A Mexikói "El Olmo" ültetvényen olyan kávét állítanak elő, amely nem csak fenntartható, hanem pozitív környezeti lábnyomot hagy maga után. Ez egy filozófia, amely El Olmót nemzetközi környezetvédelmi úttörővé tette. A babot árnyékban termesztik, amely olyan termesztési módszer, ahol a talaj maximális mennyiségű CO2-t vesz fel. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon biztosíthatják, hogy a kávé ital CO2-semlegessé váljon. Ezen túlmenően a szárítás során a saját napenergia parklukból származó természetes napsugárzást és energiát használják fel, tehát elkerülik az áram és a szállítás együttes használatát, amely nagyban különbözik a hagyományos kávétermesztéstől. A Teocelo környék magasságából adódó hűvösebb hőmérséklet és az árnyék összhatása azt eredményezi, hogy a kávébabok lassabban érlelődnek, és ezáltal a bab sűrűbbé válik. A nagyobb sűrűségű bab komplexebb ízeket és kiváló aromát eredményez. Ebből a régióból származó mexikói kávé kitűnő diós/mogyorós íz, selymesség, könnyű test, jellemzi csokoládé és vanília, valamint esetenként zöld alma ízjegyekkel - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Kapucziner Mexico Finca El Olmo
Pörkölés ideje: 2020.11.07, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Egy mexikói single origint ígér aktuális tesztkávénk csomagolásán a felirat, ami közepes pörkölésű, és még igen friss a dátum szerint, így néhány napos pihentetéssel és a zacskó szellőztetésével kellett előbb foglalkoznom. Miután kellően kiengedte a széndioxidot az anyag, nekiláthattam a tesztelésnek. A szelepes/simítózáras zacskóból kellemes, "arabikás" illatok áradtak. A babok mérete enyhén változó, a pörkölési szint egyenletesen közepes. Töredezett, égett szemekkel nem találkoztam. A mintából készült eszpresszó egy finom desszertkávénak ígérkezett az ízjegyei alapján: lágy csokoládéssággal nyit, amit kiegészítenek csonthéjasok (mogyoró, dió), ezt követően kibontakozik a savassága, ami aszalt meggy/cseresznye formájában érezhető, a korty vége is enyhén csokoládés, kicsit dohányos. Természetes édessége jó, utóíze nem tart túl hosszan, de kellemes. Testességét közepesnél jobbnak éreztem, koffeintartalma nem jelentős. A kávé krémje arabikához mérten a közepesnél jobb, még kezdetben mintázódott is. Az elkészítési paramétereket tekintve nem volt különösebben kényes az anyag. Az egérfarkas lefolyás 30-35 másodperces idővel, 19-20 g-os dózissal, közepes vagy magasabb hőfokon, risztrettó kimenettel stabilan nagyon jó eredményeket hozott. Mivel a pörkölés igen friss volt, az idő előrehaladtával a minta csak javult, ettől függetlenül mint minden kávét, ezt is érdemes adagokra porciózva tárolni. Tejben sem okozott csalódást, hozta a karaktert még hosszabb tejes italokban is. Egy finom, kiugró különlegességektől mentes kávét ismertem meg a tesztanyagban, mindenkinek ajánlom.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5
SicTransit:
A győri Kapucziner pörkölőtől érkezett másik mintánk egy közép-amerikai single origin, amely arabica kávét tartalmazott. A drágább kiszerelésben kaptuk a kávét: 250 g-os teljesen műanyag, simítózárral ellátott szelepes zacskóban érkezett. A zacskón sajnos minimális információt kapunk a kávéról, és a design sem felel meg a mai kor kívánalmainak. Bontáskor kellemes kenyérhéj illat fogadott, a szemek között törött nem volt jellemző. A pörkölési szint a kávébabok színe alapján (12/16) közepes, néhány égett felületetűt láttam, ez mindenképpen furcsa. Az első, érzékszervi vizsgálat (cupping) után úgy döntöttem, csak eszpresszónak fogom kipróbálni a kávét. A dupla (16g-os) kosarat 16,5g kávé töltötte optimálisan, tehát nem egy “pazaraló” alapanyag. Az őrlőt kb. joker álláson használva értem el a legjobb eredményt. A kávé lefolyása mindig viszonylag gyorsan, erőteljesen indult meg, (jellemzően karamellre emlékeztető színben) és hamar világosodott a csapolás alatt. A krema arabica kávéhoz mérten megfelelő, szép, nem túl olajos volt. Kóstoláskor legintenzívebben olajos magvak (napraforgó, dió, földimogyoró) jelentek meg, elég intenzív savasság mellett, a keserűsége minimális volt. Ez a karakter tejes italokban is megjelent / megmaradt, nem mutatott újat a kávé. Nekem rövidebb eszpresszó csapolás (1:2 tömegarány) mellett ízlett a legjobban.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5
