KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Coffeein Kenya Kirinyaga Kii kávékóstoló

 A coffeein-nél az egyetlen célunk, hogy a kávéfogyasztók csészéibe jó minőségű, frissen pörkölt kávé kerüljön. Mivel mi magunk is nagy kávéfogyasztók vagyunk ezért a munkánk a szenvedélyünk. Kedvenc időtöltésünk a kínálatunkba bekerülő kávék kiválasztása és pörkölési görbéjének megalkotása. Kávéink Grade 1 és Speciality grade minősítésűek. A speciality grade szekcióban található kávéinkat 1-2 havonta változtatjuk, amelyeket világosan és sötéten is pörkölünk. Az állandó kínálatunkban szereplő világosan pörkölt Kenya Kirinyaga, a Kirinyaga térségben található Mount Kenya nemzeti parkban termett 1600 -1900 m tengerszint feletti magasságban. A kávé a kenyai kávéknál megszokott nedves módszerrel van feldolgozva, amelyet 36 órás fermentáció követett. Ízében a bogyós gyümölcs édes tónusai dominálnak. A kávé fogyasztását különböző alternatív elkészítési módszereken keresztül ajánljuk, de nagyszerű a belőle készített gyümölcsös eszpresszó is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Coffeein kávék forgalmazójától, Pál András-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Coffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Coffeein Kenya Kirinyaga Kii

Pörkölés ideje: 2020.09.14, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 2.700.-Ft/200g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

A szelep nélküli csomagolás tartalmának alapos átszellőztetése után tudtam csak érdemben nekifogni aktuális tesztkávénk tesztelésének, ami a feliratok szerint egy nedves feldolgozású, kenyai single origin. A babok mérete eléggé egységes, kb. közepes pörkölésű az anyag, égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. A zacskón meglehetősen sok ízjegy van feltüntetve, és ezúttal, szerencsére elég sokat sikerült is előcsalogatni a kávéból. A fővonal savas, bogyós gyümölcsös, amiből főleg ribizlit, málnát éreztem, a kávé édessége is azonnal, markánsan, az első kortynál jelen van. Érezhető egy kevéske tejcsokisság is, a lecsengése aszalt gyümölcsös, enyhén dohányos volt, utóíze finoman fűszeres, édeskés. Ez, kérem szépen, egy igen jó újhullámos anyag! Vibráló savasság és markánsan gyümölcsös ízjegyek. Viszont az már az árnyoldalhoz tartozik, hogy a dózisigény elég magas: egy duplához legalább 20, de inkább 21 g-ot kért a jó eredményhez, valamint kissé finnyás is az elkészítés paramétereire. A közepes hőfok és a 30-35 másodperces lefolyási idő, risztrettó kimenettel volt a legkedvezőbb. A kávé krémje az első tesztcsapolásokkor még közepesen vastag volt, aztán az idő előrehaladtával egyre illékonyabb lett, de még így is enyhe mintázódást mutatott. A testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Mint általában a világosabb pörkölésű kávék, ez az anyag is meglehetősen gyorsan öregszik, így ajánlott az adagokra porciózása. Tejben is remekel: akár cappuccinoként is egy finom, karakteres ital lehet a jutalmunk. Az újhullámos kávék kedvelőinek feltétlenül ajánlom ezt a kenyai SO-t.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

SicTransit:

A COFFEEIN pörkölőtől két tétel érkezett, a moderna blend után most a kenyai single origint tesztelhettük. A kávé csomagolása a korábbiakban megismertek szerinti: letisztult, belül aromazáró, szelepes papírzacskó pecsételt logóval, kívül papírgyűrűvel átfogva. A moderna blend csíkos emblémája helyett - gyerekkorom afrikai vadászregényeit megidézően - zsiráfok sziluettjét rajzolja elénk a naplemente. Bontás után enyhén a kenyai kávékra jellemző fanyar, savanykás illat fogadott. A szemek pörkölése egységesen világos (9/16), törött nem volt közöttük. Az őrlőt könnyen sikerült beállítani, a szemek mérete alapján megszokott álláson jól működött a kávé. A csapolás a világos pörkölésre jellemző arany-rozsda színekkel indul meg, a csapolás végére karamellába világosodik. A krema közepesen bő mennyiségű, nagyobb buborékok is jellemzik. Ízekben sajnos messze elmaradt a jellemző kenyai kávéktól, az előző COFFEIN kávénál is jelen lévő ázott papíríz nyomasztóan uralja a képet, talán ezt a fás ízt jellemezte a pörkölő gyógynövényes-bazsalikomosként. Néhány napos pihentetés után minimálisan enyhült, de végig döntően megmaradt. A várt hangsúlyos, vibráló savak tompák, az édessége és keserűsége enyhe, teste közepes. Nálam risztrettónak működött a lehetőségekhez mérten a legjobban, presszóban már túlságosan hangsúlyos volt a fás íz, tejes italokban hiányoztak tej édességét kiegészítő izgalmas savai.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4  / Összpontszám: 16

