikus vonal és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17,5
SicTransit:
Következő tesztkávénk is a Cellini “újhullámos” vonalából érkezett, egy fűszeres el salvadori arabica specialty (80, vagy magasabb pontszámú kávé) és indiai robuszta 80 - 20 % arányú keveréke. A 200g-os zacskó bontásakor rögtön megcsap a jellegzetes füstös - földes - gumis robusztás illat. A szemek pörkölése korántsem egységes, az arabica szemek nagyságrendekkel világosabb színűek, de sajnos elég sok törött szem, kávédarab is volt a zacskóban. Az őrlőt az előző Cellini kávéhoz képest tudtam finomítani, igyekeztem a tankönyvi, 25 másodperces, 1:2 (bemenő/kijövő) tömegarányú csapolást belőni, robusztához jól álló mérsékelt hőmérséklettel. A kávé szépen indult meg, decens kremával szolgált. Az alap étcsokoládés - kakaóporos ízjegyek mellett nálam volt egy visszafogott, de jó fűszeressége is. Az utóíze markánsan mokkás, elég füstös is. Tejes italként is fogyasztható, nem lóg ki semerre.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5
Szabiakos:
Következő mintánk, ahogyan az előző is, a Cellinitől érkezett. Ami egy speciality arabika és fine robuszta keverék volt. A minta szelepes csomagolásban érkezett, amin a legfontosabb dolgok szerepeltek a kávéval kapcsolatban. Sajnos a csomagolás nem légmentesen visszazárható volt. A babok pörkölése közepesnek mondható. A krém mennyisége nem rossz, de ilyen keverékek általában többet szoktak hozni. A darálót közepes szemcseméretre állítva, a dupla szűrőben átlagos mennyiséggel kaptam a megfelelő lefolyást. A gépen a hőfokot inkább a közepesen tartományba kellett beállítani. A lefolyási idővel nyugodtan lehetett játszani, de nekem a 30 másodperc körüli jött be a leginkább. Ízek tekintetében az észak olasz ízvilág köszönt vissza. A szokásos étcsokis alapon, csonthéjasok, mogyorós, nugátos ízek jelentek meg benne, a háttérben némi aszalt gyümölcsös lecsengéssel. Azt gondolom, egy szinttel világosabb pörkölés mellett hangsúlyosabb is lehetett volna a gyümölcsös ízvilág. A kávé savasságát közepesnek mondanám, utóíze nem túl markáns. Természetes édessége elég jó, tejes italként elkészítve hozta a kötelezőt. Összességében érződik a kávéban a potenciál, amit azt gondolom egy frissebb minta és egy picit világosabb pörkölés még inkább meg tudna mutatni.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5
Lorien:
Maradunk a Cellini specialty családnál, a héten a Meraviglia blendet kóstoltuk. A csomagolás illeszkedik a sorba, dizájnos, és ismét csak hiányolhatjuk a simítózárat. 80/20-as keveréket ígérnek, ez a szemrevételezés és az ízek alapján megerősíthető. A szemek épek, pörkölésük szinte teljesen egyenletes, a közepésnél egy fokkal sötétebb árnyalatú. Elkészítése egyszerű, az őrlőt a joker állás körül hagyhatjuk, a dózisa nálam bő 20 gramm körül alakult a dupla szűrőben. A hőfokra annyiban érzékeny, hogy ha túlszaladunk, a kesernyés ízek erősödnek, de koránt sem bántóan, mindazonáltal a normál arabika tartománynál 1-2 fokkal hűvösebb géppel lehet a legjobb eredményt kihozni belőle. Lefolyása majdnem egyenletes, de néha-néha eltáncoló, a végén szőkülésre hajlamos. A krém mennyisége jó, a cukrot gyorsan süppedve tartja, enyhén mintázódik, állaga és olajossága pedig teljesen rendben, felkúszik a csésze falára. A robusztától nem kell megijedni, mert igencsak jófajta, a teljes képet nézve klasszikus észak-olasz ízvilágot kapunk, étcsokoládé, kakaó, nugát, decens fűszeresség, csipetnyi robusztás-édesség és a korty végén halvány bogyósgyümölcsös lecsengés. Tejes italban is tetszett, főképp a rövidebb műfajokban. Koffeintartalmát közepesnek éreztem, ebből délután is tudok inni, de aki érzékeny rá, óvatosabb legyen.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5
Weinmaker:
Legújabb tesztmintánk is a Cellini háza tájáról érkezett és a csomagolás szerint, ez is specialty blend. A csomagolás hasonló az előzőhöz, csupán színbeli eltérések vannak, és itt sem kapunk simítózárat sajnos. Bontás után a közepesnél egy picit sötétebb, egyenletes pörkölésű kávébabok fogadtak, töredezett vagy sérült szemet nem nagyon láttam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy 25-30 másodperc körüli lefolyást kapjak, ez nagyjából a joker állás környéke volt nálam. Hőfok tekintetében is az átlagos arabika tartományban érdemes mozogni, és inkább lefelé, mint felfelé. A lefolyás, és a krém mennyisége elég jó, viszont ez is szőkült a csapolás vége felé, csakúgy, mint az előző. Állagára és olajosságára nem lehet panasz, kitart a fogyasztás végéig és szépen megfesti a csésze oldalfalát. Ízében a már-már unalomig ismétel észak-olasz iskola köszön vissza. Étcsokoládés-kakaós alapon nugátos, pörkölt magvas ízjegyek, némi fűszeres érzettel, halvány gyümölcsös savassággal. Testessége jó, utóíze mokkás lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek, persze ez elég egyénfüggő. Elsősorban eszpresszónak készítettem el, de tejben is hozta a kötelező szintet. Az olasz stílus kedvelőinek ajánlanám.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3,5 | 5 | 4 | 5 | 17,5 |
SicTransit | 4 | 6 | 4,5 | 6 | 20,5 |
Szabiakos | 3,5 | 7 | 3 | 5 | 18,5 |
Lorien | 4 | 7,5 | 4 | 5 | 20,5 |
Weinmaker | 4 | 7 | 4 | 6 | 21 |
Összegzés:
A Cellini specialty tesztkávéja a korábban megismert tetszetős dizájnú csomagolásban érkezett, amely szelepet igen, de simítózárat sajnos nem tartalmazott, ami ebben a kategóriában azért egy minimum elvárás lenne. A kávébabok egyenletes, a közepesnél kissé sötétebb pörkölést kaptak. Töredezett és égett szem nem volt jellemző a mintára. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy 25-30 másodperces lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében pedig az átlagos arabika tartomány alsó felében érdemes kísérletezni. Ha mindent jól csinálunk, akkor a lefolyás szép, bár a vége felé szőkül. A krém mennyisége jó, állaga és olajossága is rendben van, kitart a fogyasztás végéig megfestve a csésze falát. Ízében étcsokoládés-kakaós, pörköltmagvas, nugátos, mandulás jegyeket fedezhetünk fel, némi fűszerességgel, és visszafogott gyümölcsös savassággal. Mondhatni az észak-olasz iskola elevenedik meg a csészénkben. Testessége jó, utóíze kellemes, mokkás lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztük magasnak. Elsősorban eszpresszó-risztrettó formájában ajánljuk, de tejes italokban is hozza az elvárható szintet. Az olaszos ízvilág kedvelőinek ajánljuk.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.