KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rossz hírünk van: hamarosan sokat drágul mindenki kedvenc feketéje

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de most tényleg eljön.

Jelentős áremelkedés előtt áll a kávé a Reuters által megkérdezett kilenc kereskedő és elemző szerint. Az arabica az év végére csaknem 20 százalékkal drágul, aminek egyik fő oka, hogy Brazíliában a kétéves termelési ciklusban éppen a szűkös év következik, és ez globális hiányt idéz elő.

A kávékat 60 kilogrammos zsákokban mérik, ezekből a becslések középértéke szerint mintegy egymillió darabra rúg majd a hiány a 2019/20-as szezonban. Az előző, 2018/19-es időszakban 4,25 millió zsáknyi becsült többlet volt a globális kávépiacon.

A kínálat visszaesése miatt az előrejelzések szerint az arabica kávé fontonkénti (1 font 45 dekagramm) ára 1,25 dollárra nő, ami 24,8 százalékkal magasabb, mint a termék hétfői záróértéke az árutőzsdén.

A kávé árrobbanását már régóta rebesgetik, de Brazília, amely évi 2,6 millió tonnával a világ első számú kávétermelője, rekordterméssel fékezte meg tavaly a globális drágulást. Mi több, a 2018/19-es szezon rekordtermése szeptemberben egészen egy 13 éves mélypontig (fontonként 92 centig) nyomta le a kávéárat.

Az árak azóta is nagyjából ezen a szinten alakultak, ami több kávétermelő országban az előállítási költségeket sem fedezte. Nem csoda, hogy sok termelő inkább kevesebbet fektetett az ültetvényeibe, ami a következő szezonban megint csak terméskiesés formájában éreztetheti hatását.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a 2019/20-as szezonra átlagos mennyiségű, kb. 55 millió zsáknyi termés ígérkezik Brazíliában, ami mintegy 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyi rekordnál.

Az országban nemcsak ez, hanem a real árfolyama is meghatározza az arabica árának várható alakulását. Az arabica értéke együtt nőtt a realéval az októberi elnökválasztás előtt, és azóta is követi a nemzeti valuta árfolyamának alakulását. Az erős real ráadásul elbártotalaníthatja a termelőket, hogy nagy mennyiségeket áruljanak egy dollárban működő piacon.

Hasonló az előrejelzés az olcsóbb, elsősorban instant kávék előállításához használt robusta fajta esetében. A robusta tonnánkénti ára a szakértők szerint 2019 végére kb. 16 százalékkal magasabbnak ígérkezik, mint a hétfői záróérték.

Forrás: Faktor