A Caffé Carraro Don Cortez Grandi Arabica kávéját kóstoltuk

Nyomtatás

caffé carraro don cortez 100% arabica kávéBázis: Brasil Santos NY 2 típus. A keverék többi tagja: Ethiop Yirga, Kenyai AA, Columbiai Supremo, Guatemalai SHB Genuine Antigua, Costaricai Estate. Javasolt adagolás 7-7,2 g./adag. (simán bírja a 8 g. körüli adagolást is) Kifolyási idő 27-29 másodperc (Ristrettoként 2,5-3 g. nádcukorral igazi étcsokoládé bomba). A keverék egyébként egy kényes kisasszonyként is jellemezhető. Ha a paraméterek a helyükön vannak egyedülálló csodát mutat, ha valami nem stimmel beáll a középszerűek sorába. Nekem hosszú hónapokba telt, míg kiismertem, ma bármilyen körülmények közt, néhány perc alatt belövöm. A kávé egyébként a Caffé Carraro önálló életet élő prémium márkája. A Cortezt vendéglátóhelyre, csak szigorú feltételek teljesülése esetén adom. Nem cél a minőség rovására a mennyiségi értékesítés. Ennél sokkal többet érdemel. Jól elkészítve savaiban lágy, mégis harmónikusan komplex, az espressonak van eleje, vége és ritkamódon érezhető testes közepe. Az olasz pörkölés ellenére nem karcos, a keserű tökéletes harmóniában van a savanykás, gyümölcsös és csokoládés aromákkal. Servirozásnál ugyan adunk mellé kísérő vizet, ez rendszerint érintetlenül kerül vissza, vagyis nem igényli az öblítést, kellemes játékkal élvezhető a szájüregben. 8 gr. körüli adagolásnál meglepően sűrű, vastag, olajos oldatot képez, crema az arabicat meghazudtolva viszonylag jelentős. Ez elsősorban a Kenya és Etióp összetevők megfelelő arányának tudható be. Ez a két fajta azonos arányban keverve ihatatlan italt eredményez. A Don Cortezben az eltolt arányok miatt az afrikai fajtákra egyébként jellemző gyümölcsösség, citrusosság fokozódik és tökéletes sinergiába kerül, mondta el nekünk Tóth Sándor a hazai forgalmazó. Lássuk, hogy tesztcsapatunk hogyan értékelte

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Caffé Carraro Don Cortez Grandi Arabica

Ár: 7500 Ft/kg
 caffé carraro don cortez kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
2
7
3
5
17
Monyesz/ Solis SL90
3
7
2
5
17
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
2
6
3
7
18
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
4
8
3
5
20
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
3
7
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Nehéz róla írni, talán kevés volt a minta, hogy rendesen lehessen vele játszani. Azért nagyjából sikerült belőni a végére.  Nekem legjobban akkor ízlett, amikor picit emeltebb hőfokon jött le. A krém nem túl vastag, a cukrot alig vagy éppen csak picit tartja, de kevergetés után zárul. Ekkor a kávéból párhuzamosan kivált egy jófajta kakaótartalmú étcsokival vastagon bevont marcipán íz. A krém a végére eltűnt és a csésze oldalán sem maradt sok. Összességében egy kényes, de jól eltalálva finom, nekem kicsit vékonyka inkább étkezés utáni desszertkávé. Tejjel, vagy kapucsínónak is nagyon ideális.
Monyesz

A babok szép olajosak, inkább sötét pörkölésűek, de nem égettek, szépek, válogatottak. Alapvetően egy átlagos kávé, ha valaki nem figyel oda maximálisan a lefőzésre, nem ér el vele nagy sikereket. Lágyan, selymesen simulnak egymáshoz a szokásos ízek (csokis-gyümölcsös), már-már túlságosan is, könnyen egy unalmas kávét kapunk. Ha sikerül elcsípni, és rájönni a keverék titkára, akkor más ízek jönnek elő (mandulás-marcipános-mézes), amik továbbra is harmonikusan illeszkednek, de lényegesen szélesebb íz-skálán és erősebb testességgel, ráadásul a crema is sokat javul. Egy kiváló eszpresszót kapunk ! Kapucsínóként a tejjel nagyon összesimul, de azért egy kellemes kávéital lesz belőle. Ez a kávé akár kétféle értékelést is kaphatna, annyira kétarcú ! Képes egy teljesen átlagos, de jó és kellemes arabica blend tulajdonságait felvonultatni, de ki lehet hozni belőle egy átlagon felüli, sőt kifejezetten jó főzetet is. Remélem a forgalmazó ad ’használati utasítást’ a kávé mellé, megérné !

