KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

One Eleven Santa Cecilia kávékóstoló

 A One Eleven nem csupán egy specialty kávépörkölő, hanem egy egyedi koncepció, kreatív tudással és őszinte szakmai hitvallással ötvözve. Hisszük, hogy erősségünk az ízekkel és emberekkel való kapcsolatunkban rejlik, ami a legjobb kombináció a tökéletes kávé megalkotásához. Essential kávé kategóriába sorolt specialty tételeinket, azoknak ajánljuk, akik szeretik a kiegyensúlyozott, tradícionális ízvilágú kávékat. Specialty kávéink alapanyagai csak olyan helyről érkeznek hozzánk, ahol a farmerek a minőségorientált értékteremtés hívei, és a fenntartható gazdálkodás elve szerves része a kávéfarm életének és munkásságának. Minden általunk pörkölt kávé esetében törekszünk a tökéletes fajtára és feldolgozásra jellemző íz és aroma kiemelésére, melyet hosszas szakmai profilozás és tesztelés által érünk el. A Santa Cecilia farm tulajdonosa Pedro Veloso és családja. Pedro egész éltében kávéval foglalkozott, és komolyan elkötelezte magát a minőségi termelés mellett. Napi rutinjához tartozik, hogy reggelente meglátogatja a farmokat, felügyeli a betakarítást és a feldolgozás folyamatát. Ennek az odafigyelésnek köszönhető, hogy a farm mind UTZ és Rainforest megbízhatósági minősítéssel rendelkezik. A kávé minősége mellett, Pedro számára fontos a mindennapi kapcsolattartás a partnereivel, ezért délutánjait az irodájában töltve személyesen fogadja azok hívásait. A kávébabok a szüret után a lehető legnagyobb figyelmet kapják, ezért a pörkölés során mi is odafigyelünk arra, hogy megtartsák a testességüket és a termőterületre jellemző minőséget - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A One Eleven kávék forgalmazójától, Molnár Attilától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


one eleve santa cecilia csomagolasKávé típusa: One Eleven Santa Cecilia

Pörkölés ideje: 2020.05.27, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.200.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Egy minimalista dizájnú papírdoboz rejtette aktuális tesztkávénk szelepes, simítózár nélküli zacskóját. A feliratok szerint egy száraz feldolgozású, brazil single origint találunk a csomagban. Az illatok kellemes, csokis, mogyorós, sült kenyérhéjas jegyekkel kényeztetik orrunkat. A babok egységesen közepes pörkölésűek, főleg közepes méretű szemekből állnak, de találkoztam kisebb méretűekkel is, sérültekkel egyáltalán nem. A brazil kávék általában nem az extrém különleges ízjegyeikről híresek, esetünkben sincs ez másképp, noha egy farmszelektált kávéval van dolgunk. Az elkészült eszpresszó krémje meglepően vastag volt (arabikához mérten), mintázódott is, a fogyasztás végéig kitartott. Az ízjegyeket az észak-olasz kávékhoz tudnám hasonlítani:, tejcsokis alapon indulva érezhetünk még csonthéjasokat (mogyoró, mandula, dió), egy finom, diós süteményes ízjegyet, marcipánt. Az utóízében éreztem egy leheletnyi mazsolásságot, az alacsony savasság ellenére. Az édességét közepesnek éreztem (ehhez hosszabb lefolyási időkre volt szükség), testessége jó volt. Koffeintartalmát közepesnél alacsonyabbnak éreztem. A tesztalany nem mutatkozott kényesnek az elkészítés paramétereire: közepes vagy magasabb hőfoktartomány, standardnál hosszabb, 30-35 másodperces lefolyási idő, 18-19 g-os dózis (dupla esetén), risztrettó és eszpresszó közti kimenet már stabilan remek eredményeket adott. A tesztidőszak alatt számottevő öregedést nem tapasztaltam. Tejhez is kiválóan illeszkedett a kávé: rendkívül selymes, enyhén karamellás cappuccinokat készítettem belőle. A közepes pörkölés ellenére a kávét nemcsak az újhullámos stílus kedvelőinek ajánlom, hanem a hagyományosabb vonalat szeretőknek is.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24,5

