La Torera egy kis falu a hondurasi Copan La Union területén, a terület tengerszint feletti magassága 1500 és 1600 méter között mozog, és a fő termesztett fajtavariánsok a catuai, parainema, IHCAFE 90 és lempira. A terület ideális éghajlattal rendelkezik a kávétermesztéshez, a hegyek között fekszik. A hűvösebb éjszakai hőmérséklet meghosszabbítja a kávécseresznye érését, és a talaj tápanyagokban pedig rendkívül gazdag. Ez a tétel különböző kistermelőktől származó kávékból állt össze, akiknek körülbelül 3-5 hektárnyi földjük van. A kávét a termelők és családjaik maguk szedték, és egy központi mosóállomáson dolgozták fel, mielőtt a szárítás megemelt ágyakon történt volna. Ezen termelők még nem állítottak elő mikrolotokat ezelőtt, ezzel a keverékkel szeretnék ösztönözni őket a szüret és a feldolgozási módszerek minőségének még magasabb szintre való fejlesztésére. - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Cracker Jack Honduras
Pörkölés ideje: 2021.10.05, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 12.690.-Ft/kg (3090.-Ft/200g), Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Aktuális tesztkávénk egy mosott eljárással feldolgozott, hondurasi single origin, az igényes, simítózáras, szelepes zacskó leírása szerint. Az anyag kézhez vételekor még igen friss volt a pörkölés, így csak pár napos nyitogatás/szellőztetés után sikerült belőle érdemi eszpresszót készíteni. A babokat szemrevételezve megállapítható, hogy a pörkölés nagyjából közepes, nagyon egységes. A szemek mérete nem túl változó, jobbára kis és közepes méretűek. A minta elég hektikusan viselkedett a tesztidőszak alatt; eleinte a frissessége miatt sok krém érkezett a csészébe, de az ízjegyek még nem álltak össze teljesen, később a szellőztetés után pedig már kevésnek éreztem a kremát és olajosságot, viszont az ízjegyek már sokkal inkább élvezhetőek lettek. Legjobb formáját mutatva a kávé egy finom csokoládés, mogyorós vonalon indul, majd egy meglehetősen markáns, karamellás édesség követi, amit a lecsengésben közepes savasság, citrusosság kísér, utóíze nem tart különösebben hosszan, de finom édes, mogyorós. Nem kimondottan kiugró a minta, de finom, egy jó ebéd után kellemes desszert lehet. Mint említettem a krém és olajosság nem volt az igazi, kissé vizesedett az anyag a lefolyás második harmadától. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Amivel érdemes lehet kísérletezni, az a lefolyási idő: nálam gyorsabb lefolyásnál például megjelent egy érdekes, sütőtökre emlékeztető ízjegy is. Az elkészítésnél a magas, 20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőmérséklet, és 30-35 mp-es lefolyási idő vált be leginkább. Tejben is jó eredményt produkált a kávé, főleg cortado formájában tudta hozni a karaktert. Ajánlom a kávét az újhullámos anyagok és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám:21
SicTransit:
Szezonnyitó kávénk a pécsi Cracker Jack pörkölőtől érkezett: egy single origin Hondurasból. A csomagolás a tavaly megismert, kívül papír, belül műanyag zacskó aromazáró szeleppel ellátva, 200 g kávéval töltve, a szokásos hasznos infókkal az elején (eredet, variáns, feldolgozás, stb.). Felbontáskor egy pici füstös jelleg mellett izgalmas, édes illattal fogadott. A szemek többé-kevésbé épek, méretükben azért jelentős eltérés mutatkozott. A pörkölés kb. közepes-világos, viszont sok szemen látható mikroméretű sötét folt. Az őrlőt a presszós joker állásnál nálam picit finomabb irányba állítva kaptam szép lefolyást. A krema megfelelő mennyiségű volt. Az elkészült kávé klassz, harmonikus, kerek képet mutatott: határozott édessége mellett némi izgalmas fűszeres jegyekkel (akár a jól megsült sütőtököt is megidézve) jelent meg. Tejes italokban is balanszos képet mutatott.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22,5
Szabiakos:
Az őszi szezon kávája egy mosott feldolgozású hondurasi kávé volt a Cracker Jack-től. A szokásos minőségi és egyben dizájnos csomagolásban érkezett. A csomagoláson a tétel legfontosabb adatai voltak feltüntetve. A pörkölés egységesen világosnak mondható. A darálót extrém finom állásba kellett tekernem, hogy elérjem a normáltól valamivel hosszabb 30-33 mp-es lefolyást, amivel nálam a kávé a legjobb arcát mutatta. A kosárba is bőven lehetett pakolni, az átlagtól 3g-mal is többet elbírt a dupla szűrő. Hőfok tekintetében én leginkább a magasabb hőtartományban kaptam a legjobb eredményt (95 fok). A csapolás szép krémesen indult, a krém mennyisége és minősége is elég jó volt, a bontástól számított első napokban a legkifejezettebben. A kávét kortyolva leginkább a teás jelleget és a citrusok dominanciáját lehetett érezni, mint a lime, narancs, grapefruit, melaszos és karamellás lecsengéssel. Ha túl hosszúra engedtem, akkor a grapefruitból keserű vérnarancsos ízvilág lett. A kapott ital savai erőteljesek, a kávé testességét közepesnek mondanám. Tejes italban a savak tompultak, azonban a szokásoshoz képest még itt sem múltak el teljesen. A kávé utóíze csokoládés, idővel enyhén kesernyés, ami a kávé öregedésével arányosan tűnt fel.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22
