A kávéivók tovább élnek?

Nyomtatás
a kávé javítja az egészségi állapototNyugodtan dőljünk hátra, és kortyoljuk el jóízűen a feketénket: friss kutatás szerint javítja az egészségi állapotot, különösen nők esetében! A kutatás eredményei szerint a hosszú távú, rendszeres kávéfogyasztás nem rövidíti meg az életet, és valószínűleg több jótékony hatással is bír az egészségünkre nézve – összegezték a madridi Autonoma Egyetem kutatói. Azt azonban kihangsúlyozták, hogy a fentiek kizárólag egészséges emberek esetében igazak.

A kutatók majdnem 42 000 férfi és 84 000 nő kávéivási szokásait vizsgálták meg szívbetegség, rák, vagy bármilyen más betegség miatt bekövetkezett halál vonatkozásában. A kutatás kezdetekor minden alany egészséges volt. A nőknél azt tapasztalták, hogy aki 2-3 csésze kávét fogyasztott naponta, 25 százalékkal kisebb eséllyel halt meg a 24 éven át tartó nyomon követési időszak alatt szívbetegségben, és a rák miatti halálra is 18 százalékkal kevesebb esélye volt.

A férfiaknál ugyanennyi kávé nem csökkentette, de nem is növelte a halálozás veszélyét. A hatás egyébként nem köthető közvetlenül a koffeinhez, mert a koffeinmentes kávé fogyasztóinál is alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kávéztak.

Forrás: Életmód