KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hatalmas Pacificaffe siker a londoni Great Taste Awardson

Ismét hatalmas sikereket értek el a magyar gyártók a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen. A szigorú zsűri 39 magyar cég 86 termékét tüntette ki három, kettő vagy csillaggal, annak függvényében, mennyire ítélt magas színvonalúnak egy adott terméket. A pálinkától a csokoládékon, nemes paprikán át a hústermékekig széles skálán mozog a díjazott termékek köre. „A fogyasztók, a kiskereskedők és a nagy élelmiszerbeszerzők által egyaránt a kiválóság megbízható pecsétjeként elismert Great Taste sikere izgalmas lehetőségek kapuja lehet az élelmiszer- és italgyártók számára” – áll a verseny kezdőlapján.

De mit is takar ez a védjegy pontosan? A Great Taste (GT) a legnagyobb és legmegbízhatóbb élelmiszer- és italakkreditációs rendszer, egyben persze egyfajta rivalizálás is, az elismerés olyan értékű, akár az éttermek esetében a Michelin-csillagok. A GT támogatja és népszerűsíti az élelmiszer- és italgyártókat, kicsiket és nagyokat egyaránt, megbízható ajánlásokat adva ezzel a vásárlóknak az Egyesült Királyságban és a csatornán túl.

Great Taste 2021 bírók

A GT egyedülálló teljesítményértékelési és termékértékelési szolgáltatást kínál, ami bizalomra és kereskedelmi sikerre ösztönzi a minőségi élelmiszeripari vállalkozásokat. Ez pedig nagy ismertséget teremt a termékek számára helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Azaz, ha a Great Taste logót látjuk egy terméken, bízhatunk benne, hogy kiváló minőségű élelmiszert vásárolunk.

gt2021

A londoni székhelyű Great Taste Awards éves seregszemléjére a pályázók különböző termékkategóriákban nevezhetnek be élelmiszereket. A bírák a valóban nagyszerű ízeket keresik, függetlenül a márkajelzéstől vagy a csomagolástól. Figyelembe veszik a textúrát, a megjelenést és természetesen az összetevők minőségét; észreveszik a jó illatot, ízt, a különösen selymes vagy ropogós textúrát.

A bírák minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt során, pusztán az íz alapján hozzák meg döntésüket. 1994 óta több mint 150 ezer termék esett át ezen a szigorú bírálati folyamaton. A bíráló testület több mint 500 tagból áll, akik a benevezett termékek kóstolásával több ezer kóstolóórát töltenek. A szakértők mind kifinomult ízlésű szakemberek, akik között Michelin-csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, étteremvezetők, patinás áruházak beszerzési igazgatói és neves ételkritikusok találhatók, így véleményük lényegében megfellebbezhetetlen.

A sokak által csak élelmiszervilág Oscar-gálájának vagy olimpiai bajnokságának tartott versenyen három, kettő és egy csillaggal díjazzák a termékeket. 3 csillagot kap a „kiváló” termék, amely a GT definíciója szerint rendkívül ízletes étel, ital – a termékek körülbelül 2 százaléka kapja évente ezt az elismerést. Három csillag csak a bírák teljes egyetértése esetén születhet. 2 csillagot a „kiemelkedő” termékek kapnak, amelyek a GT meghatározása szerint az ízletesnél is finomabbak – általában a beérkezett termékek kevesebb mint 10 százaléka éri el ezt a minősítést. 1 csillaggal az „egyszerűen finom” termékeket díjazzák, amelyek még mindig fantasztikus ízű eledelek – a beérkezett nevezések körülbelül negyede éri el ezt a minősítést.

Ezen a szigorú megmérettetésen a Pacificaffe De Tommaso kávéja is megszerzett egy csillagot.

pacificaffe detommaso 250

További egy csillagot szerző cégek

A Best of Hungary csapat itt is aratott: a Venison Gusto fűszeres szarvashúschorizója, vízibivaly natúr szalámija és vízibivaly fűszeres paprikás szalámija; a Tokaj Vicinitas füstölt mangalica sonkakockája; a Gasztrobivaly szamárból készült bresaolája.

