BLCKEST Highland kávékóstoló

Nyomtatás

 BLCKEST Highland kávékerékünket a közelmúlt - vagy inkább a jelen - nehézségei inspirálták. A COVID-19 okozta lökéshullámok letarolták a hazai és nemzetközi vendéglátást, alapjaiban megváltoztatva a kávé lánc szereplőinek életét is. A generációnk által soha nem tapasztalt járvány régi, méltánytalanul elhanyagolt értékekre világított rá, egyfajta - sok esetben fájdalmas - megtisztulást hozott. Mi a BLCKEST-nél hisszük, hogy a járvány elvonultával sokáig emlékezni fogunk ezekre az értékekre, hogy a sebek begyógyulnak, hogy robbanni fognak a kreatív energiák és nagyon izgalmas évek jönnek a kávés világban. A BLCKEST Highland kávé egy kísérlet. Száraz vörösbort szerettünk volna készíteni kávéból. Elkészítése után egy kerek, mérsékelt savtartalommal rendelkező, csokoládés, klasszikus alapízekben gazdag italt kapunk. Kortyolásra pedig szárítja a szájpadlást, mint egy szép vörösbor. A Hollóka Grafikai Műhely kreatív csapatának köszönhetően a Highland is már a megújult csomagolásunkban elérhető, fogyasztóinknak köszönhetően pedig a Kávékorzó Független Kávémagazin közönségszavazásán 2020-ban a legjobb kávék közé került. Ezeket ezúton is nagyon köszönjük - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Blckest kávék hazai forgalmazójától, A BLCKEST Coffee Roasters-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


BLCKEST Highland szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Blckest Highland

Pörkölés ideje: 2021.03.01, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.000.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A feliratok szerint egy 100% arabika blendet (brazil, hondurasi) rejt aktuális tesztkávénk csomagolása. A zacskó ízléses, ám véleményem szerint tökéletesen felesleges papírdobozba csomagolva érkezett. Nyitáskor finom, "arabikás illatok" fogadnak: a pörkölés nagyon egységes, nagyjából közepes, töredezett szemekkel nem találkoztam. Az anyag szerencsére nagyon felhasználóbarát, az elkészítése során nem tapasztaltam különösebben kirívó dolgokat, viszont a pörkölés elég friss volt, a krema ilyenkor még elég buborékos, így egy kis szellőztetést kellett eszközölnöm. Legjobb formáját 19-20 g-os dózissal (dupla esetén), standard illetve kicsivel hosszabb lefolyási idővel és eszpresszó és risztrettó közötti kimenettel, közepes vagy magasabb hőmérsékleten adta: az elkészült ital krémje ekkor közepesen masszív, mintázódik is. Ízjegyekben is nagyon szerethető: finom, csokoládés alapokon indulva érezhetünk mogyorót, diót, karamellás édességet, a korty végén pedig egy érdekes, száraz boros savasságot (amit a dobozon olvashatunk is). Utóízében enyhe mazsolásságot jelenik meg egy kevés mokkássággal. Testességét jónak, savasságát és koffeintartalmát közepesnél alacsonyabbnak éreztem. Egyetlen negatívumként azt tudnám csak említeni, hogy a kávé hajlamos a gyors öregedésre, pár nappal a minta bontása után már kicsit tompultak az ízjegyek, ezért a szétporciózást javasolnám.
A kávé karaktere tejben is megmarad, akár cortadoban is, így bátran ajánlom minden kávérajongónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

A tavalyi tesztelés óta eltelt egy évben a BLCKEST pörkölő nagyon sokat fejlesztett kávéi megjelenésén: Vonzó dizájnú, rendkívül informatív papírdobozban érkezett soron következő kávénk, a HIGHLAND blend. A külső csomagoláson tényleg minden hasznos információ szerepel: a kávé eredete, rövid leírás a pörkölőről és a kávéról, javasolt felhasználási mód, a pörkölés dátuma, sőt, a visszakövethetőség érdekében még a gyártási szám is! A belső csomagolás a mára teljesen elterjedt szelepes, műanyag zacskó, ezúttal simítózár nélkül, így egy decens gumigyűrűvel zártam le, hogy ne kapjon friss oxigént a felhasználások között. A kávészemek épek, törött egyáltalán nem jellemző, közepes és nagyobb méretű szemek alkotják a keveréket, a pörkölés szintje közepes: 9/16, az összkép alapján harmonikus, egységes színűek a szemek. A csomagot bontva diszkrét, száraz-fanyar kávéillat fogadott. Az őrlőt a nagyobb méretű, szárazabb szemeknél megszokott, finomabb állás felé állítva kaptam jó eredményt, viszont a 16 g-os kosár optimális telítéséhez 17,3 g-ot kellett használni. A kávé csapoláskor vékonyan indult meg, és elég hamar világosodott is, de ez nem jelent semmi negatívat előzetesen. A krema megfelelő, gyönyörű, közepesen vastag réteget képez a csésze falán, bőven kitart a fogyasztás közben. Az elkészült kávét kóstolva egy meglehetősen tudatosan komponált pörkölői cél rajzolódik ki: Mérsékelt, de decensen jelen lévő savak, balanszos, markáns étcsokoládé íz, minimális édességgel, pörkölt magvas lecsengéssel. Nálam kizárólag feketén, eszpresszónak készítve működött jól, hosszabbra csapolva, vagy tejjel nem volt balanszos az alacsony édessége miatt.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

