Kapucziner - Nicaragua El Mozonte kávékóstoló

Nyomtatás

A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993-óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. 12kg-os Probat kávépörkölő berendezésünk a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű pörkölt kávét készíti, közel 30 éves tapasztalatunk segítéségével. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölésellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessünk. Igyekszünk lépést tartani a kávépörkölés világtrendjeivel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban 28 éve változatlan. Nicaragua északi részén található Mozonte város Nuevo Segovia megyében, magas hegyvidéki területen fekszik. Az itt termő arabica kávénk jó felépítésű, kiegyensúlyozott komplex, elsősorban édes ízvilággal jellemezhető. Az SHG vagy SHB jelölést csak a szigorúan ellenőrzött 1400 méter felett termő kiváló minőségű arabica kávék kapják - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Kapucziner - Nicaragua El Mozonte

Pörkölés ideje: 2022.07.04, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Meglepő módon soron következő tesztkávénk az első “szimatoláskor” sok hasonlóságot mutatott az előző heti tesztmintával, pedig a mostani anyag egy nikaraguai single origin(a múltkori kolumbiai volt). Hasonló gyümölcsös aromakavalkádot éreztem, amikor megnyomtam a szeleppel ellátott simítózáras zacskót, mint az előző kávénál. A babok mérete enyhén változó, a pörkölés elég egységes, nagyjából közepes,töredezettséggel, égett szemekkel nem találkoztam. Ízjegyek terén is volt némi átfedés: erdei bogyósok, többek közt szamóca, áfonya, ribizli, szinte azonnal érződik egy mély, mézes édesség, és a markáns savasság, ami leginkább egy testes vörösboréhoz hasonlítható. Akad még némi mogyorósság is, valamint egy enyhe dohányosság a lecsengésben. Az utóíze édeskés, mogyorós, viszonylag hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem számottevőnek, testessége jó volt, a krém arabikához mérten eleinte szintén jó volt, aztán hamar elkezdett vékonyodni, egy kis szőkülés is megjelent a csapolásokkor, a krém mogyoróbarnáról kicsit világosabb árnyalatra váltott. Célszerű ezt az anyagot is kisebb adagokra porciózva tárolni. A kávé az elkészítés paramétereire nem volt különösebben kényes: 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőmérséklet, 28-32 másodperces lefolyási idővel, eszpresszó és risztrettó közötti kimenettel stabilan jó eredményeket hozott. Tejben is nagyon élvezhető volt, még cappuccinoban is hozta a karaktert. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal kedvelőinek..

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 26,5

 

SicTransit:

A győri Kapucziner pörkölőtől érkezett következő mintánk egy közép-amerikai single origin Nicaraguából. A pörkölőnél elérhető kétféle kiszerelés közül a drágább verzióban kaptuk a kávét: 250 g-os kívülről papír borítású, belül fémgőzölt műanyag, simítózárral ellátott szelepes zacskóban érkezett. A zacskón a régóta megszokott minimális információt kapunk a kávéról (fajta: arabica, pörkölés: közepes, őrlés: szemes), a design legutóbbi tesztelésünk óta sem változott: maradt a megszokott régi iskola. :) A csomag bontáskor kellemes édes-füstös illat fogadott, a szemek között törött nem volt jellemző. A pörkölési szint a kávébabok színe alapján (12/16) közepes, néhányon sötétebb részek is voltak. Az első néhány nap után a füstös illat szerencsére tovaszállt, és ízben sem jelentkezett később. Az őrlő fordulatszámát a legalacsonyabbra állítottam - jöjjenek a savak! - szemcseméretre pedig nálam a joker állás környéke jól működött. A kávégép hőfokát a közepes pörkölésű kávék tartományára állítottam, ez kb. 92 C°. A dupla (16g-os) kosarat 17g kávé töltötte optimálisan, tehát mérsékelten “pazaraló” alapanyag. A kávé lefolyása mindig viszonylag vastagon, bőségesen indult meg (jellemzően mogyoróbarna-karamell színben) és viszonylag hamar világosodott a csapolás alatt. A krema arabica kávéhoz mérten megfelelő a csapolásokkor jellemzően mintázódott is, de nem tartott túl sokáig. Kóstoláskor legintenzívebben hangsúlyos, citrusos savassága okozott meglepetést, amely szépen változott át kakaós-csokis karakterbe. Édességét alacsonynak éreztem, a keserűsége is minimális volt. Egy elsőre érdekes, savhangsúlyos kávét ismertem meg, tejes italokban oké volt, de nem jolly joker az alacsonyabb édessége miatt. A savakat kedvelő kávéfogyasztóknak ajánlom.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9,5 / Összpontszám: 25

 

Szabiakos:

A szezon zárásaként a Kapuczinertől érkezett meg az utolsó tétel, ami egy nicaraguai kávé volt. A babok pörkölését a közepes és közepesen világos közé lehet sorolni. A darálót a jokerállástól valamivel finomabb irányba tekertem, a pidet normál arabika tartományba állítottam be. Az adagolás tekintetében is normál tartományban 1:2 arány körül működött a legjobban. A krém állaga megfelelő, mintázódásra hajlamos, viszonylag hamar csökken a mennyisége. Ízek tekintetében a gyümölcsös ízek az uralkodóak azon belül is a bogyós gyümölcsök, csonthéjasok, csokoládés ízzel a héttérben. Utóízében is a gyümölcsös ízek jelennek meg. A kávé természetes édessége megfelelő, testessége az átlagostól jobb. Savasságát közepesnek mondanám. Tejes italban is hozza a kötelezőt, nekem inkább a cortado, machiato műfajban működött jól. Nagyon kellemes tétel volt, ajánlanám az újhullámos kávékedvelőknek.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Ezúttal a győri Kapuczínerből érkezett tesztünk alanya, a felirat szerint egy Nicaraguai single origin. A csomagolás a pörkölő újabban használt simítózáras, szelepes, kívül papír, belül műanyag tasakja, amelyen csak a főbb tudnivalók vannak feltüntetve. A honlapon azonban mindig tminden részletes információ megtalálható. Bontáskor visszafogott, de kellemes illat fogad, őrléskor pedig már igencsak bizalomgerjesztő. A szemek közepes vagy árnyalattal sötétebb pörkölésűek, többnyire épek, és csak néhány kávébabon, de kezdődő olajkiválás is látható, ami akár a szokatlan melegnek is tulajdonítható. A dupla szűrőbe pontosan 21 grammot kellet rakni, és az előző, igen finomra állított őrlőállás most is közel ugyanúgy jó volt, mint korábban, talán fél ricnit tettem durvábbra. Hőmérséklet tekintetében a sztenderd arabika tartomány megfelelő. Lefolyása vékonyan indul meg, majd hamar felkrémesedik, végig egyenletes marad, szőkülést nem tapasztaltam. A krém mennyiség jó, állaga és olajossága is, a csésze falát megfesti és a fogyasztás végéig kitart. Ízeiben erős narancsos-citrusos, pirosbogyós gyümölcsösséggel nyit, határozott kakaós-csokoládés folytatással, fás-citromhéjas fűszeres lecsengéssel. Természetes édessége jó, és tejes italokhoz is nagyon jó alapanyag. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem, a nap bármely szakában bátran fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 26

 

Weinmaker:

A nyári szünet előtti utolsó tétel a Kapuczinertől érkezett, egy single origin Nicaragua formájában. A tasak a pörkölőtől megszokott barna tasak, szeleppel és simítózárral. Bontáskor finom illat fogadott, a kávébabok közepes, egyenletes pörkölésűek voltak. Töredezett, sérült szemet nem láttam. Az őrlési finomság nagyjából a „joker” állás környékén mozgott. A lefolyást egy picit lassabbra állítottam be, a tankönyvinél, hogy vékonyan induljon meg és olyan 28-30 másodpercig tartson. Hőfok tekintetében sincs semmi különös variáció. Az arabika kávéknál megszokott intervallumon belül nyugodtan lehet próbálkozni. A krém mennyisége arabikához mérten jónak mondható. Állaga és olajossága szintén rendben van, és mintázódásra hajlamos. A cukrot csak tompítja, de kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében határozott gyümölcsösségel indít, amik piros bogyós gyümölcsök, citrusok formájában öltenek testet. Ezt egészítik ki a csokoládés-kakaós jegyek, némi nektáros édesség kíséretében. Háttérben egy pici fűszeresség is fellelhető. Savassága érezhető, míg koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Testessége jó, utóízében a gyümölcsös volnal szépen továbbmegy, kellemmes lecsengéssel. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínónak is tökéletes volt, mert teljesen megmaradt a kávé karaktere. Elsősorban az újhullámos vonal kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 26,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 9 4 10 26,5
SicTransit 3,5 8 4 9,5 25
Szabiakos 3,5 8,5 4 9 25
Lorien 4 8 4 10 26
Weinmaker 3,5 9 4 10 26,5

Kapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt kávébabokKapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt csapolásKapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt eszpresszó
Kapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt nyitottszűrőKapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt krémKapucziner - Nicaragua El Mozonte szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

A Kapuczinertől már jól ismert csomagolásban érkezett a legújabb tesztmintánk. A tasakon a legfontosabb információk fel voltak tűntetve, és szerencsére a szelep és a simítózár sem hiányzott a csomagolásról. Bontáskor finom illat fogadja a kóstolót. A pörkölés közepesnek mondható, nagyjából egyenletes, sérült, töredezett szemmel nem találkozni. A legjobb eredmény érdekében érdemes bőkezűen mérni az adagokat, ami duplánál 20g is lehet. Az őrlési finomság a „joker” állás környékén lesz jó, de érdemes a tankönyvinél picit lassabb lefolyást megcélozni. Hőfok tekintetében a bevált arabika tartományon belül ki-ki kedvére próbálkozhat. A lefolyás finoman indul meg, aztán szépen felkrémesedik. A krém vastagsága arabikához mérten jó, és állagára, olajosságára sem lehet panaszunk. Lefolyáskor mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egyértelműen a gyümölcsök dominálnak: bogyós gyümölcsökkel, citrusokkal indít, érezhető savassággal, amit a kakaós-csokoládés jegyek ellenpontoznak. A kávé természetes édessége jó, hátérben feltűnik egy pici fűszeresség is. Testessége jónak mondható, koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Utóízében a már megismert gyümölcsös jegyek jelennek meg. Akár önmagában fogyasztjuk, akár tejes ital alapjaként, egyaránt kellemes végeredményben lesz részünk. A tejben is szépen megmarad a kávé karaktere. Az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!