Ég a gyomrunk a kávétól? Így tehetünk ellen!

Nyomtatás
A kávé az egyik legnépszerűbb italnak számít. Nem véletlen tehát, hogy annyiféle fajta és ízesítés létezik. Viszont a kávénak van egy kevésbé pozitív tulajdonsága, ami az érzékeny gyomrúaknak nem túl kedvező – ez pedig a savasság. A kávékban található savak zöme annak zamatát adja főleg, tehát alapvetően nem ellenség, sőt a kávéimádók jó barátja. Viszont sokan az érzékeny gyomruk miatt csak nagyon vizezve, tejezve merik emiatt inni. Csakhogy ettől teljesen elvész a kávé élvezeti értéke. Mit tegyünk, ha túl érzékeny a gyomrunk a kávé savasságára?

Válasszunk kevésbé savas kávéfajtát

Ugyanis mindegyik kávénak más a savassága, sőt ez még márkánként is eltérő lehet. A kávé savassága ugyanis függ a pörkölés mértékétől és a termesztésétől, na meg a fajtától. Ha csak a legismertebb két kávéfajtát említjük, akkor az érzékeny gyomrúak inkább a kevésbé savas Arabica kávék közül válasszanak a Robusta helyett.

Mivel csökkentsük a savasságot?

A legismertebb megoldás a tej, illetve a tejszín. Viszont sokan diéta vagy tejérzékenység miatt nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Mi a teendő ilyenkor? Nos, a főzési eljárással és a kávé márka megválasztásával jelentősen csökkenthetjük annak savtartalmát. Amennyiben kapszulás kávéfőzőnk van, főleg hha a Nespresso kávéfőzők közül való, akkor könnyű a dolgunk. Ugyanis a Nespresso kompatibilis kapszulák esetében sok márka készít direkt alacsony savasságú kávékat. Viszont egy kotyogósnál már kevésbé tudjuk befolyásolni a savasságot, és a kávék közül is nehézkesebb válogatni. Pont emiatt a kotyogós adja általában a legsavasabb kávét. Miért? Mert a hirtelen gőzölés miatt nem éri akkora hőhatás a kávét, hogy a savasság enyhüljön. A másik módszer ugyanis a savasság csökkentésére, ha a kávénkat több ideig főzzük, hiszen hő hatására sokféle sav felbomlik. Ha a kávénk elég sötét, akkor tudni fogjuk, hogy jó úton járunk. Minél sötétebb a fekete italunk, annál kevésbé lesz így savas. Ezért ha nem akarunk emiatt új kávégépet vásárolni, a török kávéra való átállás is megoldást jelenthet.