 

SicTransit:

A One Eleven pörkölő mintája tetszetős csomagolásban érkezett: A letisztult megjelenésű papírdobozban szeleppel ellátott műanyag zacskó rejtette a következő tesztkávénkat. A dobozon megtalálhatjuk a szokásos, a kávé eredetével kapcsolatos fontos információkat. A szinte teljesen egységes méretű szemek jól mutatják, milyen egy igazi dél-amerikai ültetvénykávé (egy farmról származó, azonos variánsú). Felbontás után azonnal megcsapott a brazil kávékra jellemző pirított magvas, grillázsos illat. A szemek pörkölése egységes, kb. közepes (9/16), nem találtam benne törött szemeket. Az első próbálkozásnál, az őrlő “szokásos” állásánál nálam elég lassú, csöpögős lefolyást produkált, szinte melaszos-ragacsos, koncentrált italt kaptam, ami ízben szépen mutatta a brazil kávék fő erényeit: nagyon édes, hatalmas testű kávé, minimális savakkal, domináns mogyorós, nugátos, grillázsos ízekkel. Az őrlőt a nagyobb szemcséket eredményező állás felé mozdítva további édes ízjegyek jelentek meg: törökméz, melasz, pirított földimogyoró. A különböző csapolási hőmérsékletek nem nagyon befolyásolták az elkészült italokat, e tekintetben is egy "felhasználóbarát" kávé, nem túl érzékeny a hő hiányára, vagy a túl meleg vízre. Durvább őrlemény mellett kotyogóban próbálva is szépen hozta a korábban megismert ízjegyeket. Risztrettóban is jól működik az alacsonyabb savassága miatt, és tejes italnak (cappuccinonak vagy latténak) elkészítve is kerek, harmonikus ízeket kapunk. A klasszikus ízvilág kedvelőinek ajánlom.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5  / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Heti mintánk egy igazán szép dobozban érkezett, ami egy elég kezdetleges, nem visszazárható kávés zacskót rejtett. Jobban értékeltem volna, ha minimum egy cipzáras tasakban lett volna a kávé, mert ha nem lennének üres tasakjaim, nem tudtam volna lezárni, és máris oda a speciality kávézás egyik alappillére, a frissesség, ami ebben a formában jócskán elbukna. A lényegre térve, a csomag egységes, közepes pörkölésű babokat rejtett. A darálót nálam meglehetősen durva irányba kellett tekerni, ilyenkor kaptam szép lefolyást, amit pár másodperces előáztatással értem el. A krema minősége, mennyisége és mintázódása kiváló volt a teszt időszak végéig. A hőfokot közepesen magasra állítottam ilyenkor kaptam a legkedvezőbb eredményt. A kávé ízei hozták az átlagos brazil szintet, csokoládé, mogyoró, pörkölt magvak, mandula, háttérben némi, nem épp pozitív szotyis ízzel. Az elkészített ital édessége megfelelő volt, savassága enyhe, testessége átlagos, utóíze pedig szintén a csokoládés vonalat erősítette. Tejben hozta a kötelező szintet. Kimagaslót nem tudok róla írni, de igazán rosszat sem. Én ebben az árkategóriában sokkal izgalmasabb kávékat szoktam kóstolni.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

