R Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia kávékóstoló

Nyomtatás

Amikor a világ lelassult, mi felgyorsultunk. A Covid idején megálmodtuk és megvalósítottuk saját pörkölőüzemünket. Gonda Gábor, aki mi saját pörkölőmesterünk, felügyeli és irányítja a pörkölési folyamatokat, minden egyes babot úgy kezel, mintha a legértékesebb kincs lenne. Büszkék vagyunk arra, hogy kávéinkat a legnagyobb gondossággal válogatjuk és pörköljük, hogy kihozhassuk a legjobb ízeket minden egyes szem kávébabból. Nespresso© kompatibilis kapszuláinkkal azt szeretnénk bizonyítani, hogy a minőségi kávé nem csak egy távoli kávézóban érhető el, hanem akár a saját otthonodban is. Egy új, frissen szüretelt etióp kávét kínálunk a West Arsi területről. Az "Ethiopia West Arsi" egy újonnan feltörekvő kávétermelő terület Etiópiában, amely célja, hogy független kávétermelő régióvá váljon, hasonlóan mint Sidama, Yirgacheffe és Guji területek. Nensebo ROBE állomásra szállító gazdák kis parcellákon, nagyjából 1850-2200 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik a kávét, amely izgalmas, testes ízvilággal rendelkezik: fekete tea, őszibarack, bergamott és füszeres aromákkal. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

R Coffe kávék hazai forgalmazójától, az R Coffee & Roastery-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


R Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: R Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia

Pörkölés ideje: 2024.01.12, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os csomagolás
Ár: 4490 -Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk ugyancsak egy igényes, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy száraz feldolgozású, etióp single origint tartalmazott a zacskó. A csomagolást kibontva édes, gyümölcsös illatok fogadtak, a kávészemek nagyjából egyenletes, közepes pörkölésűek (az előző mintánál azonban láthatóan sötétebb), a méretükben sem volt nagy szórás, töredezettség, olajkiválás egyáltalán nem jellemezte. A zacskón lévő ízmegjelölések nagyjából pontosak voltak, bár én némileg komplexebbnek éreztem. Finom, gyümölcsös ízjegyekkel nyit a kávé, érezhetünk őszibarackot, epret/áfonyát, fehérszőlőt, jóféle édességgel a háttérben, ami mézes, melaszos, közben a savasságból egy kevés citrusosság, bergamott bontakozik ki, és némi fekete teás ízjegy. Az utóíze számomra kevésbé passzol az ital újhullámos karakteréhez, mokkás, enyhén kesernyés. Úgy éreztem, ezt egy kicsivel világosabb pörkölés kiküszöbölhette volna. A kávé testessége, olajossága jó volt, savassága nagyjából közepes volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Az ital krémje meglehetősen masszív volt (arabikához mérten), mintázódást is mutatott. Az elkészítés nem volt különösebben nehéz, alapvetően egy szinte elronthatatlan anyag, minden paraméterrel kísérletezhetünk, a dózist leszámítva, abból ugyanis megköveteli a minimum 19-20 g-ot (dupla esetén). Szereti a hosszabb kivonatolási időt, és ha van rá mód, az előáztatást. Hőmérséklet tekintetében is a magasabb tartomány volt a legjobb eredménnyel szolgáló. Az ital tömegaránya a risztrettó felé közelítve volt a legmegfelelőbb. Számottevően nem öregedett a minta a tesztidőszak alatt, de azért az adagonkénti, duplánkénti porciózást nem tartanám ördögtől valónak. Tejben is nagyon jól érződött a kávé karaktere, a cappuccino tejmennyisége egyáltalán nem rejtette el a kávét. Ajánlom a kávét minden újhullámos anyagot kedvelőnek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

SicTransit:

Az “R COFFEE & ROASTERY” másik tesztelésre küldött kávéja egy 100% arabica Etiópiából. A zacskó bontásakor kellemes sült kenyeres illat fogadott, pici (számomra) túlpörkölt illatjeggyel. A szemek egységesen a kisebb méretű tartományból kerültek ki, de azon belül azért a jelentős méretkülönbség alapján egy tipikus etióp feldolgozóállomás-blenddel van dolgunk. A különböző méretű szemek a pörkölés során is máshogy viselkedhettek, valószínűleg ez okozza az eltéréseket a babok színében (11-13/16), töröttet nem láttam közöttük. Az őrlőt a sztenderd etióp állás környékére (durvább tartomány) állítottam, de később tovább kellett durvítanom a szép lefolyás érdekében. A 16g-os kosárba elég sok, 17,5g körüli mennyiség volt szükséges. A csapolások már induláskor elég világosan folytak, viszont a végére nem világosodtak jelentősen. A crema közepes - bőséges, etióp arabicához képest hatalmas mennyiségű volt. Nálam jellemzően szépen mintázódott is, és elég nagy buborékok is voltak benne. Kóstolva elég balanszos kávét kaptunk: Jó minőségű, izgalmas savak, de nem túl tolakodóan, közepes édesség, selymes-közepes test melyet a fanyar-kesernyés lecsengés zár kerek egésszé. Gyümölcsös jellegű ízjegyei hamar fordulnak át mogyorós-csokoládésba, hosszú fűszeres lecsengéssel. Tejes italként is inkább a balanszos tulajdonsága dominált, de szépen megjelentek az izgalmas jegyek mellette.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Soron lévő mintánk egy klasszikus száraz etióp tétel volt. A fajta jellegénél fogva apró szemű közepestől valamivel világosabb babok fogadtak a bontás után. Az én ízlésemtől talán egy hajszálnyit sötétebb árnyalata volt a pörkölésnek, ami az ízekben is visszaköszönt. A darálót a durvább irányba, a kosarat közepes dózissal megtöltve 30 másodperc körüli lefolyással kaptam a legjobb eredményt. Hőfok tekintetében a közepes hőtartomány volt a nyerő, az elkészített ital arányát pedig 1:2.5 körülire állítottam be. Az elkészült ital krémjére nem lehet panasz, ahogy a testességre sem. Az ízek összetettek, megjelenik benne a barack, citrusok, bergamott, háttérben egy csokis dominancia mellett, ami utóízben is továbbmegy. A feltüntetett teás íz nálam nem igazán jelentkezett, de tapasztalatom szerint ez inkább a mosott tételekre jellemző. A kávé savassága kellemes citrusos, de mégsem tolakodó. Kapucsínónak és cortadonak készítve is finom (növényi tejjel). Az eredeti ízek háttérbe szorulnak, és inkább egy édes, lágyabb tejes ital készíthető belőle. Ajánlanám az újhullámos kávék kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

