KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Sage SES876 kávégép bemutató

A Sage hazai forgalmazójától érkezett a megkeresés, hogy lenne-e kedvem tesztelni a legújabb kávégépüket, ami gyakorlatilag a Sage Barista Express továbbfejlesztett változata. Mivel természetesen igent mondtam a felkérésre, két nap múlva már nálam is landolt a készülék. Azt, hogy mit takar az újítás, a későbbiekben részletesen kivesézem, de először nézzük, hogy mit rejt a méretes doboz.

A Sage biztosra megy, és egy füst alatt megkapunk mindent, amire szükség lehet az otthoni kávékészítéshez. A készülék egy őrlővel egybeépített típus, 54mm-es portafilterrel. Erre sok kávéguru felsóhajtana, hogy miért nem 58-as, amibe bármilyen szűrőt lehet a későbbiekben tenni. A válasz roppant egyszerű. Véleményem szerint a Sage nem a legfelső felhasználói szegmenset célozza meg ezzel a géppel, hanem azokat, akik egyszerűen, gyorsan, könnyen szeretnének egy jó kávét készíteni otthon, és az igényük magasabb a kapszulás, vagy automata gépekkel elérhető szintnél.
Hiányérzetünk azért sem lehet, mert négyféle szűrőt is kapunk a csomagban (sima 1 és 2 csészéset a szemes kávéhoz, illetve duplafalú 1 és 2 csészéset az előre őrölt kávéhoz). Továbbá tejhabosító edényt (kiöntőt), vízszűrőt, a felesleges kávémennyiség eltávolításához szükséges „razor” eszközt, és még sorolhatnám. Természetesen magyar nyelvű leírás is lapult a dobozban.

A dizájnról nem szeretnék litániát írni, mert gyakorlatilag megegyezik a korábban is tesztelt Sage készülékekével, ami van, akinek bejön (általában a legtöbb embernek), és persze van, akinek kevésbé. De ezt tudjuk, hogy szubjektív, így ki-ki döntse el saját maga.

Viszont a praktikumról muszáj szót ejtenem. Minden okosan ki van találva, és a helyén van. Végtelenül egyszerű használni a kávégépet, és a kidolgozási minőségre sem lehet egy rossz szavunk sem. Vízszűrővel ellátott víztartály, csepptálca (ami jó nagyméretű), a kezelőszervek finoman, és pontosan működnek, és tényleg minden kézre esik.

sage ses876 panelsage ses876 panel2

Néhány extra funkció a teljesség igénye nélkül:

  • alacsony nyomáson történő előáztatás
  • programozható adagmennyiség
  • 25 lépésben állítható őrlési finomság
  • intelligens adagolási rendszer
  • Beépített intelligens tömörítés, és adagállítás
  • beépített gőzölési lehetőség
  • beépített forróvíz vételi lehetőség
  • csészemelegítő felület


Készítsünk egy eszpresszót

Végtére is ez egy kávégép, tehát adja magát a történet, hogy készítsünk vele egy eszpresszót. Legalább meglátom, hogy mit is tud a „kicsike”. Először feltöltöttem az őrlő tartályát szemeskávéval, majd bekapcsoltam a gépet. A bekapcsoló gomb addig villog, amíg nem üzemkész a készülék, ami nagyon gyorsan megtörténik.

Ám dőreség lenne máris kávét készíteni, mert attól, hogy elalszik a lámpa és látszólag üzemkész, még messze nem hőstabil a gép. Ha nagyon sietünk, akkor úgy lehet csalni, hogy 2-3 kávéscsészényi vizet kifolyatunk (tegyünk alá csészét, így legalább az is átmelegszik), vagy hagyjuk melegedni a készüléket 10-15 percig, bár ekkor is érdemes 1 csészényi forró vizet kiengedni, hogy jó legyen a végeredmény. Egyébként könnyen felismerhető ha hőhiányos a kávénk, mert ekkor nagyon világos a krém színe.

Miután az előző szeánszot végigjátszottuk, és szárazra töröltük a kart, már át is lehet tenni az őrlő tartójába, ahol ilyenkor kigyullad a dose feliratú gomb, jelezvén, hogy készen áll az őrlésre. De előtte érdemes beállítani az őrlési finomságot.