Lorien:
A Cracker Jack kávéja nyitja az őszi szezont egy mosott, hondurasi single origin tétellel. A csomagolás simítózáras, szelepes, a grafika a pörkölőre jellemző, eltéveszthetetlenül egyedi, minden szükséges információt feltüntettek. A szemek épek, majdnem egységesen aprók és közepes pörkölésűek. Már az első dózis kimérésekor látszik, hogy adagoláskor nem kell sajnálni a mennyiséget, a dupla szűrő könnyedén befogadott 21 grammot. Az őrlőt a szokottnál másfél ricnivel finomabb állásra kellett tekerni, hőmérséklet tekintetében pedig a normál arabika hőfok vált be, de mivel a kávé bolondbiztos, nyugodtan lehet kísérletezgetni vele. Lefolyása tankönyvbe illő, krémje pedig ebben a műfajban megszokottnál is jobb, mennyisége jó, kitart a fogyasztás végéig, felkúszik a csésze falára a krémgyűrű. A cukorpróbát szinte biztos, hogy nem állná, már ha kipróbálnánk, de nem tesszük, szükségtelen cukorral rontani rajta. Nagyon kellemes, harmonikus ízvilág jellemzi, a csomagoláson feltüntetett citrusos, earl-greyes, karamellás jegyek mind megvannak, sőt mandulás, decens fás-fűszeres, néha sütőtökösbe hajló ízek is felfedezhetőek, a háttérben némi mokkás lecsengéssel. Tejes italban is kiválóan felhasználható, de nekem mégis magában, eszpresszónak tetszett a legjobban. Talán még ennyit érdemes megjegyezni, hogy a szokottnál erősebben hajlamos a fáradásra, bontás után egy héttel már érzékelhető volt, amire egyszerű a megoldás: nem kell tartogatni, gyorsan meg kell inni.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24
Weinmaker:
A minta egy igazán egyedi, dizájnos tasakban érkezett, ami manapság már elvárható módon szeleppel és simítózárral is rendelkezett. A kávébabok kis, és közepes méretűek, közepesnek mondható, szép, egységes pörkölést kaptak. A kávé nagyon friss pörkölésű volt, ezért egy pici szellőztetést kapott. Az őrlőt a szokásosnál finomabb irányba kellett eltekernem, hogy szép lefolyást kapjak. A krémre a műfajár tekintve semmi panasz nem lehet, mind a vastagsága, mind pedig az olajossága egészen jó volt, és kitartott a fogyasztás végéig. Nálam az átlagos arabika tartományban teljesen jól működött, de bátran lehet vele kísérletezni is, mert nem egy háklis alapanyag. Ízében a citrusos, teás jegyek mellett szépen kivehető a karamellás, csokoládés, mogyorós aromák, és felbukkan egy izgalmas sütőtökös vonal is. Összességében egy igen komplex és kellemes ízhatást eredményezve. A savassága jelentős, de nem bántó, koffeintartalmát nem éreztem túl magasnak. Elsősorban eszpresszónak ajánlanám, de tökéletes tejes italokban is. Az öregedéséről nagyon nem tudok beszámolni, mert nálam gyorsan elfogyott.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3 | 8 | 3 | 7 | 21 |
SicTransit | 3,5 | 7,5 | 3,5 | 8 | 22,5 |
Szabiakos | 4 | 8,5 | 3 | 6,5 | 22 |
Lorien | 4 | 8,5 | 4 | 7,5 | 24 |
Weinmaker | 4 | 8 | 4 | 7 | 23 |
Összegzés:
Igényes, egyedi, mondhatni minden igényt kielégítő, simítózáras, szeleppel ellátott csomagolásban érkezett a Cracker Jack single origin mintája. A kávébabok egyenletes, közepes pörkölést kaptak, sérült töredezett szemet nem nagyon lehetett látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kell állítani, úgy, hogy a tankönyvinél picit lassabb lefolyást eredményezzen. Hőmérséklet tekintetében a szokásos arabikatartomány tökéletes, de bátran lehet kísérletezni, mert nagyon felhasználóbarát kávé. A krém lefolyás szép, olajossága, vastagsága jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízében szépen hozza a tasakon is feltüntetett ízjegyeket: citrusok, tea, emellett ott van a csokoládé, karamell, mogyoró, és még egy kis sütőtök is felbukkan. Igazán komplex, szerethető ízvilágot kapunk. A kávé hajlamos az öregedésre, de vélhetően úgyis gyorsan elfogy. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de jó választás lehet tejes italok alapjaként is, mert a tejben is megmarad a kávé karaktere. Elsősorban az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk.
.
.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!