A pörkölő saját, egyszerű, de nekem “bejövős” dizájnú, simítózáras, szelepes csomagolása, ezúttal is minden szükséges információval ellátva. Bontáskor kellemes illat fogad, a szemek épek, pörkölésük majdnem egyenletes, közepes vagy egy árnyalattal sötétebb. A dupla szűrőbe gond nélkül belemegy 21 gramm, ezt azonban nem feltétlenül muszáj kimaxolni. Az őrlő a jokernél egy picit finomabb állason volt jó, hőfok tekintetében pedig az arabika tartomány az irányadó, sőt annak a felső részében kaptam a legjobb eredményt. Lefolyása csepegősen meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, szép egyenletes. Érdemes a tankönyvi 25 másodperces csapolást minimum megtartani, de akár 30 mp fölé is elvinni, miközben csak 2x20 ml-nyi szűk eszpresszót kapunk, nekem így tetszett a legjobban. Krémje hozza a műfajban kötelezőt, mennyisége megfelelő, a fogyasztás végéig kitart, állaga és olajossága pedig teljesen rendben van, a csésze falát megfesti. Ízvilágában szinte egyfajta etióp referenciapont, hozza a klasszikus feketeteás, őszibarackos, tejcsokoládés ízeket, amelyet szépen ellenpontoz a bergamottos-citrusos lecsengés, a háttérben némi kakaós utóízzel. Tejes italban is megmarad a karaktere és élvezetes kapucsínó készíthető belőle, de a rövidebb műfajok alapjául is szolgálhat.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A már előzőleg megismert csomagoláshoz megszólalásig hasonló (csak természetesen más címkével), tasakban érkezett az R Coffee másik tesztalanya, egy etióp single origin kávé. Bontáskor nagyon finom illat fogadott, és nem lövöm le a poént, de a folytatás is hasonlóan jó volt. A kávébabok szépek és egészségesek voltak, nagyjából közepes pörköléssel. Én az őrlőt a tankönyvi lefolyáshoz állítottam be, ami azt jelentette, hogy a „joker”-hez képest picit finomabbra kellett vennem. Az sem volt baj, ha elment 30 másodpercig is. Hőfok tekintetében bátran lehet próbálkozni, mert nálam teljesen jól működött, és egyáltalán nem volt kényes. Az átlagos vagy picivel az a feletti tartományban kaptam a legjobb eredményt. A krém teljesen rendben volt, állagára és olajosságára sem lehet semmi rosszat mondani. Szépen megfestette a csésze oldalát és kitartott a fogyasztás végéig. A kávé ízvilága nekem jobban tetszett, mint az előző, pedig már az is eléggé bejövős volt. Ez a minta is tökéletesen hozta a csomagoláson feltüntetett ízjegyeket, miszerint: fekete tea, tejcsokoládé, őszibarack, és én határozottan éreztem a háttérben egy kis kókuszt. Azt hittem, hogy csak beképzelem, de mivel mással is megkóstoltattam, és rákérdeztem, hogy ő is érzi-e, az igenlő válasz megerősített benne (vagy mindketten tévedtünk – c'este la vie). Szóval nagyon szerethető volt az összkép számomra. A testesség szintén jó volt, a kávé utóíze pedig hosszan tartott, és kellemes volt. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, ezért minden szívfájdalom nélkül ittam akár késő délután is belőle. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam (kár bele a tej), de tejes italban is kellemes végeredményt kaptam. Bátran ajánlom a kávét szinte mindenkinek, mert a savassága visszafogott és az ízek pedig magukért beszélnek.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 4 8 25
SicTransit 4,5 8 4 7 23,5
Szabiakos 4,5 8,5 4.5 7 24,5
Lorien 4 8 4 7 23
Weinmaker 4 9 4 8 25

R Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt kávébabokR Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt csapolásR Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt eszpresszó
R Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt lefolyásR Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt nyitott szűrőR Coffee & Roastery West Arsi Nensebo Etiópia szemeskávé teszt krém

Összegzés:

Az R Coffee etióp mintája is simítózárral és szeleppel ellátott fekete tasakban érkezett, csakúgy, mint az előzőleg kapott változat. Természetesen itt is minden fontos információt le tudtunk olvasni a címkéről. A kávébakok egyenletes, nagyjából közepes pörkölést kaptak, sérült, töredezett szemekkel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi (25-30 másodperces) lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében az átlagos vagy annál magasabb arabika tartományban érdemes kísérletezni. Lehet bátran próbálkozni, mert elég toleráns ez a kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, minősége nagyon jó, megfesti a csésze falát és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága tökéletesen visszaadja a csomagoláson feltüntetett jegyeket: fekete tea, őszibarack, tejcsokoládé, bergamottos fűszerességgel és citrusos savassággal, amely kellően visszafogott. A kávé természetes édessége is nagyon jó, amely mézes-melaszos formában jelenik meg. Az ízjegyek nagyon jó egyensúlyban vannak, és kellemes, harmonikus karaktert kölcsönöznek. A testesség jó, utóízében a finom csokoládé megy tovább némi mokkás jelleggel a háttérben. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, de aki érzékeny rá, az azért tegyen egy próbát mielőtt álmatlanságba hajszolná magát. Eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk elsősorban, de tejes italban is tökéletesen megállja a helyét. Szerethető, kipróbálásra érdemes tétel mindenképpen.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.