Ugyanilyen elismerést kapott a Grapoila mogyorólisztje és hidegen sajtolt sárgabarackmagolaja; a Caviar Danubius osetra kaviárja; a Shrubbie birs és levendula ecetalapú itala; a Rubin Paprika bio magyar édespaprikája; a Stühmer fekete ribizlis fantázia csokoládészelete és fekete teás fantázia csokoládészelete; a Best of Hungary akácméze szarvasgombával; a Hester's Life sós pekándiós zabkásája és mákos zabkásája; a Dombi Méhészet málna krémméze; valamint a NEFAG szarvasgombával átitatott tagliatelle tésztája egyaránt egy csillagot szerzett.

Ahogy a Harlequin Chocolates Mad Hatter, Bájital, Cabaret mocha bonbon (vegán), Lavendli csokoládé, Afrodite truffel (vegán), a XIV. Lajos bonbonja is.

Ha már csokoládé: a magyar gyártók hagyományosan kitesznek magukért az élelmiszeripari versenyen. A Harrernek idén négy terméke, a Yellow Bourbon kávé, a Cékla, a Kukorica és a Sütőtök is szerzett egy csillagot.

A chocoMe szintén hagyományosan nagy díjgyüjtő, ezúttal a chocoMe Entrée G124, a chocoMe Petit 9 falatnyi étcsokoládé négyzet ginízű csokoládétöltelékkel, a chocoMe Petit - harapható tejcsokoládénégyzetek piemonti mogyorós pralinéval és az etiópiai Harrar kávétöltelékkel és a chocoMe Petit - harapható méretű étcsokoládénégyzetek mangótöltelékkel érdemelt egy csillagot.

A Bonbonier Csokoládé sós karamellás pisztáciás csokoládéja; a DantoniCsokoládé almás pitéje; a Chocorino Exkluzív ChocoRino méz chilivel (75 %) terméke; továbbá a Sweetic Csokoládé Manufaktúra "Sansho" - Citromos-sansho rozmaringos bonbonja és a ropogós pekán sós karamell kombinációja ugyancsak egy csillagot ért az ítészek tesztjén.

És még mindig nincs vége. A HPM Design fekedi stifolder klasszikus fűszeres szalámijával és a fekedi stifolder fűszeres szürkemarhaszalámijával szerzett egy csillagot. A Dr Honey Mézeskoktél – mogyoró-csokoládés méz, a mézeskoktél – epres változata ugyancsak egy csillagot kapott; csakúgy, mint a Raw Artisan Honey nyers méz gyömbér infúzióval.

Okvátovity Dóra prémium, kézzel készített füstölt paprikaporával az egy egycsillagos kategóriában is elismerést szerzett. A Stelcz és Fia parasztsonkájával (csont és csülök nélkül), a stifi snackkel, és a Stelcz Papa kedvenc stifolderével is megkaparintott egy csillagot.

AgroPerfekt PerfektNatura szűz tökmagolajátA Szati Chili füstös gyűrűi; a Szicsek Pálinka zölddió likőrje, 3 éves almapálinkája, 3 éves körtepálinkája és sárgabarackpálinkája mézlikőrrel; Bogdán Róbert Rob-Chi chipotle csilikrémje; a GaBko Chili csipkebogyós csípős szósza, csípős paprikaszósz - Narancs habanero terméke.

A Mayer Szörp tonic szirupja és zöld jégteaszörpje szintén egy csillagot kapott, ahogy az AgroPerfekt PerfektNatura hidegen sajtolt tökmagolaj és hidegen sajtolt napraforgóolaj; továbbá a Natur Press Team BagoilA, hidegen sajtolt dióolaj, kesudiókrém kakaóval ugyancsak büszkélkedhet egy csillaggal.

Forrás: Gourmetriporter