A One Eleven brazil tesztkávéját letisztult, tetszetős dizájnú doboz rejti, amelyből egy szelepes, de simítózár nélküli, egyszerű fehér zacskó kerül elő. A kávészemek épek, átlagos méretűek, majdnem egységesen, közepesnél egy árnyalattal sötétebbre pörköltek. Az őrlőt a jokernél jóval durvábbra kell állítani, és a normál arabika hőmérséklet megfelelő. Az a jó, ha a lefolyás tankönyvi, esetleg pár másodperccel hosszabb, 30 másodperc felett az ízspektrum jelentősen beszűkül. Krémje megfelel az elvárásoknak, enyhén mintázódik, mennyisége megfelelő, állaga és olajossága is rendben van, a cukrot nem tartja, csak esését tompítja. Ízvilágában nincs meglepetés, amit egy brazil single originnek tudnia kell, azt tudja: csokoládés, pirított mogyorós, némi mandulával, marcipánnal, a korty végén egy kis mazsolás lecsengéssel. Utóízében kakaós-mokkás. Nagyon jól áll neki a barnacukor, igazi jó desszertkávé lesz belőle. Tejes italban is hozza a kötelezőt, akár a hosszabb verziókban is. Koffeintartalma mérsékelt, így a nap későbbi szakában is fogyaszthatják az erre érzékenyek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

A One Eleven mintája egy számomra eddig szokatlan csomagolásban érkezett, ami nagyon tetszett, igényes, letisztult benyomást keltett. Ami meglepett, hogy a belső tasak nem visszazárható kivitelű. Szerencsére szelepet tartalmazott, így egy erős csipesszel megoldottam a visszazárást. A nagyjából közepes pörkölés egyenletes, a kávébabok szépek, egészségesek, töredezett szemmel nem találkoztam. Az első próbálkozásnál nagyon lassan jött le a kávé, így az átlagos beállításnál durvábbra kellett vennem az őrlést, viszont hőmérsékletben a szokásos arabika tartomány tökéletesnek bizonyult. Nagyjából tankönyvi (25 másodperc közeli) lefolyásra törekedtem, illetve egy picit lassabbra. A lefolyás nagyon szép, látszott, hogy friss a minta. A krém mennyisége, olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos és simán kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában nekem az észak-olasz stílus köszönt vissza, amit amúgy eléggé kedvelek. Finom, selymes csokoládés alap, kiegészülve egy kis mandulás-marcipános, pörkölt mogyorós, zserbós ízjegyekkel. Biztos van, akinek ez kevés, de én nagyon jól el voltam vele, kifejezetten ízlett, bár én kedvelem az olasz stílusú eszpresszót. Testességére sem lehet panasz. Utóíze kellemes, és hosszan tart, csokoládés, mokkás lecsengéssel. Én nagyszerű eszpresszókat készítettem belőle, és kapucsínónak is nagyon finom volt. Az olasz stílus kedvelőinek bátran ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 9 4 7 24,5
SicTransit 4 7,5 5 7,5 24
Szabiakos 5 6 3,5 5 19,5
Lorien 4 7,5 4 6,5 22
Weinmaker 4,5 9 4 8 25,5

One Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt kávébabokOne Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt csapolásOne Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt krém
One Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt kifolyásOne Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt krémOne Eleven Santa Cecilia szemeskávé kávéteszt eszpresszó

Összegzés:

A One Eleventől kapott tesztmintánk elegáns, minden fontos információt tartalmazó, papír dobozban érkezett, ami egy további belső tasakot rejtett, amely ugyan szelepes volt, de visszazárási lehetőséget nem tartalmazott. A kávébabok szép, egyenletes, közepes pörkölésűek, töredezett vagy sérült szemeket nem látni. Bontáskor finom pörkölt magvas, grillázsos illat fogadja a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos beállításnál durvább irányba kell tekerni, úgy, hogy nagyjából 25-30 másodperc körüli lefolyást kapjunk. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága nagyon jó. Szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Hőmérséklet tekintetében az arabika tartományban érdemes próbálkozni, de nagy különbségeket nem tapasztaltunk. Ennek előnye, hogy a kávé mondhatni „bolondbiztos”, és könnyű elkészíteni. Ízek tekintetében csokoládés-kakaós alapon, pörkölt mogyorós, grillázsos, mandulás, marcipános, diós, nugátos, mazsolás ízjegyeket fedezhetünk fel, amely összességében egy igazán szerethető ízvilágot alkot. Testessége nagyon jó. Koffeintartalma nem vészes, így akár délután is fogyasztható. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de aki tejes italnak készíti, az sem fog csalódni.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!