Moak Vivace kávékóstoló

Nyomtatás

A MOAK Vivace Szicília kedvenc, nagy múltú, 1967 óta működő pörkölőjének ikonikus szemes kávéja, igazi dél-olasz ízbomba. Édes csokoládé íz és illat, erőteljesen testes jelenlét a csészében, amelyet vastag és hívogató krém koronáz meg. A határozott, és határozottan finom íz a 60 % Arabica és 40 % Robusta kávé házasságának köszönhető. A keveréket 7 kávé alkotja Brazíliából, Hondurasból, Kongóból, Peruból, Indonéziából, Ugandából és Vietnámból. Az eredmény egy olyan kávé, amely testes, gazdag aromával és különleges ízélménnyel nyűgözi le fogyasztóját, amit egy ellenállhatatlan csokis illat tesz teljessé. Igazi dolce vita érzés! A MOAK Vivace tökéletes az erős eszpresszó szerelmeseinek is, akik értékelik a legmagasabb minőséget és a kifinomult ízt. A keverék ideális professzionális karos kávégépekhez és teljesen automata gépekhez, és a csodálatos cremának köszönhetően ideális cappuccino és latte macchiato készítéséhez is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Moak kávék hazai forgalmazójától, az Espressoshop.hu -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Moak Vivace szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Moak Vivace

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2025.02 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 11.035 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Ezúttal is jelöletlen mintával folytatódott kávétesztelésünk. A csomagolás bontása után egy kissé vegyes, de nagyjából közepes pörkölésű, változó méretű babokból álló anyag tárult a szemem elé, volt benne robuszta jócskán. Olajkiválást nem láttam, de égési nyomokat igen, töredezettség nem jellemezte. A babok illatából egy klasszikus, dél-olasz stílusú kávéra számítottam, és ez be is igazolódott a tesztelés során. A kávé az előző mintánál finomabb őrlést igényelt a normál, eszpresszós lefolyáshoz. Az elkészült ital kremája mintázódott, látványosan vastag volt. Ízjegyei meglehetősen puritánok, inkább a dél olasz régiókra jellemzőek: az alap erőteljesen csokis, kakaós, füstös, a korty közepén “szotyisság” egy kis édesség kíséretében, a lezárás rumos, mokkás, szintén füstös. Ez így elég szolidnak tűnik, mert valóban az, de megvan az ilyen típusú kávék létjogosultsága, nagyon sokaknak ez A kávé, számomra azonban ez egy teljesen átlagos, reggeli ébresztőnek való anyag. Utóíze elég hosszan tartott, mokkás volt. Szerencsére markáns keserűség nem volt jellemző a kávéra. Testességét nagyon jónak, koffeintartalmát közepesnek éreztem. A jó eredményhez kerüljük a magas csapolási hőmérsékletet, nekem a legjobban 18-19 g-os dózis mellett (dupla esetén), 90 fok környékén, 26-28 másodperces lefolyási idővel, eszpresszó kimenettel ízlett. Tejben jól viselkedett még cappuccinoként is, a testességének köszönhetően. Ajánlom a kávét az olaszos vonal kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

SicTransit:

Soron következő mintánk ismét műanyag zacskóban érkezett, tehát egy szétcsomagolt kilós kiszerelésű termék lehet mögötte. A kávé robusztás, erős illata bontás nélkül is érződött a vékony zacskón keresztül, első tippre valami dél-olasz jellegű blend (keverék) lehet a tesztalany. A kávészemek egészen vegyes képet mutattak, valami sok komponensű keverékre tippelek, ráadásul a szemek mintázata szerint is van benne robuszta bőven, talán nem is csak egyféle. Olajkiválást nem tapasztaltam, viszont égett felületű és törött szemet is, de mintha éretlen kávészem is bőven került volna bele, legalábbis sok nagyon világos kávé is volt a mintában. Az őrlőt könnyen sikerült beállítani, nekem most finomítanom kellett az előző beállításhoz képest, a kávégép hőmérsékletét előre levettem az olaszos kávéknál megszokott alacsonyabb hőmérsékletre. A kávé gyönyörű mélybarna színekkel indult meg, és nem is világosodott vagy vékonyodott jelentősen a csapolás alatt. A krema vastag, bőséges, bőrösen tömör állaggal, szépen fedi a kávét, mintázat nálam nemigen rajzolódott. A kávé íze alapvetően kesernyésbe hajlik, ez a fő csapásirány. Étcsokoládé minden mennyiségben, háttérben enyhe grillázsos - melaszos édességgel, némi csonthéjas magvas jeggyel. Az olaszos ízvilág kedvelőinek ajánlom, aki ezt szereti, annak jól bevált presszó és vagy kapucsínó készíthető belőle, nem egy bonyolult vagy problémás kávé, stabil minőséget hoz, elsősorban azoknak, akik “egy jó erős feketét” keresnek, a dél-olasz pörkölő hagyományok szerint.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk, ahogyan az előző is, jelöletlen csomagolásban érkezett. A zacskót kibontva sötétebb pörkölés fogadott, pörköltmagvas, robusztus illat jellemezte a babokat. A pidet inkább az alsóbb tartományba, az őrlőt pedig extrém finom állásba kellett tekerni, és a kosarat jól megpakolni a megfelelő lefolyás végett. A csapolást inkább a rövid eszpresszós, risztrettós irányban érdemes beállatni kb. 20 másodperc környékére. A kávé krémben bőséges, ami valószínűleg a robuszta tartalmának köszönhető. Ízében markánsan Dél-Olaszország jelenik meg. Keserű csokis, mokkás, malátás, enyhén gejl robusztás jegyek, amihez egy kis kanál cukor jól passzol, ilyenkor szirupos, rumos- diós ízek kerülnek az előtérbe. Testessége elég jó, savassága, ahogyan az édessége is alacsony. Utóíze hosszan lecsengő. Tejes italként készítve a kesernyés vonal kellemesen ellágyult. Ajánlanám a klasszikus stílus kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Legújabb tesztalanyunkról már sejthető volt, hogy egy újabb Moak tétellel van dolgunk, ezúttal is kilós csomagból porciózva. A szemek pörkölése vegyes, az átlag közepesen sötét, de vannak egészen világosak is. Néhány töredezett vagy enyhén égett kávébab is előfordul benne, olajkicsapódás nyomait nem láttam. Jelentős mennyiségű robusztát tartalmaz. Őrlése a joker környékén már jó lehet, a 20-40 másodperc közötti csapolások bármelyike jó lehet eszpresszó kimenettel, jómagam ebben a robusztás műfajban inkább a rövidebbeket preferálom. Hőfok tekintetében nem volt különösebben érzékeny, nem égett meg, de a krém sötétebb volt a kelleténél, így nyilván minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál jobb, talán 92-93 körüli fejhővel volt ideális. Lefolyása szép, krémje bőséges, szinte végig krém zúdult a csészébe, nemcsak a cukrot, hanem majdnem a kanalat is megtartotta. Ízeiben az egyszerű, de jófajta robusztás bárkeverékek világát hozza, nugátos, földimogyorós, csokoládés, pörkölt magvas, kakaós-nápolyis jegyekkel, robusztás-vaníliás édességgel, némi mokkás-koffeines kesernyésséggel a háttérben, valamint megfelelő -enyhén citrusos- savassággal. Tejes italban hozza a klasszikus olasz kapucsínós érzést, cukorral is kipróbálható, bár mivel a természetes édessége magas, ezért nem is tesz hozzá annyit, mint az előző Moak esetében. Koffeintartalmát magasnak érzetem, ebéd után fogyasztva már kicsit meg is ütött a dupla, aki erre érzékeny, inkább csak reggeli ébresztőnek fogyassza.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