A minta dizájnos papírcsomagolásban érkezett, amin számos információ olvasható a kávé viszont nem visszazárható zacskóban volt, amit én még mindig nem tudok értelmezni egy speciality kávé tekintetében. Gondosan válogatott zöld kávé, kíméletes pörkölés, és mindez egy sima mezei zacskóban. A pörkölés egységesen közepes. A darálót normál állás köré tekertem, és a pidet is átlagos hőtartományba állítottam be, a lefolyási időt azonban érdemes volt a tankönyvitől hosszabbra ereszteni. A krema a műfajt tekintve elég jó. Vastag, mintázódik, jó az állaga. Az ízeket a klasszikus csokoládés mogyorós jegyek mellett karamellás, mandulás és diós aromák teszik kerekké gyümölcsösség nélkül. A várt boros, vaskos testesség leginkább csak rövid esszpresszónál érezhető. A kávé édessége közepes, savassága enyhe és citrusos. Kapucsínóként készítve teljesen jellegtelenné válik, így én leginkább eszpresszónak esetleg cortadóként fogyasztva ajánlom. Nem rossz, de semmi kiugrót nem tudok róla mondani, nekem annyira nem jött át ez a vörösboros hasonlat, mindenesetre az ízek rendben vannak.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Lorien:

Dizájnos papírdoboz rejti a BLCKEST Highland blendjét tartalmazó szelepes, de simítózár nélküli csomagot, mellette levél formában megfogalmazott tájékoztatóval, amely nemcsak ötletes, de tartalmilag is fontos. Kibontva kellemes illat fogad, a szemek épek, közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésűek, néhány kávébabon kezdődő olajkicsapódás jelei észlelhetők. Igen toleráns a készítés paramétereit tekintve, nálam a legjobbat jokernél egy finomabb állásban őrölve, és a normál arabica tartományban készítve adta, nagyjából tankönyvi vagy kicsit hosszabb lefolyással. A dupla szűrőbe kb. 20 gramm körüli mennyiség fért, ez szintén átlagosnak mondható. A krém mennyisége megfelelő, mintázódik, állaga és olajossága kiváló, a csésze falára felkúszik a klasszikus krémgyűrű, de a cukrot nem tartja. Kár is lenne fáradni vele, mert ízekben nem ad hozzá semmi pluszt, sőt inkább elvesz. Ahogyan a mellékelt levélben írják, leginkább vörösborra emlékeztető blend készítése volt a fő céljuk, amelyet szerintem valóban sikerült elérni. A klasszikus, elegáns észak-olasz blendeket idéző módon csokoládés, kakaós, mogyorós alapokat kellően támogatják a fás-fűszeres-savas ízjegyek, szinte az illúziót keltve, mint amikor vörösbort kortyolgatunk. Tejes italhoz szintén jó alapanyag, de bevallom, a kötelezőn kívül nem nagyon próbálgattam, úgy voltam vele, hogy kár lenne “elrontani”, önmagában, dupla eszpresszónak az igazi.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

Nagyon szép, teljesen megújult csomagolásban érkezett a Blackest legújabb mintája. Bontáskor nagyon kellemes illat fogadott. A pörkölés egységes, közepesen sötét, sérült, töredezett szemeket nem láttam egyáltalán. Nálam legjobb formáját a tankönyvi, nagyon picit hosszabb lefolyással hozta, az átlagos arabika hőtartományban, vagy valamivel felette. Szerencsére teljesen felhasználóbarát, így nyugodtan lehet kísérletezni, hogy kinek, hogy ízlik a legjobban. A lefolyása szép, a krém mennyisége jó, állagára és olajosságára sem lehet panasz. Szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a csokoládés alap mellett diós, mogyorós, karamellás aromákat érezhetünk egy halvány vörösboros lecsengéssel. Kifejezetten szerethető ízvilágot sikerült megalkotni, jó testességgel. Utóíze is kellemes, mokkás lecsengésű. Elsősorban eszpresszónak ajánlanám, mert tejben kicsit elveszíti a jellegét.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8,5 4 8 24
SicTransit 4,5 7 4 8 23,5
Szabiakos 4 7,5 4 6 21,5
Lorien 4 8 4,5 8 24,5
Weinmaker 4 8,5 4 8 24,5

BLCKEST Highland szemeskávé teszt kávébabokblckest highland csapolasBLCKEST Highland szemeskávé teszt csésze
BLCKEST Highland szemeskávé teszt nyitott szűrőBLCKEST Highland szemeskávé teszt krémBLCKEST Highland szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Modern, dizájnos, megújult csomagolásban érkezett a Blckest kávépörkölő blendje. Bontáskor finom illatot árasztott, érezhetően friss volt a minta. A kávébabok egyenletes, közepes pörkölésűek, sérült vagy töredezett szem nem található. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi (25 másodperc), vagy annál picit lassabb lefolyást érjünk el. Hőfok tekintetében az átlagos, vagy picit magasabb tartományban érdemes keresgélni. Próbálkozni bátran lehet, mivel nagyon toleráns blend. A lefolyás nagyon szép, a krém jó, állaga és olajossága is nagyon jó. A csészébe érkezve szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Az ízeket vizsgálva a finom, csokoládés alap mellett pörköltmagvas, diós, mogyorós, karamellás ízjegyeket fedezhetünk fel, háttérben egy kis savas fűszerességgel, amit akár vörösborként is értelmezhetünk. Testessége jó, koffeintartalma alacsony, így gyakorlatilag bármikor fogyasztható. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza a kötelezőt. Bátran ajánljuk mindenkinek.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!