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk (ahogyan az előző is) a Coffeeintől érkezett. Egy nedves feldolgozású kenyai kávéval volt dolgunk. A csomagolás itt is szép dizájnos, a tételről sok infóval el volt látva, azonban sajnos ez sem rendelkezett visszazárható zipzárral. A csomagolást kibontva szép egységes világos pörkölésű babok fogadtak. A dupla kosárba, a megszokottnál 3-4 grammal is többet bele lehetett tenni, hogy abban megfelelő mennyiség legyen. Én az átlagostól magasabb hőmérsékleten készítettem az italt, a megszokottól hosszabb lefolyási idővel, 5-8 másodperces alacsony nyomású előáztatással. A krema a világos pörköléshez mérten átlagosnak mondható, szépen mintázódva folyt le, de a mennyisége hamar csökkent. A kávé testességét közepesnek mondanám. Fő ízjegyei a bogyós gyümölcsök, ribizli, citrusok és a teás íz volt, a háttérben némi nem túl kellemes fás ízzel, ami a bontást követő napokban a kávé szellőztetésével valamit csökkent, de sajnos teljesen nem múlt el. Intenzív citrusos savak jellemzik, kellemes természetes édességgel. Utóízében karamellás, mogyorós ízeket éreztem. Kapucsínónak készítve a savak teljesen eltűntek a fás ízzel együtt és egy nagyon könnyed tejes italt kaptam.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17,5

 

Lorien:

Ezúttal egy kenyai SO-t kóstoltunk a Coffeeintől, amely szintén a korábban megismert, belülről impregnált, simítózár nélküli szelepes papírzacskóban érkezett, a dizájn is hasonló. A papíröv grafikája nálam telitalálat, emellett hasznos is, bőségesen ellát minden szükséges tudnivalóval. A szemek épek, a pörkölés közepes, tehát ígéretes az indulás. Az őrlőt árnyalattal finomabbra kellett vennem az előző, joker környéki állásról, hőfok tekintetében viszont maradtam a megszokott sztenderd arabika tartományban. A dózissal nem kell fukarkodni, az újhullámos világban megszokott, 21-22 gramm körüli mennyiség most is gond nélkül belefért a dupla szűrőbe. Lefolyása egyenletes, bébiegér-farkasan meginduló, bár a kissé hosszabbra nyúló tesztidőszak végén néha kicsit megremegett. Krémje meglepően jó volt, mennyisége a műfajban szokatlanul sok volt (ami persze még nem lenne elegendő a cukorpróbára, ha egyáltalán cukrot tennénk bele), olajossága és állaga pedig annyira kifogástalan, hogy olyan krémgyűrűt pattintott a csésze falára, amit régen láttam. Ízeiben hozza a csomagoláson feltüntetetteket, bogyósgyümölcsös, nektáros alapon kis tejcsokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, virágos, fás és gyógynövényes-zöldfűszerességgel. Tejes italban is jól átjött, a rövidebb és hosszabb italokban egyaránt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Coffeein single origin mintája ezúttal egy kenyai kávét rejtett. A csomagolás megegyezik a már korábban megismerttel. Ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal. Dizájnos, bőséges információval ellátott szelepes tasak, amely sajnos nem visszazárható. A kávébabok egységes, közepes pörkölésűek, melyben töredezett szemet nem láttam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy az átlagosnál lassabb lefolyást kapjak, vékony, egérfarkas megindulással. Ez a gyakorlatban az átlagnál picit finomabb irányba való elmozdulást jelent. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány tökéletesen bevált. Amire még felhívnám a figyelmet az az adagolás mennyisége, amivel jelen esetben sem érdemes spórolni, vagyis dupla esetében simán 20-22g-ot érdemes beletölteni a szűrőkosárba. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége, állaga jó. Kitart a fogyasztás végéig szépen megfestve a csésze oldalát. Ízében a vibráló gyümölcsösség jön előtérbe: bogyós gyümölcsök, melyeket aszalt gyümölcsös édesség és tejcsokoládé balanszíroz, némi virágos, fás és zöldfűszeres jeggyel a háttérben. Testessége jónak mondható, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Elsősorban eszpresszónak és tejes italnak készítettem. Nekem mindkét esetben ízlett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 9 4 8 24
SicTransit 4 4,5 3,5 4 16
Szabiakos 3 6,5 3 5 17,5
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 3 7 4 5 19

Coffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt kávébabokCoffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt csapolásCoffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt krém
Coffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt kifolyásCoffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt shotCoffeein Kenya Kirinyaga Kii szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Dizájnos, modern, szelepes csomagolás, ami sajnos simítózárat nem tartalmaz. Bontáskor finom illatot árasztott. A kávébabok egységes, közepes pörkölésűek és egészséges szemekből állnak. A legjobb eredmény érdekében magasabb dózissal érdemes próbálkozni, ami dupla esetén 20-22g-ot jelent, és az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvinél lassabb, 30-35 másodperces lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika, vagy kicsit magasabb tartományt érdemes megcélozni. A lefolyás szép. A krémje arabikához mérten egész jó, állagára és olajosságára sem lehet panasz. Simán kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízében elsősorban a vibrálóan savas bogyós gyümölcsösség dominál. Ribizli, málna, citrusok mellett tejcsokoládés, aszalt gyümölcsök, háttérben némi virágos, fás aromákkal, és gyógynövényes fűszerességgel. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Ajánljuk eszpresszónak és tejes italok alapjának, elsősorban az újhullámos kávék kedvelőinek.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!