Caffé Gioia Classic - Green Blend kávékóstoló

Nyomtatás

A dél-olaszországi székhelyű márka a megalakulása óta mindig a minőség folyamatos keresésére irányult, kezdve Dél-Amerika, Közép- és Karib-Amerika, Afrika és Ázsia főbb termelő országaiból a legjobb Arabica és Robusta kávék kiválasztásával. A Caffé Domenico Gioia Srl az elsők között volt Dél-Olaszországban, amely papírhüvelyeket gyártott, 1998-ban pedig egyik alapító tagja lett az ESE Konzorciumnak, segítségükkel születhetett meg az E.S.E. szabvány, a kávépárnás rendszer. A Gioia Classic elképesztő illatának és karakteres ízvilágának köszönhetően 2020-ban elnyerte a Superior Taste Award díjat, mely garantálja a minőségi kávéélményt. Az 60% Arabica és 40% Robusta kávé keveréke egy Nápolyi espesso élményét hozza otthonunkba. A népszerű Caffé Gioia márka egyet jelent a megbízható minőséggel és a kávéfogyasztás élmény-jellegénél történő megfogásával. Legyen szó a reggeli gőzölgő feketéről, a délutáni cappuccino fogyasztásáról, vagy egy kifejezetten felpörgető ristretto elfogyasztásáról, a márka Classic kávéja kiválóan megállja a helyét. A kávékeverék elérhető; szemes kávé, őrölt kávé, kávépárna, és kávékapszula kivitelben is, legyen az Nespresso kompatibilis kapszula, Dolce Gusto kompatibilis kapszula, vagy Lavazza Espresso Point kompatibilis kapszula - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Caffé Gioia kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Caffé Gioia Classic szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Caffé Gioia Classic - Green Blend

Pörkölés ideje: 2023.02.27, Lejárat ideje: 2025.02.27 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.670 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Jelöletlen csomagolású anyaggal folytatódott kávétesztelésünk. A zacskót felbontva szénás, enyhén dohos illat csapta meg az orromat (ezek ízjegyként is jelen voltak a kezdeti csapolásokkor), ez jellemzően a túlpörkölt robuszta sajátossága (természetesen nem volt valójában dohos a kávé). És valóban, megpillantva a szemeket ez egyáltalán nem véletlen: a pörkölés nem volt egységes, és elég sok égett és töredezett bab jellemezte. Ránézésre az arabikaszemek voltak túlsúlyban, 70/30-ra tippelném. Szerencsére az elkészült ital már nem volt ennyire hektikus, noha kellett pár nap, amíg kiszellőzött annyira (elég friss volt az anyag), hogy a krém már ne bőrösödjön, és a keserű ízek is szelídüljenek. Az már eddig is kiderült, hogy egy klasszikus olasz ízvilágot idéző blenddel lesz dolgom, amit az első csapolások is megerősítettek. A kávé olajfestékszerűen sűrűn, hömpölyögve érkezett a csészébe, szinte egységes krémként. Az ízjegyei a “szokásosak”: erőteljes kakaós, étcsokoládés kezdet, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula), napraforgómag, egy kis grillázsos édesség, erőteljes, mokkás, füstös lezárás. A kesernyés ízek eltolódhatnak az egészen keserűbe is, de vigyázva a csapolás paramétereire, ez kiküszöbölhető volt. Szerethető ízvilág, de sajnos rengeteg hasonló van a piacon, akár komplexebb ízjegyekkel is, így nálam ez csak átlagos. A testessége, krémje kiváló volt, a savassága enyhe. Koffeintartalmát közepesnek éreztem. A legjobb eredményeket 17-17.5 g-os dózissal (dupla esetén), 20-25 másodperc közötti lefolyási idővel, alacsony vagy közepes hőfokon, eszpresszó kimenettel értem el. Tejes italban számomra meglepően visszafogott volt a karaktere, ezért macchiato vagy cortado lehet inkább a befutó. Ajánlom a kávét azoknak, akik kedvelik a klasszikus olasz vonalat és reggeli ébresztőként is.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

SicTransit:

Tesztjeinket egy újabb meglepetés kávéval folytatjuk, ahol a forgalmazó csak 1 kg-os csomagot tud adni, vagy azt akarja, hogy ne befolyásoljon bennünket a csomagolás, és az úgy rendelkezésre álló információk. Mindenesetre már a zárt doboz közelében érződött, hogy valami robuszta-hangsúlyos kávét kaptunk. Masszív földes-gumis-füstös jellegű illatjegyek fogadnak. A többnyire azonos méretű szemek között néhány törött és égett külsejű is található, olajkicsapódás nélkül szerencsére. A pörkölési szint egyébként olasz mértékkel mérve közepes-intenzív, de talán még nem a déli iskola (13/16). Az olasz kávéknál megszokott őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mély mogyoróbarna, csoki színekben. Hatalmas, áthatolhatatlan, szinte már zsíros kremát kapunk, nálam a kanalat is simán megtartotta. Kóstolva egy nagyon intenzív, hangsúlyos keserűséggel nyitott, alacsony-közepes édességgel, masszív keserűcsokis ízt mutatott. A fogyasztás végére átfordul gyógyszeres keserűségbe, nagyon markáns utóízt hagyva maga után. Tejes italokban is hangsúlyosan megjelenik az íze. Tipikus olasz cappuccino ízvilág. Akik ezt a klasszikus, nem túl komplex ízvilágot szeretik, biztosan fognak benne csalódni.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 20

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk egy jelöletlen csomagolásban érkezett. A csomagot kibontva egyből egy erős füstös illat csapott meg, robusztás aromákkal kiegészülve, azonnal érződött, hogy egy hagyományos dél-olasz stílusú blenddel lesz dolgom. A babok mérete eléggé vegyes volt, sok volt benne az apró szem, és törött darabok is voltak benne. A pörkölést elég sötétnek mondanám, ami miatt a hőfokot és a dózis visszább vettem, és így kezdtem el tesztelni az anyagot. A sötét pörkölés ellenére a darálót meglehetősen finom irányba kellett tekerni, a normáltól valamivel gyorsabb (18-20 sec) lefolyást elérve kaptam a legelfogadhatóbb eredményt. Ízeket tekintve elég vegyes képet mutatott az ital. Első napokban nálam szinte ihatatlan volt, utána ahogy kiszellőzött, cukorral tudtam belőle vállalható shotokat csapolni. A kávé önmagában rettentő keserű, füstös és égett ízű, emellett nagyon dominál a gejl robusztás íz, így a cukorral nagyon finoman kell bánni mert még rosszabb lehet tőle. Ha eltaláljuk a cukor mennyiséget, akkor égetett cukros, keserű csokoládés marcipános ízeket tudunk belőle előcsalni, ami még kellemes is tudott lenni. Tejes italként készítve nekem sokkal inkább fogyaszthatóbbá vált, akkor cukor sem kellett bele. Ha a dózissal nem bánunk csínján, és 20 másodperc fölé lőjük a lefolyást könnyen tud értékelhetetlenné válni. Testességgel és a krémmel semmi gond nem volt, bár ebben a stílusban ezeket nehéz elrontani. Ajánlani nehezen tudom bárkinek is, mert ettől vannak sokkal jobb dél olasz stílusú keverékek is, amik sokkal egyszerűbben elkészíthetőek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