Szabiakos:
Idei utolsó tételünk a Kapuczinertől érkezett, ami egy mexikói SO kávé volt. A minta szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett, amin a legfontosabb adatok voltak feltüntetve. A pörkölést közepesnek mondanám. A darálót a finomabb állás irányába kellett tekerni a megfelelő lefolyási időhöz, ami nálam 30 mp körül volt optimális. A dupla kosárba az átlaghoz képest 1-1.5 grammal többet töltöttem és így próbáltam 1:2 arány körüli csapolásokat készíteni közepes arabika hőtartományban. A krém minőségét és mennyiségét elég jónak mondanám arabikához méreten. Az ízekben kezdetben leginkább a csoki, magvak (pl. dió és mogyoró), dominálnak, citrusokkal kiegészülve. A kávé testességét a közepesnél valamivel jobbnak mondanám, savassága közepes, citrusos. A korty végén az utóízben megjelenik egy nem túl markáns, de érezhető fás-fűszeresség. Tejes italként készítve igen kellemes, a savak és a fás jegy eltűnik. Én nem éreztem annyira különlegesnek ezt a duplán fermentált tételt, de igazán rosszat sem tudok róla mondani, ajánlanám azoknak, akik a klasszikus ízek mellett szeretik az enyhén savasabb kávékat is.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21
Weinmaker:
A korábban már megismert, fekete, szeleppel és simítózárral ellátott kapuczineres tasakban érkezett a kávé, amely el van látva szeleppel és simítózárral is. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A szemek szép egészségesek, egyenletes, közepes pörkölésűek, töredezett, sérült szemmel nem találkoztam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy a lefolyás a tankönyvi 25 másodperces helyett picit lassabb, inkább 30 másodperc környéki legyen. Hőmérsékletet tekintetében pedig az átlagos arabika tartományt céloztam meg. A lefolyás szép, a krém arabikához mérten elég jó, enyhén mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé mellett megjelenik a dió és a mogyoró, amiket citrusos savasság tesz kerekké, némi halvány fűszerességgel a háttérben. Testessége jó, utóíze közepesen hosszú. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínóban is kellemes volt, és hozta a karakterét. Az elkészítésnél bátran lehet kísérletezni, mert elég toleráns kávé.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3,5 | 8,5 | 3,5 | 8 | 23,5 |
SicTransit | 4 | 6,5 | 4 | 7 | 21,5 |
Szabiakos | 4 | 7 | 3,5 | 6,5 | 21 |
Weinmaker | 4 | 8 | 4 | 8 | 24 |
Összegzés:
A Kapucziner mintája a már jól ismert igényes csomagolásban érkezett, amely egyaránt tartalmaz szelepet és simítózárat is a mai igényeknek megfelelően. Bontáskor finom illat fogadja a kóstolót. A kávébabok szép, egyenletes, közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagosnál kicsit lassabb, nagyjából 30 másodperc környéki lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében a közepes arabika tartományt érdemes megcélozni. Ettől függetlenül bátran lehet próbálkozni, mert elég toleráns kávé. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, állaga és olajossága is teljesen rendben van. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé mellett az olajos magvaké a főszerep. Dió, mogyoró, napraforgó tűnik fel, némi gyümölcsös savasság kíséretében (citrus, cseresznye), a háttérben egy pici fás, fűszeres jegyekkel. A testessége nagyon jó. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így aki nem érzékeny rá akár késő délután is fogyaszthatja. Elsősorban eszpresszónak és risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is tökéletes választás lehet.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!