Blaze

A kávébab pörkölési színe sötét, egyenletes pörkölésű. (12) A kávé szemek épek, kis mennyiségű olaj van a felületükön. Az örlemény illata kellemes , a kávé krémje 100% arabica lévén nem túl vastag ellenben szép mogyoró barna : a cukrot nagyon rövid ideig megtartja.  Kevergetés után záródik, de nem tartós : a csésze oldalán enyhe nyomot hagy.  A kávé íze nagyon enyhén gyümölcsös, halványan kesernyés és még egy pici mandula íz is felfedezhető.
A kávé risztrettóként és  eszpresszóként finom, kapucsinóban is jól szerepelt. Fogyasztási összképe jó, útóíze eszpresszóként fogyasztva enyhén füstös, sokáig érezhető.

Jobog

A kávét kissé nehéz volt kiismerni számomra. Normál hőmérsékleten meglehetősen jellegtelen kávénak készült el. A hőmérsékletet emelve durván savanyúvá vált. Lefelé szörfölve a hőmérséklettel egészen finom gyümölcsös ízek kerültek elő. A krémje így vastag, sűrű és tartós. Ezt a fajta íz irányt magam többre becsülöm a csokis vagy pörköltmagvas ízeknél, nagyon kellmesnek találtam. Koffein tartalma kellemesen enyhe. Az ilyesfajta gyömölcsös kávékat nem a testességük miatt isszuk, az erre adott közepes osztályzatom mit sem von le az íze által nyújtott magas szintű élvezetből. Mivel a legutolsó főzetnél tudtam csak igazán megtalálni a helyes készítési módot, ristrettóként és kapucsínóként nem tudtam kipróbálni.. Minden kávéra igaz, hogy ki kel ismerni, erre talán az átlagnál még inkább. Viszont ha sikerül akkor prémium kategóriás ízekkel jutalmaz.

SiD Sötétre pörkölt közepesen nagy arabika szemek, őrléskor árpás, savanykás illattal, ami a kávé ízében már szerencsére nem jelenik meg. A krém átlagosan vastag, a cukrot megtartja rövid ideig. Enyhén gabonás ízzel nyit, de gyorsan megnyílik és kakós, diós, jellegzetes arabikásan fűszeres ízzel kényeztet. Az utóíze kellmesen hosszú, enyhén füstös, ami nem kellemetlen. Eszpresszónak és kapucsínónak is kitűnő.

don cortez kávébabokdon cortez 100% arabica csapolás caffé carraro don cortez kávé csapolás
caffé carraro don cortez krémdon cortez cremadon cortez cappuccino

Összegzés: Bejött a forgalmazó félelme, mert tesztelőink rendesen megküzdöttek ezzel a kávéval. Sajnos az igazi kiismeréséhez valószínűleg kevés volt a minta mennyisége. Abban mindannyian megegyeztünk, hogy a kávé tökéletes elkészítése átlagon felüli figyelmet igényel, mert elég nehéz elkapni, hogy megmutassa az igazi arcát. Nem árt hozzá egy jó daráló és egy jó kávéfőző., ha ki szeretnénk hozni belőle a maximumot (ez természetesen igaz minden egyéb kávéra is) A krém vastagságga teljesen rendben van (feltéve ha jól sikerült elkészíteni), főleg ha azt nézzük hogy egy 100% arabica kávéról beszélünk. Kóstoláskor az étcsokis, kakaós, marcipános vonal dominál, de feltűnik egy mézes, gyümölcsös ízzel kényeztető érezhető fűszeresség. Eszpresszónak és kapucsínónak is ajánljuk, de igazán eszpresszóként és risztrettóként mutatja meg magát. Aki kipróbálja, feltétlen szánja rá az időt, hogy megtalálja a megfelelő beállításokat, mert ekkor egy rendkívül izgalmas kávéélményben lehet része.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!