Rég járt már nálam klasszikus blend, kicsit el is szoktam tőle, de épp ideje volt már a változatosságnak, mert azért ennek a műfajnak is meg vannak a maga szépségei. Ezúttal a csomagolásról sem tudok mit írni, mert ez esetben visszatértünk a klasszikus módszerünkhöz, amikor egyszerű műanyag zacskóban, kiporciózva érkezik a munkadarab, valószínűleg kilós kiszerelésben kaptuk meg a kávét a tesztre. Az illata a klasszikus blendek jellegzetességét adja, ropis, mokkás, amely őrléskor csak fokozódik. A szemek mérete, pörkölésé változatos, de a többség sötét, fényesen csillogó árnyalatú, töröttel csak elvétve találkozni, robuszta biztosan van benne, nem is olyan kevés. Ennek megfelelően a dupla szűrő dózisa a standard 18 gramm, az őrlőt pedig a jokertől jó egy ricnivel finomabb állásba kell lökni. Hőfok tekintetében annyira nem kényes, mint várható lenne, leginkább csak a krémje égett meg. A legjobb eredményhez azért a szokásos arabika tartományhoz képest 2 fokot kellett lentebb menni. Lefolyása csepegősen meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, szinte csak krém dől a csészébe. Érdemes a tankönyvi 25 másodperc előtt elzárni, ízekben is jót tesz neki, illetve a vége szőkülésre hajlamos. A krém egyébként rendben van, mennyiségre, minőségre is, a cukrot még kevergetés után is tartja, a fogyasztás végig bőven kitart. Hajlamos bőrösödésre, ennek úgy is jelét is adja, hogy szinte ki lehet inni a kávét alóla. Ízvilágában a klasszikus olasz bárkeverék megtestesítője, csokoládés, pörkölt mogyorós, nugátos jegyeket ad, némi robusztás-vaníliás fűszerességgel, kis marcipánnal, kakaós, mokkás utóízzel, csokoládés-mogyorós nápolyi érzettel. Noha természetes édessége nekem abszolút átjött, azért érdemes cukorral is kipróbálni, nagyon kiemeli a marcipánt, kifejezetten ízlett így is. Bátran össze lehet tejezni, így is megmarad a karaktere. Koffeintartalma érezhető, délután órákban az erre érzékenyek már csak óvatosan fogyasszák.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Szelepes, 1kg-os tasakban érkezett a Gioia mintája (persze ezt egyedül csak én láttam, mert a többiek jelöletlen tasakban kapták). A pörkölés nem teljesen egységes, és akadt benne sérült és töredezett szem is. Az első csapolás nem sikerült túl jól, vagyis igazából a hőfokkal volt probléma, mert a krém megégett, és ez az ízben is jelentkezett. Ezért visszább vettem 2 fokkal az átlagoshoz képest, és így már teljesen jó lett. Vastagon hömpölygött a krém a csészébe. A bőrösödést leszámítva, amit sikerült minimalizálni, a krém állaga és olajossága nagyon jó volt, a cukrot úgy tartotta, mint a beton, és simán kitartott a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Mondjuk nem lepődtem meg, hogy ennyi crema van, hiszen a 40% robuszta tartalom azért nem kevés. Illetve láttunk már sokkal magasabb arabika tartalommal bíró kávénál is ilyen mennyiségű krémet. Na de nézzük az ízeket. Itt nagy meglepetés nem ért, mert a klasszikus olaszos ízvilág köszönt vissza. Étcsokoládés-kakaós alapon, pörkölt mogyorós, mandulás, marcipános, nugátos ízjegyek némi vaníliás beütéssel. Szerethető „igazi klasszikus”, de ebben a műfajban már kóstoltunk ennél jobbakat. Ettől függetlenül minden rendben van a kávéval, a robuszta nem könyököl ki belőle. Testessége jó, utóíze mokkás jellegű és hosszan tart. Koffeintartalma érezhető, így későbbi időpontban már nem annyira ajánlott fogyasztani. Elsősorban eszpresszónak ittam, de tejes italban is hozta a kötelezőt, és megmaradt a karaktere. Az olasz műfaj kedvelőinek ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 5 6 5 6 22
SicTransit 5 3 5  7 20 
Szabiakos 5 4 4,5 5 19,5
Lorien 4,5 6 4,5 6,5 21,5
Weinmaker 4,5 6 4,5 7 22

Caffé Gioia Classic szemeskávé teszt kávébabokCaffé Gioia Classic szemeskávé teszt csapolásCaffé Gioia Classic szemeskávé teszt eszpresszó
Caffé Gioia Classic szemeskávé teszt nyitott szűrőCaffé Gioia Classic szemeskávé teszt krémCaffé Gioia Classic szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

A Gioia kávéja 1kg-os, szeleppel ellátott csomagolásban érkezett (a tesztelők jelöletlen tasakban kapták). Bontáskor kissé füstös illat fogadott, amely némi szellőztetés után megszelídült. A pörkölés a közepesnél sötétebb szintű, nem teljesen egyenletes, és előfordulnak sérült, töredezett szemek is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvi csapolásnál picit gyorsabban folyjon le (20 másodperc környékén), míg hőfok tekintetében is érdemesebb az alsóbb tartományban keresgélni. Ebben segítségünkre lehet a crema színe. A lefolyás szép, a krém mennyisége brutális, gyakorlatilag még a kanalat is megtartja, bőrösödésre hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ha sikerült jól beállítani mindent, akkor tipikus olasz ízvilágot kapunk a csészénkbe: étcsokoládé, kakaó, pörköltmagvas, marcipános, nugátos, mokkás jegyekkel, némi vaníliás fűszerességgel a háttérben. Helytelen beállítások esetén nem túl toleráns, és azonnal keserűséggel büntet. Testessége jó, utóíze mokkás jellegű és hosszan tart. A tej egy picit segít lekerekíteni a dolgokat, és igazán kellemes kapucsínókat lehet belőle készíteni. Az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit világosabb pörkölésű
Összetétel:60% arabika - 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!