A Moak következő mintája már bontáskor, az illata alapján árulkodott, hogy robusztás blenddel van dolgunk. A kávébabok pörkölése nem teljesen egységes, és néhány töredezett és égési nyomokat is felvillantó szem is akadt a tasakban. Az őrlőt úgy állítottam be (nagyjából a joker beállítás), hogy tankönyvi 25 másodperc környéki lefolyást kapjak. A hőfok tekintetében a crema színe jó támpontot adhat, de amúgy nem különösebben érzékeny kávé, szóval lehet próbálkozni. A viszonylag magasabb robuszta tartalomnak köszönhetően elég acélos a krém, a cukrot simán megtartja, és a csésze oldalfalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Állaga és olajossága is rendben van. Ízében a klasszikus olaszos stílus köszön vissza. Kakaós-étcsokoládés, nugátos, pörköltmagvas jegyek dominálnak némi füstösséggel a háttérben. Egy kis cukor hozzáadása nálam javított az összképen. Testessége jó, savassága alacsony, míg koffeintartalma már az érezhető kategóriában mozog érzetre, így délután már csak óvatosan fogyasszuk. Utóíze mokkás, hosszú lecsengéssel. Jó alapja lehet a tejes italoknak, mert kellemes egységet alkot a tejjel, de természetesen eszpresszónak is jó választás azoknak, akik ezt a stílust kedvelik.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 6,5 4,5 5 20,5
SicTransit 5 6 5 5 21
Szabiakos 4 6 4 5 19
Lorien 5 6,5 4 5 19,5
Weinmaker 4,5 6 4,5 5 20

Moak Vivace szemeskávé teszt kávébabokMoak Vivace szemeskávé teszt csapolásMoak Vivace szemeskávé teszt lefolyás
Moak Vivace szemeskávé teszt lefolyás 2Moak Vivace szemeskávé teszt cukorMoak Vivace szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

A Moak Vivace szintén 1kg-os szeleppel ellátott zacskóban érkezett, amin minden fontos információ fel volt tűntetve. Bontás után már illatában is beköszönt a robuszta, amely egyértelművé tette, hogy robusztás blenddel van dolgunk. A kávébabok nem teljesen egységes pörköléssel rendelkeztek, és akadt köztük megégett és töredezett szem is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi lefolyást kapjunk (20-30 másodperc között). Hőfok tekintetében eléggé toleráns, így lehet próbálkozni, de a kávé krémje elég jó indikátor lehet. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, amit mondjunk egy robusztás blendtől el is lehet várni. Az állaga és olajossága is teljesen rendben van. A cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a délolasz iskola köszön vissza. Étcsokoládés-kakaós alapon, nugátos, mogyorós, pörköltmagvas, malátás, mokkás jegyek vannak jelen némi vaníliás fűszeresség és enyhe füstösség kíséretében. Testesség jó, utóíze hosszan tart és mokkás lecsengésű. Koffeintartalma érezhető, így elsősorban a nap délelőtti szakában érdemes kóstolgatni. Savassága enyhe. Nagyszerű olaszos eszpresszó készíthető belőle, de nagyon jó alap tejes italokhoz is, mivel elég jól harmonizál a tejjel. Az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 60% arabika - 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék partnerünknél megvásárolható!