Na, itt jön az újítás, ami véleményem szerint elképesztően ötletes és ügyes lett. 25 fokozatban lehet állítani az őrlőt, ami teljesen tökéletes és elégséges. Én elsőre nagyon finomra állítottam, mert azt hittem, hogy ott lesz az eszpresszó tartomány (ami tévedés volt).

sage ses876 tomoritosage ses876 tomorito2

A „dose” gombot megnyomva elindul az őrlő, és annak függvényében, hogy egy vagy két csészés filtert választottunk szépen ledarálja a szerinte megfelelő mennyiséget, amennyiben „auto”-ra van állítva. Természetesen lehet kézzel is állítgatni, de annyira jól működött az automata funkció, és olyan kényelmes volt használni, hogy kizárólag így működtettem a készüléket.

Amikor megáll az őrlés, akkor kigyullad a lefelé mutató nyíl, hogy lehet tömöríteni, amit a baloldali kar folyamatos lehúzásával tudunk megtenni. A kijelzőn pedig látjuk, hogyha a középső zöld csík világít, akkor a mennyiség tökéletes (bár ettől még az őrlési finomság lehet rossz), és már tehetjük is a helyére a kart, és készülhet az eszpresszó.

sage ses876 tomorito3sage ses876 tomorito4

Ha mindent jól csináltunk, akkor a kávénk nagyjából 25 másodperc alatt készül el (ebben benne van az előáztatás is, amit szintén automatikusan végez a gép), és ihatjuk is a tökéletes kávénkat.
Amennyiben befullad, vagy nagyon nehezen jón le, esetleg túl gyorsan, akkor korrigálni kell az őrlő beállítást.

Visszatérve az őrlőre, és az automatika okosságára, amennyiben a kávé mennyiség mennyiség túl kevés lenne, úgy csak annyi a dolgunk, hogy újra rányomunk a „dose” gomba és a gép még őröl kicsit hozzá. Ekkor, ha tömörítünk, már majdnem biztos, hogy tökéletes lesz, és zöld jelzést kapunk, ráadásul az őrlő meg is jegyzi a beállítást, így legközelebb már az emelt adaggal dolgozik.
Amennyiben túl sok az őrlemény, és a kijelzőn látszik, hogy sok a mennyiség, úgy a kapott „razor”-el szépen el lehet távolítani a felesleget, és már készülhet is utána a kávé. Ebben az esetben is megjegyzi az őrlő, és legközelebb már kevesebbet fog őrőlni.

Ez leírva lehet, hogy bonyolultan hangzik, de a valóságban és használat közben végtelen egyszerű, és pillanatok alatt megszokható. Segítségével mindig tökéletes az előkészítés, nincs félretömörítés, és a végeredmény egy tökéletes ital.

sage ses876 tomorito5sage ses876 lefolyas

Majd el felejtettem, hogy ennek a rendszernek köszönhetően, nincs szemetelés, félrehullott kávé, csupán a tiszta munkafeküket marad, ami szintén nem elhanyagolható.
Az egész kávékészítési folyamat annyira egyszerűvé és elronthatatlanná válik, hogy bárki képes lesz nagyon jó eszpresszót készíteni, mert ha az őrlési finomság jól van beállítva, akkor elronthatatlan a folyamat.

sage ses876 espressosage ses876 kavepogacsa

Természetesen itt is adott az adag hosszának a beállítása, mind az egy, mind pedig a kétcsészés üzemmód esetén, illetve készíthetünk tejes italokat is, a beépített gőzölési lehetőségnek köszönhetően. Továbbá forró víz vételi lehetőség is adott.

A tejgőzölés is viszonylag egyszerű, és a végeredmény tökéletesen alkalmas latte-art, avagy mintaöntésre is, aki rendelkezik efféle tudással. Ebbe most nem mennék bele, de akit érdekel számtalan videót találhat az interneten róla, vagy beíratkozhat egy ilyen jellegű tanfolyamra. A lényeg, hogy nem a készüléken fog múlni a végeredmény.

sage ses876 gozsage ses876 goz2

Végső konklúzió


Ha helyén kezeljük a Sage kávégépét (és miért ne tennénk így), akkor megállapíthatom, hogy a tervezők tökéletesen elérték azt, amit szerettek volna. Egy olyan otthoni „all in one” készüléket alkottak, ami túlmutat a kapszulás, és automata gépek minőségén, viszont a kezelhetőség és a használati komfort maximális marad.

Természetesen egy „kávéguru” felül tudja múlni ennek a készüléknek a produktumát, egy jó kávégéppel és egy drága őrlővel, illetve megfelelő egyéb eszközökkel, és megfelelő tudással felvértezve, de ez a gép nem is nekik készült. Aki viszont mindenféle „varázslat” nélkül szeretne egy kávét készíteni, esetleg tejes italt, az biztosan örömmel fogja használni a masinát, és élvezi a Sage mérnökei által kitalált kényelmi funkciókat.